Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι, για τους οποίους δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα πράγματα, πρόσφεραν στην ανθρωπότητα ανεκτίμητες υπηρεσίες, χωρίς να απολαύσουν...

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι, για τους οποίους δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα πράγματα, πρόσφεραν στην ανθρωπότητα ανεκτίμητες υπηρεσίες, χωρίς να απολαύσουν την αναγνώριση που τους αξίζει, και χωρίς να γίνεται έστω και η παραμικρή μνεία γύρω από το όνομα και το έργο τους. Σ’αυτή την κατηγορία εμπίπτει και η περίπτωση του Νίκολας Κάλπεπερ, ενός Άγγλου Αστρολόγου και Ιατρού, που έζησε στα μισά του 17ου αιώνα και άφησε ένα σημαντικό έργο γύρω από τη φιλοσοφία, την αστρολογία και την ιατρική. Παρ όλο που η ζωή του ήταν σύντομη – πέθανε σε ηλικία μόλις 38 ετών- το έργο του δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Έγραψε 17 βιβλία ιατρικής και αστρολογίας, γνωστότερα από τα οποία είναι τα: 1.«Η πτώση της Μοναρχίας», όπου ασχολείται ιδιαίτερα με τις εκλείψεις και ειδικά με την τραγική – όπως την αναφέρει – ολική έκλειψη Ηλίου που συνέβη στις 29 Μαρτίου του 1652. 2. «Η Αστρολογική Επεξεργασία της Ιατρικής» βιβλίο που σχετίζει την αστρολογία με τη θεραπευτική, 3. «Πόσιμος Χρυσός» (Aurum Potabile), και 4. «Σχολή Ιατρικής» όπου με αναλυτικό τρόπο προσφέρει όλες τις γνώσεις του γύρω από τη διάγνωση και θεραπεία των διαφόρων παθήσεων, χρησιμοποιώντας τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων και των λίθων, αλλά και δίνοντας συνταγές που θα ζήλευαν και οι πιο έμπειροι φαρμακοποιοί σήμερα.



Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις πολύτιμες συμβουλές και πληροφορίες που μας άφησε ο Νίκολας Κάλπεπερ σχετικά με τα βότανα .



ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ



Το απόσταγμα του καπνόχορτου, αν το αναμείξουμε με κρασί ή μπύρα, καθαρίζει το αίμα.

Το απόσταγμα της χαμοδρυάς θεραπεύει την αναιμία.

Η γκαλαντίνα είναι ιδανική για τον έρπητα ζωστήρα και τις αιμορροΐδες.

Η ευφρασία, αν γίνει σκόνη και καταναλωθεί μαζί με αυγό και καλαμπόκι αποκαθιστά την όραση. Το ίδιο κάνει και το νερό που θα την έχουμε ξεπλύνει, αν χρησιμοποιηθεί για εξωτερική χρήση.

Το αφέψημα του ίσσωπου βοηθάει στους πνεύμονες.

Η μέντα και το φασκόμηλο βοηθούν στα προβλήματα της καρδιάς.

Το απόσταγμα του βάλσαμου βοηθάει στην κατάθλιψη.

Ο απήγανος θεραπεύει την πανώλη.

Το μάραθο, ο άνηθος, ο γλυκάνισο και το κύμινο είναι ιδανικά για όσους έχουν προβλήματα με πέτρες.

Η μπετόνικα (φαρμακευτικός στάχυς) βοηθάει στα προβλήματα στο στομάχι και το κεφάλι.

Ο ελλέβορος (δηλητηριώδες φυτό που χρησιμοποιείται ως καθαρτικό), καθαρίζει το κεφάλι.

Η αλόη δρα κατά της χολέρας.

Τα φύλλα της δάφνης αν μείνουν 24 ώρες στο ξύδι, στεγνώσουν και ξεραθούν, γίνουν σκόνη και καταναλωθούν, βοηθούν σε προβλήματα βρογχίτιδας και μελαγχολίας.

Οι ρίζες του σαμπούκου (αφροξυλιά) βοηθούν στην υδρωπικία και τα πρηξίματα στα πόδια.

Τα φύλλα του σαμπούκου, του πλάτανου και της βελανιδιάς, θεραπεύουν τις πληγές.



Μια επάλειψη με λάδι λευκής παπαρούνας στο κεφάλι, θεραπεύει την αϋπνία.

Το αφέψημα από το φυτό ταμάριξ, βοηθάει σε προβλήματα της σπλήνας.

Η βερβερίδα σε μορφή σιροπιού σταματάει τον κατάρρου και δροσίζει το σώμα.

Η γλυκόριζα βοηθάει στις πέτρες και το στομάχι.

Στα εγκαύματα, τοποθετείστε ελαιόλαδο χτυπημένο μαζί με καθαρό νερό.

Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια θεραπεύουν τις καούρες στο στομάχι.



Οι αναφορές του Νίκολας Κάλπεπερ στις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων είναι πάρα πολλές. Τώρα πια που τα φάρμακα είναι πανάκριβα και δυσεύρετα, ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά της συμβουλές αυτού του θεραπευτή και να αγαπήσουμε τα βότανα.



Θέκλα Μεταξά

Ερευνήτρια Αστρολογίας - Συγγραφέας

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :