Fitch
Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο
Αδυναμία επιστροφής της οικονομίας σε ανάπτυξη πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και μεγάλη άνοδος του χρέους στο 180,2% του ΑΕΠ το 2014 προβλέπει η Fitch που προειδοποιεί πως η βιωσιμότητα του χρέους απέχει μακράν από το να θεωρείται διασφαλισμένη. Εκτιμά πως ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει μεν υποχωρήσει αλλά παραμένει υπαρκτός και θα εξαρτηθεί από το εάν η κυβέρνηση θα επιτύχει να υλοποιήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας, παράγοντας που θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις αξιολόγησης που θα κάνει ο οίκος.
Συμπεραίνει ότι το ελληνικό πρόγραμμα κινείται εκτός τροχιάς και απαιτούνται επειγόντως αποφάσεις για το πακέτο των 11,7 δισ. ευρώ ενώ θεωρεί πως δεν πρέπει να αναμένονται αποφάσεις για αποδέσμευση της δόσης προς την Ελλάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου. Ειδικά για το χρέος αναφέρει πως η εικόνα βελτιώθηκε μετά το PSI, ωστόσο τα δημοσιονομικά ελλείμματα και η ύφεση θα το οδηγήσουν εκ νέου σε ανοδική πορεία και θα το αυξήσουν στο 176,2% του ΑΕΠ το 2013, στο 180,2% το 2014 από 164,9% φέτος. Βλέπει ύφεση 7% φέτος, 3% τον επόμενο χρόνο, και μηδενική ανάπτυξη, σωρευτικά, το 2014 ενώ σημειώνει πως εξελίσσεται η εσωτερική υποτίμηση αλλά δεν μεταφράζεται γρήγορα σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας υπό το βάρος των καθυστερήσεων στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Moody's
Υφεση 7% για το 2012
Αύξηση των επισφαλειών στα στεγαστικά δάνεια, υπό το βάρος της ύφεσης και των περιοριστικών μέτρων, περιμένει η Moody's που «βλέπει» ύφεση 7% φέτος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον οίκο οι μισθοί στην Ελλάδα θα υποχωρήσουν περαιτέρω το 2012 και η ανεργία θα αυξηθεί στο 22,8%, από 17,7% το 2011. Η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας θα επιδεινώσει περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και θα αυξήσει περαιτέρω τις επισφάλειες των δανείων, υποστηρίζει ο οίκος.

IIF
Πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ
Την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων 2 δισ. για να κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός επισημαίνει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), ένας εκ των πρωταγωνιστών του PSI. Σύμφωνα με το IIF πέντε είναι τα κρίσιμα μέτωπα που θα κρίνουν πολλά για την Ελλάδα στο επόμενο διάστημα. Ενδιαφέρον συγκεντρώνουν στοιχεία του IIF για τις πληρωμές σε τόκους και λήξεις ομολόγων που πρέπει να κάνει η χώρα έως το τέλος του 2013: Υψηλές λήξεις ομολόγων, της τάξης των 9 δισ. ευρώ συγκεντρώνονται στο διάστημα Μαΐου - Ιουνίου 2013 ενώ έως τότε οι περισσότερες υποχρεώσεις είναι για την κάλυψη εντόκων γραμματίων και μικρότερων ποσών για πληρωμές τόκων.

Citi
Συρρίκνωση του ΑΕΠ 10,7% το 2013
Δραματικές προβλέψεις για μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 10,7% το 2013 και παραμονή της οικονομίας σε ύφεση και το 2014 κάνει η Citi εξακολουθώντας να προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στους επόμενους 12 - 18 μήνες: Σύμφωνα με τη Citigroup η ύφεση θα εκτιναχθεί στο 10,7% το 2013 και στο 3,4% το 2014, ενώ αναμένει ανάπτυξη το 2015 με ρυθμό 1,4%, τονίζοντας πως θα συνεχιστεί στη χώρα η σκληρή λιτότητα επηρεάζοντας σημαντικά την οικονομία.

PIMCO
Νέα πρόβλεψη για Grexit
Δύσκολη έκρινε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, υψηλόβαθμο στέλεχος της Pimco, του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον κ. M. Amey, γενικού διευθυντή και μάνατζερ κεφαλαίου της Pimco «θεωρούμε δύσκολο η Ελλάδα να παραμείνει (στο ευρώ)» εκτιμώντας πως «θα υπάρξει τουλάχιστον μια χώρα που θα αναχωρήσει από το ευρώ και θα ακολουθήσει αστάθεια». Σύμφωνα με τον κ. Amey το ζήτημα άπτεται της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, εκτιμώντας πάντως πως οι συγκεκριμένες χώρες θα παραμείνουν ενωμένες.
Φαύλος κύκλος για την οικονομία
Fitch: Χρέος στο 180,2% του ΑΕΠ το 2014, Ύφεση 3% το 2013 ? μηδενική ανάπτυξη το 2014.
Moody's: Αύξηση των τραπεζικών επισφαλειών, Ύφεση 7% φέτος, Ανεργία 22,8%, Μείωση μισθών.
Citi: Ύφεση 10,7% το 2013 και 3,4% το 2014, Έξοδος από το ευρώ σε 12 ? 18 μήνες.
IIF: Πρόσθετα μέτρα 2 δισ. φέτος, από το Μάιο του 2013 ένταση των πιέσεων για πληρωμές ομολογιακών λήξεων.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :