Θησαυρός αρχαίων ελληνικών νομισμάτων του 5ου και του 4ου π.Χ. αιώνα κατασχέθηκε από τις ελβετικές αρχές στα χέρια βέλγου κτηνιάτρου, ο οποίος στο παρελθόν συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία στη Χαλκιδική.
Το υπουργείο Πολιτισμού εδώ και λίγους μήνες έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου για την επιστροφή των νομισμάτων στην Ελλάδα, έχοντας ήδη θετικές εισηγήσεις από την ελβετική δικαιοσύνη, καθώς θεωρείται βέβαιο πως αποτελούν προϊόντα λαθρανασκαφών και προέρχονται από τη Μακεδονία.
Ο 50χρονος ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη στη Ζυρίχη τον Νοέμβριο του 2011. Οι ελβετοί αστυνομικοί εντόπισαν μία θήκη για cd μέσα στην οποία ήταν κρυμμένα 118 ασημένια νομίσματα. Τα νομίσματα δεσμεύτηκαν, και ο βέλγος κτηνίατρος -ο οποίος μένει μόνιμα στη Χαλκιδική, έχοντας και την ελληνική υπηκοότητα- συνελήφθη και αρχικά καταδικάστηκε στην Ελβετία για την εισαγωγή, αφού ο ίδιος παραδέχτηκε ότι είχε σκοπό να τα πουλήσει. Ωστόσο στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο τα νομίσματα αποδόθηκαν στον 50χρονο, καθώς οι ελβετοί δικαστές πείστηκαν από τον ισχυρισμό του ότι τα είχε αγοράσει... νόμιμα από τη Μεγάλη Βρετανία.
Στο υπουργείο Πολιτισμού σήμανε συναγερμός, καθώς πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές επιβεβαίωναν ότι ο κάτοχος των αρχαίων νομισμάτων τις είχε απασχολήσει για αρχαιοκαπηλία. Κινήθηκε αμέσως έρευνα από την αστυνομία και παράλληλα το ελληνικό δημόσιο προσέφυγε στα ελβετικά δικαστήρια. Τον περασμένο Οκτώβριο τα νομίσματα δεσμεύτηκαν πριν αποδοθούν στον 50χρονο, και μόλις πριν λίγες ημέρες η εισαγγελία της Ζυρίχης αποφάσισε την κατάσχεσή τους, μέχρι να προσκομιστεί από τις ελληνικές δικαστικές αρχές καταδικαστική απόφαση για την απόδοσή τους.
«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την έκβαση της υπόθεσης μέχρι σήμερα. Κατορθώσαμε να πείσουμε τις ελβετικές αρχές ότι τα συγκεκριμένα νομίσματα εξήχθησαν παράνομα από τη χώρα μας και είναι προϊόντα εγκλήματος», τόνισε στη «ΜτΚ» ο δικηγόρος του ελληνικού δημοσίου Ηλίας Μπίσιας, ο οποίος έχει αναλάβει όλες τις σημαντικές υποθέσεις επαναπατρισμού ελληνικών αρχαιοτήτων από την Ελβετία. Στην περίπτωση των 118 αρχαίων νομισμάτων η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί πως μπορούν να επιστραφούν άμεσα στη χώρα μας, εφόσον ο 50χρονος συναινέσει σ’ αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος του και οι ελβετικές αρχές θα αποδώσουν τον θησαυρό μετά το τέλος της.
Νομίσματα με παρελθόν
Ο 50χρονος κτηνίατρος, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν και συγκεκριμένα είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2009 στα Νέα Μουδανιά, έχοντας στην κατοχή του 1.520 αρχαία νομίσματα, αλλά και 683 ακόμη αντικείμενα, εκ των οποίων ορισμένα χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας από τους αρχαιολόγους.
Από την περίοδο εκείνη οι διωκτικές αρχές της Βόρειας Ελλάδας μιλούσαν για σύνδεση μεγάλων κυκλωμάτων αρχαιοκαπήλων της Βόρειας Ευρώπης με τη Χαλκιδική, θεωρώντας πως τα συγκεκριμένα νομίσματα στέλνονταν σε κορυφαία πρόσωπα της διεθνούς αρχαιοκαπηλίας. Ακόμη και στην τελευταία εξιχνίαση πολυμελούς κυκλώματος αρχαιοκαπήλων με ορμητήριο τη Χαλκιδική, αναζητήθηκε διασύνδεση με τις ίδιες ομάδες, χωρίς όμως τελικά να προκύψει οτιδήποτε. Το βέβαιο είναι πάντως ότι ο 50χρονος Βέλγος έχει ακόμη ανοιχτούς λογαριασμούς με την ελληνική δικαιοσύνη.
ΟΚΤΑΔΡΑΧΜΟ Η Ελβετία δεσμεύει, η Ελλάδα καθυστερεί...
Στην περίπτωση των 118 αρχαίων νομισμάτων, που αρχικά δεσμεύτηκαν και στη συνέχεια κατασχέθηκαν από τις ελβετικές δικαστικές αρχές, η ανακρίτρια Θεσσαλονίκης κινήθηκε γρήγορα για τη δικαστική συνδρομή, προκειμένου να δοθούν στοιχεία ότι τα αρχαία είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.
Το ίδιο όμως δεν συνέβη με το αρχαίο νόμισμα που προέρχεται από τη Βισαλτία και κατασχέθηκε στο παρά πέντε, αφού δημοπρατήθηκε από οίκο της Ελβετίας. Το ασημένιο νόμισμα είναι ιδιαίτερα σπάνιο, καθώς πρόκειται για οκτάδραχμο, του οποίου η κοπή χρονολογείται στα 480 π.Χ. και άλλο αντίγραφο δεν υπάρχει σε προθήκη μουσείου. Ανήκει στο αρχαίο βασίλειο της Βισαλτίας και επισημαίνεται η εκτίμηση πως κόπηκε από έναν δυνάστη με το όνομα Μοσσής.
Τον περσινό Δεκέμβριο, ύστερα από δικαστικούς αγώνες του ελληνικού δημοσίου στην Ελβετία, το ελβετικό δικαστήριο αποφάσισε την κατάσχεση του νομίσματος και την απόδοσή του στην Ελλάδα, εφόσον πρώτα εντοπιστούν οι ένοχοι της διακίνησής του και τιμωρηθούν από τα ελληνικά δικαστήρια, καθώς αυτές τις προϋποθέσεις θέτει το ελβετικό δίκαιο. Παρά τη θετική -αρχικά- έκβαση της υπόθεσης, οι καθυστερήσεις της δικαιοσύνης κινδυνεύουν να τινάξουν την υπόθεση στον αέρα.
Τη δικογραφία για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας του συγκεκριμένου νομίσματος χειρίζονται οι ανακριτικές αρχές των Σερρών. Μέχρι σήμερα, και παρά την απάντηση των ελβετικών αρχών στην αίτηση δικαστικής συνδρομής, η οποία συνοδεύτηκε με την υπόδειξη των κατόχων του νομίσματος, η ανακριτική έρευνα έχει κολλήσει. «Υπάρχει κίνδυνος τα ελβετικά δικαστήρια να άρουν την απόφαση κατάσχεσης και να επιστρέψει το νόμισμα στον κάτοχό του. Τότε θα πρόκειται για ήττα της χώρας μας», επισήμανε άτομο από το υπουργείο Πολιτισμού, που χειρίζεται τέτοιες υποθέσεις επαναπατρισμών.
makthes.gr
Σχολιάστε :