Μεγαλώνει διαρκώς η απόσταση που χωρίζει τα πανεπιστήμια της Ελλάδας από την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Η λίστα της QS με τα καλύτερα διεθνώς ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης για το 2012 δεν περιλαμβάνει κανένα ΑΕΙ της χώρας μας στα πρώτα τετρακόσια, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, όταν τα ελληνικά χρώματα είχαν φτάσει ακόμη και στο top διακόσια. Σύμφωνα με τη φετινή κατάταξη, κορυφαία ελληνικά ΑΕΙ αναδεικνύονται το Αριστοτέλειο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τα οποία κατετάγησαν στις θέσεις 451-500.

Είναι η ένατη χρονιά που η QS δημοσιεύει τον Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων, γνωστό ως QS World University Rankings. Η φετινή λίστα βρίσκει την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση σε «ιστορικό χαμηλό», καθώς τα έξι από τα πανεπιστήμια της χώρα μας που περιλαμβάνονται σε αυτήν καταγράφουν συνολικά τη χειρότερη επίδοσή τους. Από την άλλη βεβαίως, θα μπορούσε κανείς να δει τα πράγματα από θετική σκοπιά και να υποστηρίξει ότι δεν είναι λίγο έξι πανεπιστήμια από μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα να καταφέρνουν να παραμένουν στα κορυφαία εφτακόσια του πλανήτη, παρά το γεγονός ότι έχουν υποστεί δραματική μείωση στη χρηματοδότησή τους.

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ: Από ελληνικής πλευράς, τη μεγαλύτερη πτώση στον διεθνή πίνακα καταγράφει το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που κατατάχθηκε στις θέσεις 501-550. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2009, το ΕΚΠΑ είχε βρεθεί στην 177η θέση, που είναι η υψηλότερη που έχει καταλάβει ποτέ ελληνικό πανεπιστήμιο στη λίστα της QS. Από τότε όμως ξεκίνησε μια καθοδική πορεία, που το οδήγησε στη 286η θέση το 2010 και στην 387η το 2011. Φέτος, ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα του στην αξιολόγηση ανά επιστημονικό πεδίο, όπου καταλαμβάνει την 331η θέση στις Φυσικές Επιστήμες και την 362η θέση στο πεδίο των Τεχνών και των Ανθρωπιστικών  Σπουδών.

ΕΜΠ: Σταθερή σε σχέση με πέρυσι είναι η αξιολόγηση για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που παρέμεινε στις θέσεις 551-600. Καλύτερη χρονιά για το ΕΜΠ ήταν το 2007, όταν είχε φτάσει στην 356η θέση του πίνακα της QS. Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους επιστημονικά πεδία, φέτος το Πολυτεχνείο της Αθήνας κατατάχθηκε στην 352η θέση στις Φυσικές Επιστήμες και στην 152η στον τομέα της Μηχανικής και της Τεχνολογίας. Η επίδοση αυτή είναι οπωσδήποτε αξιόλογη αλλά σαφώς κατώτερη από την 102η θέση που είχε καταλάβει το 2009.

ΑΠΘ: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές βρέθηκε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο κατατάχθηκε στις θέσεις 451-500. Σύμφωνα πάντοτε με την αξιολόγηση της QS, καλύτερη χρονιά για το ΑΠΘ υπήρξε το 2007, όταν είχε βρεθεί στην 430ή θέση. Πάντως, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας τα πήγε καλύτερα στους επιμέρους επιστημονικούς τομείς, καταλαμβάνοντας την 336η θέση στις Φυσικές Επιστήμες, την 341η στην ιατρική, τη 265η στη Μηχανική και την Τεχνολογία και τη 221η στις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο παρέμεινε σταθερό στις θέσεις 451-500 και αναδείχθηκε το κορυφαίο ελληνικό ΑΕΙ μαζί με το ΑΠΘ. Καλύτερες χρονιές υπήρξαν το 2007 και το 2010, όταν είχε καταταγεί στις θέσεις 437 και 401-450 αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά τα επιστημονικά πεδία, το Πανεπιστήμιο Κρήτης διακρίθηκε φέτος στις Φυσικές Επιστήμες, όπου κατέλαβε την 354η θέση.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ: Ενα σκαλί χαμηλότερα είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο βρέθηκε στην τελευταία εκατοντάδα της λίστας (601+). Πέρυσι, είχε καταταγεί στις θέσεις 551-600, ενώ το 2007 είχε σημειώσει την καλύτερη επίδοσή του καταλαμβάνοντας την 457η θέση. Σύμφωνα με τη QS, το πιο «δυνατό χαρτί» του Πανεπιστημίου Πατρών είναι οι σπουδές Μηχανικής και Τεχνολογίας, όπου κατατάσσεται στην 343η θέση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Τέλος, την ελληνική εξάδα στο top 700 κλείνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο παρέμεινε στις θέσεις 601+. Η καλύτερη επίδοσή του καταγράφηκε το 2007, όταν είχε καταλάβει την 472η θέση.

ΣΕ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΙ

Σχολιάζοντας τη θέση των πανεπιστημίων της χώρας μας στη φετινή λίστα, ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών της QS Ben Sowter ανέφερε ότι, «παρά τις συνεχιζόμενες και ευρέως γνωστές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν καταφέρει να παραμείνουν σχετικά σταθερά στην κατάταξη του τρέχοντος έτους λόγω της ισχυρής φήμης τους» και πρόσθεσε: «Τώρα μένει να δούμε τις επιπτώσεις των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ενδέχεται να βοηθήσουν ή να εμποδίσουν τη σταθερή πορεία των ελληνικών πανεπιστημίων».¨

Πάντως, ακόμη και αυτή η «σταθερή πορεία» φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση, αφού στις χρόνιες αδυναμίες της προστέθηκαν η οικονομική δυσπραγία και οι δραματικές μειώσεις στις αποδοχές των πανεπιστημιακών. Μάλιστα, το φιλότιμο αρκετών μελών ΔΕΠ είναι εκείνο που κρατά σε αξιοπρεπή επίπεδα το έργο που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως παραδέχεται η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση αναφερόμενη στην αξιολόγηση των ελληνικών πανεπιστημίων:

«Οι Εκθέσεις Εξωτερικής Αξιολόγησης είναι γενικά θετικές, μερικές μάλιστα υπερθετικές, κυρίως ως προς τις προσπάθειες που καταβάλλουν αρκετά μέλη του προσωπικού για εκπαίδευση και έρευνα υψηλής στάθμης κάτω από αντίξοες εξωτερικές συνθήκες». Από την άλλη, η ΑΔΙΠ σημειώνει ότι οι ίδιες εκθέσεις «αποκαλύπτουν και επισημαίνουν ένα πλήθος αδυναμιών, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν και είναι ευρύτατα γνωστές στα μέλη της ελληνικής ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας».

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΔΕΚΑΔΑ

Massachusetts Institute of Technology (MIT)
University of Cambridge
Harvard University
UCL (University College London)
University of Oxford
Imperial College London
Yale University
University of Chicago
Princeton University
California Institute of Technology (Caltech)

Espressonews.gr

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :