H αξιολόγηση της τρόικας δεν θα είναι έτοιμη για το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και, υπό αυτές τις περιστάσεις, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου δεν θα πρέπει να αναμένονται, κατά πάσα πιθανότητα, αποφάσεις για την Ελλάδα.

H αξιολόγηση της τρόικας δεν θα είναι έτοιμη για το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και, υπό αυτές τις περιστάσεις, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου δεν θα πρέπει να αναμένονται, κατά πάσα πιθανότητα, αποφάσεις για την Ελλάδα.

Την εκτίμηση αυτή εξέφραζαν χθες στις Βρυξέλλες πηγές της Ευρωζώνης, οι οποίες τόνιζαν ότι οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας στην Αθήνα με την τρόικα ανατρέπουν τους αρχικούς σχεδιασμούς του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για λύση εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου, ιδίως σε ό,τι αφορά την καταβολή της επόμενης δόσης των δανείων ύψους 31,5 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, δεν προβλέπεται διεξοδική συζήτηση για την Ελλάδα, καθώς η έκθεση της τρόικας δεν θα έχει περιέλθει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, που είχαν επεξεργαστεί οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης, ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη της Ευρωζώνης μετά το Eurogroup της Δευτέρας, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Εκ των πραγμάτων, οι προθέσεις αυτές βρίσκονται πλέον στον αέρα, καθώς επίσης και η επιδίωξη της Αθήνας να υποβάλει επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αίτημα για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Εξάλλου, χθες έγινε γνωστό πως το ΔΝΤ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση παράταση της παραμονής της αποστολής στην Αθήνα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

«Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις», δήλωσε αξιωματούχος του Ταμείου, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του «Εθνους» στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου.
Εν τω μεταξύ, πρόσθετο εμπόδιο στην «ομαλή» αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος είναι η στάση της Γερμανίας, η οποία υποστηρίζει ότι επιθυμεί λύση-πακέτο για τη διάσωση της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Κύπρου. Και αυτό γιατί το Βερολίνο επιδιώκει να παρουσιάσει στην Μπούντεσταγκ μια ολοκληρωμένη λύση και για τις τρεις χώρες και όχι τρεις ξεχωριστές λύσεις σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

Οπως εκτιμάται, μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, τις φωνές αμφισβήτησης στη Γερμανία για στήριξη των προβληματικών χωρών.
Πάντως, επισήμως ο Σάιμον Ο΄ Κόνορ, εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, δήλωσε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα συνεχίζονται και στόχος παραμένει να υπάρξει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές «το συντομότερο δυνατόν».
Β. Δεμίρης

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :