"Ενδεχομένως στο τέλος του 2013 να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια...", δήλωσε ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Μάκης Βόριδης, σχολιάζοντας και το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, μιλώντας στο "Marconi Radio 96,1 F.M." του Βόλου και στην εκπομπή "Συμβαίνει Τώρα" του Αντώνη Κουμιώτη.

"Ενδεχομένως στο τέλος του 2013 να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια...", δήλωσε ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Μάκης Βόριδης, σχολιάζοντας και το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, μιλώντας στο "Marconi Radio 96,1 F.M." του Βόλου και στην εκπομπή "Συμβαίνει Τώρα" του Αντώνη Κουμιώτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης, ερωτηθείς για την υπόθεση της λίστα Λαγκάρντ, δήλωσε: "Σε αυτό το οποίο είναι ελεγκτέο το ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν έχει να μας δώσει ένα συγκεκριμένο απτό αποτέλεσμα από την συγκεκριμένη διερεύνηση της συγκεκριμένης λίστας αλλά και ταυτόχρονα δεν έχει και να μας πει ότι διερευνήθηκε αυτή η λίστα.

Δηλαδή, εντάξει, δεν ανέκτησαν χρήματα από τον φορολογικό έλεγχο, δεν ανέκτησαν χρήματα από την διασταύρωση αυτής της λίστας, δεν βρήκαν εκεί φοροφυγάδες, δεν το έκαναν όλο αυτό, τουλάχιστον τον έλεγχο τον κάνανε, μπορούν να μας βεβαιώσουν γι' αυτό; Και η αλήθεια είναι ότι ούτε γι' αυτό ή μάλλον μας βεβαιώνουν για το ακριβώς το αντίθετο.

Επομένως προφανώς εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Δεν μπαίνω τώρα στο θέμα της νομικής διαχείρισης, αν ήταν παράνομα τα στοιχεία, αν μπορούσαν να αξιοποιηθούν, σε ποιό βαθμό μπορούσαν να αξιοποιηθούν, με ποιόν τρόπο, αυτό είναι ένα κομμάτι που ενδιαφέρει αυτόν που πρόκειται να χειριστεί το ζήτημα, αλλά η ουσία είναι και νομίζω ότι αυτό σιγά - σιγά εμπεδώνεται μέσα από όλη την έρευνα που γίνεται, ότι δεν υπήρξε ουσιαστική αξιοποίηση αυτής της λίστας και η λίστα παραπετάχτηκε κάπου, δόθηκε κάπου με ασαφείς εντολές, είτε δεν δόθηκε, είτε δόθηκε μερικώς, εν πάση περιπτώση προφανώς δεν έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν σε σχέση με την συγκεκριμένη κατάσταση και δεν έχουν αξιοποιηθεί με τον τρόπο που έπρεπε τα στοιχεία. Και με αυτή την έννοια το ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικά ελεγκτέο".

Αναλύοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι: "Εκτιμήσεις για το τί σηκώνει ή δεν σηκώνει η κοινωνία μπορούμε να κάνουμε όλοι, για εκείνο όμως που δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις και δεν μπορούμε να έχουμε διαφοροποίηση είναι ως προς το ότι δεν μπορούμε να πορευόμαστε με ελλείματα. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι έχει γίνει μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια στο κομμάτι της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμάτων και πρέπει επίσης να πούμε, γιατί αυτό είναι κάτι που δεν ακούγεται συχνά και δεν ακούγεται αρκετά, ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές επιτυχίες στο κομμάτι των δημοσιονομικών ελλείματων.

Διότι ξεκινήσαμε με ελλείματα στο 15%, το έλλειμα αυτή τη στιγμή είναι στο 9% και η προοπτική του είναι ότι αρκετά σύντομα θα είναι κοντά στο 3,5%. Αυτό βεβαίως έγινε με πολύ σημαντικές θυσίες και με πολύ μεγάλο κόστος το οποίο κατεβλήθη από τον ελληνικό λαό. Εξ' ου και υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη ύφεση, μία ύφεση η οποία την τελευταία δεκαετία είναι κοντά στο 20%, είναι μια τεράστια ύφεση και μια ραγδαία αύξηση της ανεργίας, η οποία εκτινάχθηκε από το 16%, αυτή τη στιγμή είναι στο 23% και ανεβαίνει. Επομένως υπάρχουν επιτεύγματα που αφορούν στο μάζεμα των δημοσίων οικονομικών. Θα σας πω ότι φέτος εκτιμάται ότι το πρωτογενές έλλειμα θα είναι κοντά στο -1,1% και ενδεχομένως στο τέλος του 2013 να βρισκόμαστε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια και από τις ελάχιστες φορές στα χρόνια τις μεταπολίτευσης, της τάξης του 1,1%.

Το συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών, επειδή όλα αυτά τα νούμερα μπορεί να φαίνονται θεωρητικά ή ξένα, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την χρηματοδότηση της οικονομίας. Η οικονομία δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί, οι τράπεζες δεν πρόκειται να σταθεροποιηθούν, η ανακεφαλοποίησή τους δεν θα γίνει, χρήματα δεν θα υπάρξουν, όχι μόνο από τους εταίρους δανειστές μας, αλλά κυρίως από την προσπάθεια που κάνει η χώρα να ξαναδανειστεί φυσιολογικά, ποτέ, εάν δεν αντιμετωπιστούν τα ελλείματα. Άρα λοιπόν αυτή είναι μια μεγάλη προσπάθεια, είναι μια εθνική προσπάθεια, η οποία αφορά πρωτίστως και κυρίως την δυνατότητα της ελληνικής οικονομία να ξαναγίνει ανταγωνιστική.

Διότι αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης αυτής και επειδή δεν μπορούμε να δανειστούμε, υπάρχει αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Οι τράπεζες από 260 δις που είχαν καταθέσεις, έχουν πέσει στα 170 δις, δηλαδή έχουν φύγει 90 δις από τις τράπεζες και κατευθύνονται, παρότι οι τράπεζες μας δίνουν μεγάλα επιτόκια της τάξεως 4 με 7% στις καταθέσεις, κατευθύνονται σε τράπεζες βόρειες, οι οποίες δίνουν επιτόκια χαμηλά, 1%, με ορισμένες από αυτές ακόμα και με αρνητικά επιτόκια, ακριβώς επειδή υπάρχει αποσταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αυτό έχει ως συνέπεια να επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομία και από αυτόν τον παράγοντα, γιατί βέβαια οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες τώρα να δανείζονται με πολύ μεγαλύτερα επιτόκια από αυτά που δανείζονται οι ξένες, άρα αυτό τους δυσκολεύει πολύ περισσότερο στην ανταγωνιστηκότητά τους, στις εξαγωγές, στον τρόπο με τον οποίο κινούνται μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον και αυτή η έλλειψη ανταγωνιστικότητας γεννά και αυτή την ανεργία.

Αυτή η προσπάθεια είναι συνολική και το να συμμαζέψεις τα οικονομικά σου, έχει ευεργετικές επιπτώσεις γενικότερες, βεβαίως έχει μια περίοδο πολύ μεγάλης δυσκολίας, που είναι αυτή που διανύουμε σήμερα".

ΑΚΟΥΣΤΕ τις δηλώσεις του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη στο "Marconi Radio 96,1 F.M." του Βόλου και στην εκπομπή "Συμβαίνει Τώρα" του Αντώνη Κουμιώτη:
Από το e-volos.gr

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :