Πόσο μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής; Το ερώτημα αυτό προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν κυβερνητικα στλέχη και τραπεζίτες από το πρωί που έγιναν γνωστα τα συμπεράσματα της Συνόδου.
Αυτό που θεωρείται βέβαιον εκ πρώτης απόψεως είναι ότι οι αποφάσεις των Βρυξελλών, δημιουργούν έναν νέο πλαίσιο, το οποίο θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ σίγουρο είναι και το ότι το ποσόν των 50 δισ. ευρώ που απαιτείται για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών δεν θα προέρχονται από το δάνειο αλλά από τον μηχανισμό στήριξης, επομένως δεν θα επιβαρύνει το χρέος, με αποτέλεσμα και τα ποσά για την εξυπηρέτησή του να μην μεγαλώνουν το έλλειμμα.
Βέβαια, αυτό με την προύπόθεση ότι οι εταίροι θα δεχτούν μια επαναδιαπραγμάτευση, έναν δρόμο που ίσως πολύ σύντομα ανοίξει η Ιρλανδία, που πρώτη έθεσε ήδη το θέμα.
Ναι, υπό προϋποθέσεις οι αποφάσεις της Συνόδου μπορούν να εφαρμοστούν και για την Ελλάδα, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Αυτή είναι και η σημαντικότερη από τις αποφάσεις της Συνόδου που αφορούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου μετά την υποχώρηση της Γερμανίας συμφωνήθηκε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα μπορούν να απευθύνονται για ανακεφαλαιοποίηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Με τη λύση αυτή διασφαλίζεται ότι δεν θα επιβαρύνονται άμεσα τα κράτη-μέλη και οι φορολογούμενοι πολίτες με πρόσθετο βάρος, αφού η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα επηρεάζει το δημόσιο χρέος, όπως γίνεται σήμερα.
Ωστόσο, εξίσου σημαντική είναι η απόφαση που ελήφθη για την αγορά ομολόγων.Αποφασίστηκε η υπό προϋποθέσεις παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) -δηλαδή το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης που θα αρχίσει να λειτουργεί από τον επόμενο μήνα- ο οποίος θα μπορεί να αγοράζει στην πρωτογενή αγορά ομόλογα μιας χώρας που βρίσκονται υπό πίεση στις αγορές. Βασική προϋπόθεση που τίθεται είναι η εν λόγω χώρα να τηρεί κατά γράμμα τους κανόνες περί δημοσιονομικής πειθαρχίας και να τηρεί όλους τους στόχους που έχουν τεθεί στην εν λόγω χώρα στο πλαίσιο της νέας οικονομικής διακυβέρνησης.
Τούτο, δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας εφαρμόζεται ήδη η δανειακή σύμβαση.
Το τρίτο σημείο που αφορά άμεσα την Ελλάδα είναι οι αποφάσεις για την ανάπτυξη. Οι «27» υιοθέτησαν το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση που στόχο έχει την τόνωση της χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας με 120 δισ. (ποσό που αναλογεί στο 1% του κοινοτικού ΑΕΠ) για τη στήριξη αναπτυξιακών μέτρων ταχείας δράσης.
Συμφωνήθηκε ότι τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) πρέπει να αυξηθούν κατά 10 δισ. ευρώ, με σκοπό να ενισχυθεί η κεφαλαιακή της βάση, καθώς και να αυξηθεί η συνολική δανειοδοτική ικανότητά της κατά 60 δισ. ευρώ και επομένως, να αποδεσμευθούν 180 δισ. ευρώ πρόσθετων επενδύσεων, κατανεμημένων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων των πλέον ευάλωτων χωρών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ θα πρέπει να λάβει τη σχετική απόφαση εγκαίρως, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η πιλοτική φάση των ομολόγων χρηματοδότησης έργων (project bonds) θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα, προσφέροντας πρόσθετες επενδύσεις ύψους 4,5 δισ. ευρώ για πιλοτικά σχέδια σε βασικά έργα υποδομής στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των ευρυζωνικών δικτύων.
Παράλληλα, επιπλέον 55 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν σε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης την προσεχή περίοδο από πόρους των διαρθρωτικών ταμείων που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Υπογραμμίστηκε ότι η στήριξη των ΜΜΕ θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας την ευκολότερη πρόσβασή τους σε κεφάλαια της ΕΕ.
Μένει να διευκρινιστεί βέβαια, πόσα από αυτά τα χρήματα αναλογούν σε κάθε χώρα. Πάντως, η Ελλάδα και λόγω βαθιάς ύφεσης μπορεί να διεκδικήσει ένα καλό μερίδιο, που θα εξασφαλίσει την ανάκαμψη της οικονομίας.
kerdos.gr
Σχολιάστε :