To Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθεί τροπολογία του πρόσφατου νόμου 4039/2012 με την οποία επιδιώκει να θεσμοθετήσει την εξόντωση των αδέσποτων ζώων. Πρωτεύον στόχος της τροπολογίας είναι να καταστήσει την θανάτωση των αδέσποτων ζώων κερδοφόρα.
Για αυτό το σκοπό, καταργεί τον προηγούμενο σαφή ορισμό του επικίνδυνου ζώου ως αυτού που "αποδεδειγμένα εκδηλώνει απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα....." και τον αντικαθιστά με την άκρως αόριστη και ασαφή περιγραφή ως αυτού που "εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα..."
Μετά την σκοπούμενη παράλειψη των ασφαλιστικών δικλείδων της "αποδεδειγμένα απρόκλητης και έντονης επιθετικής συμπεριφοράς ", ο όρος "επικίνδυνο ζώο" περιγράφει αδιακρίτως το σύνολο των ζώων συντροφιάς και επιτρέπει τη θανάτωση χιλιάδων ανυπεράσπιστων και φιλικών ζώων.
Με συνοπτικές διαδικασίες, όποια ζώα κρίνονται επικίνδυνα θα στιβάζονται για 15 μέρες σε κάποιας μορφής κυνοκομεία και θα θανατώνονται και αποτεφρώνονται αποτεφρωτήρες που θα χρηματοδοτούνται μέσω κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ). Διευκρινίζουμε εδώ ότι τα Κοινωτικά Κονδύλια δεν προβλέπονται για εξόντωση των αδέσποτων ζώων, αλλα για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της χώρας. Η ιδέα να εξοπλιστούν μερικοί δήμοι ή επιτήδιοι επιχειρηματίες με αποτεφρωτήρες και να αλλάξει ταυτόχρoνα η νομοθεσία ώστε τα αδέσποτα να αποτελούν ιδανική και αστείρευτη πηγή εσόδων, ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Έχοντας εξαντλήσει τη δυνατότητα απόσπασης κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για υποτιθέμενα προγράμματα εμβολιασμού και στειρώσεων των αδέσποτων που δεν έγιναν ποτέ (12 εκατομμύρια ευρώ το 2004), το Υπουργείο αναζητεί τώρα νέα πηγή εσόδων για επιλεγμένους Δήμους και ιδιώτες.
Παρόμοιες εφιαλτικές πρακτικές, κατέγραψαν και κατήγγειλαν παρουσία της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (ΠΦΟ) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα, οι Φιλοζωικές Ομοσπονδίες Ρουμανίας και Βουλγαρίας, καθώς και γερμανικό κλιμάκιο των Κτηνιάτρων Χωρίς Σύνορα που επέστρεψε απο την Ουκρανία. Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν τη διαφθορά που παρατηρείται σε Δήμους και συνδέσμους Δήμων γύρω απο τη διαχείριση των αδεσπότων ζώων και στοιχειοθέτησαν πλήρως την ύπαρξη κερδοσκοπικής δραστηριοποίησης επιχειρήσεων θανάτωσης των αδέσποτων ζώων.
Λύσεις για την σταδιακή μείωση των αριθμών των αδέσποτων υπάρχουν και εφαρμόζονται επιτυχώς στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Προτάσεις σχετικές έχουν κατατεθεί επανειλημμένως από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (Π.Φ.Ο). Είναι λύσεις που δεν κοστίζουν, δεν ευνοούν εμπλεκόμενες συντεχνίες και σίγουρα δεν προτίθενται να μετατρέψουν την χώρα σε Νταχάου αδέσποτων ζώων.
πηγή
Σχολιάστε :