Υλικά:
για το παντεσπάνι:
7 αυγά
6κ.σ αλεύρι
200γ ζάχαρη
100γ κακάο
λίγη σόδα
4κ.σ λάδι
σιρόπι καραμέλα από 2κ.σ.ζάχαρη
για τη κρέμα:
250γ βούτυρο
3 κρόκοι αυγών
150γ ζάχαρη
60γ κακάο
30μλ εσάνς ρούμι
για το γλάσο:
λιώνουμε 200γ σοκολάτα υγείας με λίγο βούτυρο και σιρόπι καραμέλ από 2κ.σ. ζάχαρη με μισό ποτήρι νερό.
Φτιάχνουμε το παντεσπάνι.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.Χτυπάμε τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα.Χτυπάμε και τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι που θ΄ασπρίσουν.Προσθέτουμε τη σόδα και το αλεύρι.Ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε λίγο λίγο από τη μαρέγκα και ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε κακάο και 4-5 κ.σ.από το σιρόπι καραμέλα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30Χ20 και βάζουμε το μίγμα.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C.Το παντεσπάνι είναι έτοιμο όταν καρφώνουμε στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα και βγαίνει καθαρή.Αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε στα δυο.Από 4κ.σ. ζάχαρη φτιάχνουμε το σιρόπι για το παντεσπάνι.Σ'ένα μπρίκι καίμε τη ζάχαρη μέχρι που θα πάρει σκούρο καφέ χρώμα.Προσθέτουμε μια κούπα νερό και βράζουμε για δυο λεπτά.
Φτιάχνουμε τη κρέμα.
Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη,προσθέτουμε το βούτυρο.Βάζουμε μια πιο μεγάλη κατσαρόλα να βράζει με νερό.Από πάνω της βάζουμε το κατσαρολάκι με τη κρέμα και ανακατεύουμε συνεχώς.Όταν έχει λιώσει εντελώς η ζάχαρη και αρχίζει να πήξει η κρέμα προσθέτουμε τα 60γ κακάο.Όταν έχει γίνει κατεβάζουμε και προσθέτουμε το ρούμι.Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο για να πήξει καλά.
Σε ένα δίσκο βάζουμε το κάτω μέρος από το παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε με το μισό σιρόπι καραμέλα που φτιάξαμε.Βάζουμε τη κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα παντού.Από πάνω βάζουμε το δεύτερο φύλλο από το παντεσπάνι.Το σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο συρόπι.Κόβουμε το γλυκό σε τετραγωνάκια και αλείφουμε κάθε τετραγωνάκι με γλάσο σοκολάτας.Πάνω από κάθε τετραγωνάκι μπορούμε να βάλουμε λίγη σαντιγί.
Σχολιάστε :