Σας έχει κουράσει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και σκέφτεστε να φύγετε για το εξωτερικό;

Σας έχει κουράσει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και σκέφτεστε να φύγετε για το εξωτερικό; Καλύτερα να το ξανασκεφτείτε αφού η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχει αρχίσει να πλήττει σε σημαντικό βαθμό τις παγκόσμιες οικονομίες. Οι συνεχείς ανατιμήσεις του δολαρίου έναντι του ευρώ, έχουν «περάσει» στο κόστος διαβίωσης σε μεγάλες πόλεις του παγκόσμιου χάρτη, μετατρέποντας τες… απλησίαστες. Ακριβότερη χώρα του κόσμου αναδεικνύεται η Ιαπωνία η οποία φιγουράρει στην πρώτη πεντάδα με δύο πόλεις, ενώ λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα για την Ευρώπη, όπου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι περισσότερες πόλεις έχουν κατέβει θέση στη λίστα της ακρίβειας, εξαιτίας της σημαντικής αποδυνάμωσης τοπικών νομισμάτων, περιλαμβανομένου του ευρώ, σε σχέση με το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα η Αθήνα βρίσκεται φέτος στην 78η θέση έχοντας βελτιώσει σημαντικά τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη.

Μπορεί το κόστος διαβίωσης στην Ευρώπη να είναι ανεκτό, ας μην ξεχνάμε όμως ότι η επιλογή μιας ευρωπαϊκής πόλης για μετανάστευση εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο λόγω των υψηλών επιπέδων ανεργίας που πλήττουν τις περισσότερες οικονομίες.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας Mercer, το Τόκιο αναδείχτηκε σε ακριβότερη πόλη του κόσμου για ξένους εργαζόμενους και εκπατρισμένους για το 2012. Για να ζήσει ένας ξένος εργαζόμενος στο Τόκιο θα πρέπει να πληρώσει το ποσό των 4.848 δολαρίων τον μήνα για να ενοικιάσει ένα πολυτελές διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, ενώ για τις μετακινήσεις του θα πρέπει να γεμίζει το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου του καταβάλλοντας 7,34 δολάρια ανά λίτρο. Στην περίπτωση που θέλει δε να διαβάσει μια εφημερίδα, τότε θα πρέπει να πληρώσει το ποσό των 6,38 δολ. ενώ ένας καφές θα του στοιχίσει περί τα 8,29 δολάρια. Όσον αφορά στο φαγητό, ένα γεύμα σε κατάστημα φαστ-φουντ θα του κοστίσει 8,29 δολάρια.

Στη δεύτερη θέση της λίστας φιγουράρει η Λουάντα, πρωτεύουσα της Αγκόλα. Εκεί το κόστος διαμονής ανέρχεται στα 6.500 δολάρια μηνιαίως για ένα διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, ενώ ένας καφές κοστίζει 3,90 δολάρια. Η βενζίνη κοστίζει 2,38 δολάρια ανά λίτρο, ενώ η τιμή μιας εφημερίδας ανέρχεται στα 5,46 δολάρια. Στην περίπτωση όμως που πεινάσετε καλύτερα… να μαγειρέψετε, αφού ένα γεύμα σε κάποιο φαστ- φουντ της πόλης κοστίζει λίγο πολύ 19,94 δολάρια.

Η Οσάκα καταλαμβάνει την τρίτη θέση των ακριβότερων πόλεων. Εκεί η ενοικίαση ενός διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων κοστίζει 3.062 δολάρια τον μήνα, ενώ ένα φλυτζάνι καφές κοστίζει 7,02 δολάρια. Στην Οσάκα καλύτερα να μετακινείστε παρά να διαβάσετε μία εφημερίδα, αφού η τιμή της βενζίνης ανέρχεται στα 6,85 δολάρια το λίτρο ενώ η τιμή μιας εφημερίδας είναι λίγο χαμηλότερη στα 6,38 δολάρια. Ένα γεύμα σε φαστ- φουντ θα σας κοστίσει περίπου 8,29 δολάρια.

Την πρώτη πεντάδα της λίστας συμπληρώνουν δύο ευρωπαϊκές πόλεις η Μόσχα και η Γενεύη. Στη Μόσχα ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων κοστίζει 4.200 δολάρια τον μήνα, ενώ ένα φλυτζάνι καφές κοστίζει 8,37 δολάρια. Η τιμή της βενζίνης ανέρχεται στα 3,67 δολ. το λίτρο, ενώ μία καθημερινή εφημερίδα κοστίζει 9,78 δολάρια. Ένα γεύμα σε κάποιο φαστφουντάδικο της πόλης θα σας κοστίσει περί τα 6,70 δολάρια. Στη Γενεύη η ενοικίαση ενός διαμερίσματος θα σας κοστίσει περί τα 4.818 δολάρια το μήνα, ενώ ένας καφές περί τα 6,57 δολάρια. Η τιμή της βενζίνης ανέρχεται στα 7,46 δολάρια, ενώ μία καθημερινή εφημερίδα κοστίζει 4,38 δολάρια. Τέλος, η τιμή ενός γεύματος σε κάποιο φαστ- φουντ ανέρχεται στα 12,59 δολάρια.

Στην έκτη θέση συνυπάρχουν η Ζυρίχη και η Σιγκαπούρη, στην όγδοη βρίσκεται η Ν’Τζαμένα, πρωτεύουσα του Τσαντ, ενώ τη δεκάδα των ακριβότερων πόλεων στον κόσμο ολοκληρώνουν το Χονγκ Κονγκ και η ιαπωνική Ναγκόια.

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό της κατάταξης συμπεριλήφθηκε η αγορά αντικειμένων μικρού κόστους, όπως ένα σάντουιτς ή μία εφημερίδα αλλά και το κόστος ενός πολυτελούς διαμερίσματος με δύο υπνοδωμάτια, από αυτά που προτιμούν όσοι δεν μένουν στη χώρα καταγωγής τους.
Αγγελική Κιλιντζόγλου

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :