ΟΡΓΑΝΩΣΗ Ή ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ;
Στις 19 Μάη στάλθηκε από το Υπουργείο Υγείας σχέδιο νόμου σχετικά με την <<οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών >>
1ο
Δε γίνεται υπολογισμός του εργασίμου χρόνου με το σταθερό ημερήσιο 7ωρο ( σε 5μερη εβδομάδα ) αλλά με βάση τον ΜΕΣΟ ΟΡΟ των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας ( σε 4μηνο ) ο οποίος χρόνος , όπως λένε , δε θα ξεπερνά τις 48 ώρες μαζί με τις υπερωρίες .
Οι 48 ώρες είναι ο μέσος όρος για τους εργαζόμενους γενικά και όχι μόνο για τους γιατρούς σύμφωνα με αποφάσεις και οδηγίες της ΕΕ . Με τον τρόπο αυτόν οι εργοδότες (είτε ιδιώτες , είτε αστικό κράτος ) κατανέμουν τον χρόνο εργασίας , όπως τους συμφέρει , έτσι ώστε με λιγότερους εργαζόμενους να βγαίνει περισσότερη δουλειά ! Ακόμη και αν χρειαστεί να δώσουν << κίνητρα>> δηλαδή κάποια επιπλέον αμοιβή .
Έτσι μας κοροϊδεύουν όταν μας σπρώχνουν σε μαθηματικές πράξεις και λογιστικές εφαρμογές , για να βρούμε αν ο μισθός μας θα αυξηθεί ή θα μείνει σταθερός ή θα μειωθεί . Και δε μας κάνουν φανερό τι θα γίνει με τον ελεύθερο χρόνο , όταν και αυτόν όπως θα αναφερθεί, παρακάτω τον αμφισβητούν !
2ο
Ο υπολογισμός των 48 ωρών τη βδομάδα γίνεται στο 4μηνο . Έτσι ένας γιατρός για κάποιες βδομάδες να δουλεύει όλες τις μέρες ( και τις 7 ) από 12ωρο την κάθε μέρα και αντισταθμιστικά θα του δώσουν μέσα στις 14 επόμενες ημέρες , χρόνο ανάπαυσης <<ισοσταθμιστικό>> , λες και μπορεί να ισοσταθμιστεί η κούραση και η πρόωρη φθορά της υγείας .
3ο
Επιχειρείται νομοθέτηση του <<opt out >> δηλαδή η ατομική συναίνεση του γιατρού να αυξάνεται ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας από 48 ώρες στις 60 ώρες . Έχοντας υπ’ όψιν τις ( αντεργατικές) <<αξιολογήσεις>> , τα <<εντέλλεσθε >> , τις πιέσεις διευθυντών και διοικήσεων την αβεβαιότητα για το μέλλον των επικουρικών γιατρών , την ιατρική υποστελέχωση των κλινικών , και των μονάδων ΠΦΥ κλπ , αυτή η <<ελεύθερη>> συναίνεση μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί !
4Ο
Με υπουργική απόφαση θα ορίζονται τα κέντρα υγείας και οι μονάδες ΠΕΔΥ που θα εφημερεύουν για 24ωρο .
Έχοντας υπ’ όψιν τα μνημόνια διαρκείας τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα , τις συνεχείς μειώσεις των δαπανών για Παιδεία Υγεία Πρόνοια , τις επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα , τότε βγάζουμε αβίαστα το συμπέρασμα ότι τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία , με μια διαφορά , ότι θα αντιμετωπίζονται με λιγότερο προσωπικό !!
5ο
Οι εφημερίες ετοιμότητας ; Αν δε χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο ο γιατρός που είναι σε επιφυλακή τότε θα θεωρηθεί ότι ξεκουράζεται , και αν χρειαστεί να πάει για 2 ώρες μόνο τότε θα θεωρηθεί ότι δούλεψε μόνο δύο ώρες .
Με αυτό τον τρόπο ( παρ’ όλο που προς το παρών δεν ενσωματώνονται οι προβλέψεις της <<έκθεσης Σέρκας >> ) ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου και σπάει ο χρόνος εργασίας σε <<ενεργό>> και <<ανενεργό>> πληρωτέο και μη .!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : ο χρόνος εργασίας α) ελαστικοποιείται παραπέρα , β) σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο , γ) απορρυθμίζει τη ζωή των γιατρών (ιδίως στα νοσοκομεία )
Για τους παραπάνω λόγους , σ’ αυτόν το νέο νόμο –έκτρωμα - δε χωράνε βελτιώσεις . Οι νοσοκομειακοί γιατροί μια επιλογή έχουν τη συνολική του απόρριψη .
Χρειάζεται οργάνωση και ανάπτυξη πάλης για τη διεκδίκηση λύσης στα οξυμένα προβλήματα στην υγεία . Λύσης που να εντάσσεται στην προοπτική βαθύτερων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών . Μόνον έτσι μπορούν να διασφαλιστούν τα εργασιακά , κοινωνικά και επιστημονικά δικαιώματα των γιατρών .
Σχολιάστε :