Αθήνα
Το βράδυ της Δευτέρας  θα γίνουν γνωστές οι δύο ομάδες από τον Γ΄ όμιλο που θα περάσουν στους προημιτελικούς του EURO 2012.

Η Κροατία αντιμετωπίζει την πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης Ισπανία, με τις δύο ομάδες να ισοβαθμούν στην κορυφή με 4 βαθμούς και ο νικητής προκρίνεται στους «8» της διοργάνωσης, ενώ ο ηττημένος θα εξαρτάται από το αποτέλεσμα στο παιχνίδι Ιταλία-Ιρλανδία.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι, ακόμη κι αν η Ιταλία νικήσει την Ιρλανδία, Κροατία και Ισπανία προκρίνονται στους προημιτελικούς με ισοπαλία με τουλάχιστον δύο γκολ, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων από τη «σκουάντρα ατζούρα».

Κροατία και Ισπανία δεν έχουν τεθεί ποτέ αντιμέτωπες σε επίσημο παιχνίδι, καθώς η μεταξύ τους προϊστορία περιλαμβάνει τέσσερις φιλικούς αγώνες. Οι «χρβάτσκι» πέτυχαν τη μοναδική νίκη τους σ' αυτούς τους τέσσερις αγώνες το 1994 στη Βαλένθια (2-0), ενώ ένα παιχνίδι έληξε ισόπαλο (0-0 το 2000 στο Σπλιτ) και οι Ισπανοί επικράτησαν στα άλλα δύο (3-1 το 1999 στη Σεβίλη και 2-1 το 2006 στη Γενεύη). Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τον Οκτώβριο του 2009, όταν ηττήθηκε 5-1 από την Αγγλία, η Κροατία μετράει μόνο τρεις ήττες σε 29 αγώνες, ενώ ο Μάριο Μάντζουκιτς έχει πετύχει πέντε τέρματα στα τελευταία πέντε επίσημα παιχνίδια της εθνικής.

Στον αντίποδα, η Ισπανία έχει δώσει 57 αγώνες μετά την κατάκτηση του τροπαίου στο EURO 2008 και σε 13 από αυτά έχει... φιλοδωρήσει τους αντιπάλους της με «τεσσάρα». Στη νίκη 4-0 επί της Ιρλανδίας για τη 2η αγωνιστική, ο Φερνάντο Τόρες πέτυχε δύο γκολ και ξαναβρήκε δίχτυα μετά τον Σεπτέμβριο του 2010 και τον αγώνα των προκριματικών με το Λιχτενστάιν, όπου είχε σκοράρει δις στο 4-0. Το τελευταίο γκολ του επιθετικού της Τσέλσι σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είναι αυτό στον τελικό του EURO 2008 με τη Γερμανία (1-0). Πάντως, εκτός από τις επιθετικές αρετές τους, οι Ίβηρες είναι πολύ αποτελεσματικοί και στην άμυνα. Στα τελευταία 16 επίσημα παιχνίδια της, η Ισπανία έχει δεχθεί μόλις οκτώ γκολ και έχει διατηρήσει ανέπαφη την εστία της σε εννέα αγώνες. Σε αυτούς τους 16 αγώνες μετράει 15 νίκες και μια ισοπαλία, αυτή με την Ιταλία στην πρεμιέρα του Γ΄ ομίλου στο EURO 2012.

Στον αγωνιστικό τομέα, τρεις παίκτες της Κροατίας (Μόντριτς, Κράντσαρ, Σίλντενφελντ) βρίσκονται στο όριο και καρτών και, αν δεχθούν άλλη μια, θα χάσουν το επόμενο παιχνίδι της ομάδας. Στο «στρατόπεδο» της Ισπανίας είναι πέντε οι παίκτες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση (Άλμπα, Αρμπελόα, Τόρες, Αλόνσο, Μαρτίνεθ).

Την αναμέτρηση Κροατία-Ισπανία θα διευθύνει ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σταρκ.

Οι πιθανές συνθέσεις:

ΚΡΟΑΤΙΑ (Σλάβεν Μπίλιτς, σύστημα 4-4-2): Πλετίκοσα, Σρνα, Τσόρλουκα, Σίλντενφελντ, Στρίνιτς, Ράκιτιτς, Βουκόγεβιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς, Μάντζουκιτς, Γέλαβιτς.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, σύστημα 4-2-3-1): Κασίγιας, Αρμπελόα, Ράμος, Πικέ, Άλμπα, Μπούσκετς, Αλόνσο, Τσάβι, Ινιέστα, Σίλβα, Τόρες.

Και Ιταλία-Ιρλανδία

Ιταλία και Ιρλανδία «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» αύριο το βράδυ (21:45) στο 40.000 θέσεων γήπεδο του Πόζναν, στην αναμέτρηση με την οποία οι δύο ομάδες ολοκληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στη φάση των ομίλων του EURO 2012. Για τους Ιρλανδούς αυτό το παιχνίδι είναι το τελευταίο τους στη διοργάνωση, αφού έχουν ήδη τεθεί εκτός συνέχειας με τις δύο ήττες σε ισάριθμους αγώνες, ενώ οι Ιταλοί χρειάζονται τη νίκη για να έχουν ελπίδες να προκριθούν στους προημιτελικούς. Η «σκουάντρα ατζούρα» περνάει στους «8» με νίκη επί της ομάδας του Τζιοβάνι Τραπατόνι, εφόσον υπάρξει νικητής στον αγώνα Κροατία-Ισπανία. Εάν, όμως, οι «χρβάτσκι» και οι «φούριας ρόχας» αναδειχθούν ισόπαλοι, οι τρεις ομάδες θα ισοβαθμήσουν στην κορυφή του γκρουπ με 5 βαθμούς, οπότε τα πάντα θα κριθούν στα μεταξύ τους παιχνίδια, με την Ιταλία να έχει αναδειχθεί ισόπαλη 1-1 με τις άλλες δύο. Εφόσον η Ιταλία νικήσει την Ιρλανδία και υπάρξει «λευκή» ισοπαλία (0-0) στο άλλο παιχνίδι, οι «ατζούρι» θα περάσουν στην επόμενη φάση, ενώ με ισοπαλία 1-1 όλες οι ομάδες έχουν την ίδια διαφορά τερμάτων στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Εάν, όμως, Κροατία και Ισπανία αναδειχθούν ισόπαλες με σκορ 2-2 ή μεγαλύτερο, προκρίνονται στην επόμενη φάση, καθώς στα μεταξύ τους παιχνίδια θα έχουν πετύχει περισσότερα γκολ από την Ιταλία.

Μολονότι είναι το θεωρητικό φαβορί, η πρόσφατη προϊστορία της «σκουάντρα ατζούρα» με την Ιρλανδία δεν της αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς, τα τελευταία 20 χρόνια, η Ιταλία έχει πάρει μόλις μια νίκη σε πέντε αγώνες με την αυριανή αντίπαλό της. Επιπλέον, δεν έχει επικρατήσει σε κανένα από τα τρία επίσημα παιχνίδια με την Ιρλανδία, καθώς έχασε 1-0 στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, ενώ οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες εντός κι εκτός έδρας στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την κατάκτηση του τροπαίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, η Ιταλία έχει... έφεση στις ισοπαλίες σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων, καθώς σε εννέα αγώνες έχουν έξι ισοπαλίες και μόλις μια νίκη (2-0 επί της Γαλλίας στο EURO 2008). Επίσης, δεν έχει κάνει νίκη στους τελευταίους πέντε αγώνες της, ενώ σημείωσε μόλις δύο γκολ, αμφότερα στα τελικά του EURO 2012. Συνολικά, η προϊστορία των δύο ομάδων έχει καταγράψει 11 αγώνες, με τους Ιταλούς να μετρούν επτά νίκες και τους Ιρλανδούς δύο, ενώ δύο αγώνες έληξαν ισόπαλοι.

Στον αντίποδα, η Ιρλανδία πρέπει να ανασυνταχθεί στα μετόπισθεν, καθώς η άμυνα ήταν η μεγάλη δύναμή της στις προηγούμενες τέσσερις φορές που μετείχε σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης: σε τρία Μουντιάλ και ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είχαν δεχθεί 12 γκολ σε 16 αγώνες και ποτέ περισσότερα από δύο σε ένα παιχνίδι. Τώρα, όμως, έχουν ήδη δεχθεί επτά γκολ σε δύο αγώνες, την ώρα που προκρίθηκαν στην τελική φάση του EURO έχοντας ένα σερί 14 αγώνων χωρίς ήττα, στους οποίους είχαν παθητικό μόλις τρία τέρματα. Πριν από την ήττα 4-0 από την Ισπανία, οι Ιρλανδοί είχαν δεχθεί για τελευταία τόσα πολλά γκολ τον Οκτώβριο του 2006, όταν ηττήθηκαν 5-2 εκτός έδρας από την Κύπρο, στο πλαίσιο των προκριματικών του EURO 2008. Επίσης, οι Ιρλανδοί, οι οποίοι έχουν πετύχει μόλις τέσσερα γκολ στα τελευταία έξι παιχνίδια τους, δεν διαθέτουν έναν μόνιμο σκόρερ. Στους 12 αγώνες που έδωσαν την τελευταία χρονιά οι Ιρλανδοί, μόνο ο Ρόμπι Κιν πέτυχε δύο γκολ κι αυτά στο ίδιο παιχνίδι (4-0 με την Εσθονία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι έξι παίκτες της Ιταλίας (Μότα, Μοντολίβο, Μπαλοτέλι, Κιελίνι, Μπονούτσι, Μάτζιο) είναι στο όριο καρτών και, εάν πάρουν μια κίτρινη στον αγώνα με την Ιρλανδία, θα χάσουν το επόμενο παιχνίδι.

Την αναμέτρηση θα διευθύνει ο Τούρκος Τσουνεΐτ Τσακίρ.

Οι πιθανές συνθέσεις:

ΙΤΑΛΙΑ (Τσέζαρε Πραντέλι, σύστημα 3-5-2): Μπουφόν, Μπονούτσι, Ντε Ρόσι, Κιελίνι, Μάτζιο, Νοτσερίνο, Πίρλο, Μαρκίζιο, Τζιακερίνι, Ντιαμάντι, Ντι Νατάλε.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Τζιοβάνι Τραπατόνι, σύστημα 4-4-2): Γκίβεν, Ο'Σέι, Σεντ Λέτζερ, Νταν, Γουόρντ, ΜακΓκίντι, Γουίλαν, Άντριους, Νταφ, Κιν, Ντόιλ.
Newsroom ΔΟΛ

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :