Αρχαιολογικό «χρυσωρυχείο» φωτίζει την σχέση μεταξύ του βασιλιά και του Θεού του Ήλιου

Πριν από 1600 χρόνια, ο ναός του Νυχτερινού Ήλιου ήταν ένα κόκκινο ορόσημο ορατό από χιλιόμετρα και στολισμένος με τεράστιες μάσκες του Θεού του Ήλιου ως καρχαρίας και τζάγκουαρ.
Το National Geographic γράφει ότι για πολλά χρόνια ο ναός ήταν χαμένος στη ζούγκλα της Γουατεμάλας – τώρα εμφανίστηκε στους αρχαιολόγους και δίνει νέα στοιχεία για τα αντίπαλα βασίλεια των Μάγιας.

Το 2010 οι αρχαιολόγοι δούλευαν σε έναν λόφο στο El Zotz, όπου βρισκόταν ένα μικρότερο βασίλειο των Μάγιας. Εκεί ανακάλυψαν έναν παλάτι και έναν τάφο, που πιστεύεται ότι περιείχε τον πρώτη ηγέτη της πόλης, ο οποίος έζησε μεταξύ 350 και 400 μ.Χ. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών εντοπίστηκε και ο ναός του Νυχτερινού Ήλιου, όμως ο περίτεχνος διάκοσμος αποκαλύφθηκαν τώρα. Πρόκειται για σπάνια περίπτωση καλά διατηρημένου ναού, γιατί οι Μάγιας συνήθιζαν να καταστρέφουν έναν ναό πριν χτίσουν έναν άλλο από πάνω. Για τον συγκεκριμένο όμως οι εργάτες των Μάγιας μπήκαν σε πολύ κόπο, αφού τον προστάτεψαν προσεχτικά με χώμα πριν χτίσουν άλλον στη κορυφή του. Τα γλυπτά της όψης του δείχνουν τον Θεό του Ήλιου σε όλες του τις φάσεις και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι έτσι θα κλείσει το παζλ της θεωρίας σχετικά με τη λατρεία του.

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :