Σε έκθεσή της για την Ελλάδα η BNP Paribas σχολιάζει πως το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, ωστόσο ο σχηματισμός μιας σταθερής κυβέρνησης, ικανής να προχωρήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θα αποδειχθεί πρόκληση ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της κάλπης.
Η αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση θα αποτελέσει πολύ κακή εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη συνολικά, σημειώνουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της BNP Paribas. Και εκτιμούν ότι τελικά -με γνώμονα το αμοιβαίο όφελος- ως πιο πιθανό σενάριο δεν εμφανίζεται ούτε αυτό μιας συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (πιθανότητες 25%), ούτε αυτό μιας «άτακτης» εξόδου (πιθανότητες 15%), αλλά μια ενδιάμεση μάλλον κατάσταση (πιθανότητες 60%), η οποία θα περιλαμβάνει, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος:
α) κάποιου είδους συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, λόγω των ανησυχιών για τους κινδύνους διάχυσης που εγκυμονεί το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ και
β) διαπραγμάτευση ενός συνολικότερου νέου προγράμματος για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου η χώρα θα έχει στη διάθεσή της περισσότερο χρόνο να αντιμετωπίσει τις ανισορροπίες στην οικονομία της.
Θα υπάρχουν ωστόσο, προσθέτει η BNP, και περίοδοι έντασης σε ό, τι αφορά στην πρόοδο της ελληνικής προσαρμογής, για όσο διάστημα η ελληνική οικονομία θα «πασχίζει» να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης.
Οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας εκτιμούν ότι με τα δεδομένα αυτού του σεναρίου, το β’ τρίμηνο για την ελληνική οικονομία θα αποδειχθεί εξίσου ή περισσότερο αδύναμο σε σχέση με το α’ τρίμηνο, ενώ η πτώση της κατανάλωσης θα παραμείνει ο βασικός καταλύτης της συρρίκνωσης. Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και ο χαμηλός λόγος εξαγωγών προς ΑΕΠ αναδεικνύουν ότι η χώρα δεν διαθέτει σοβαρά περιθώρια ενίσχυσης της ανάπτυξης μέσω εξαγωγών. Επιπλέον, ο τουρισμός, ο οποίος συμβάλει στο ελληνικό ΑΕΠ σε ποσοστό 15% περίπου, πιθανότατα θα δεχθεί πλήγμα λόγω των φόβων περί ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ, οι οποίοι ωθούν τους τουρίστες να επιλέξουν άλλους προορισμούς.
Όποιο κόμμα και αν κερδίσει τις εκλογές, είτε πρόκειται για κόμμα υπέρ είτε για κόμμα κατά του μνημονίου, θα πιέσει για αλλαγές στους όρους του προγράμματος των ΕΕ/ ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά η BNP, η έμφαση στην περαιτέρω περικοπή δαπανών και στα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ειδικά σε όσα αφορούν άμεσα τους μισθούς, θα χαλαρώσει.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες, εξέλιξη που εκτιμάται ως θετική για την ανάπτυξη γενικά. Όμως, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τη σταθερότητα της κυβέρνησης και για τις δυνητικές δυσκολίες στη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος συντείνουν στο ότι το ΑΕΠ πιθανότατα θα συρρικνωθεί φέτος με ρυθμό ανάλογο του 2011 (-6,9%). Για το 2012, η BNP προβλέπει συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 6,5%, ακολουθούμενη από περαιτέρω συρρίκνωση 3,5% το 2013.
Μεταξύ άλλων, οι αναλυτές της BNP εκτιμούν ότι οι στόχοι του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα, που προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος, 1,8% το 2013 και 4,5% το 2014, είναι απίθανο να επιτευχθούν. Ενδεχόμενη δε αναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος, θα επιφέρει πιο αργή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Σε πιο γενικό πλαίσιο, η BNP «βλέπει» για την Ελλάδα βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση, μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και, κατά συνέπεια, πολύ υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ σε σχέση με τις προβλέψεις του σημερινού προγράμματος των ΕΕ/ ΔΝΤ.
Οι προβλέψεις της BNP κάνουν λόγο για χρέος 160% επί του ΑΕΠ το 2020, έναντι στόχου για 120% και, μάλιστα, με συντηρητικούς υπολογισμούς. Μία τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος θα θεωρηθεί μη βιώσιμο από το ΔΝΤ και κατά συνέπεια θα αποτελέσει, πιθανότατα, λόγο τερματισμού της χρηματοδότησης από το Ταμείο. Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, μετά το PSI, οι αναλυτές της BNP καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη για παροχή πρόσθετης στήριξης στην Ελλάδα και για ένα νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους.
capital.gr
Σχολιάστε :