Το ΔΝΤ για πρώτη φορά με τόσο ανοιχτό τρόπο και «χωρίς περιστροφές» εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την επέκταση της κρίσης στην ευρωζώνη, η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως υποστήριξε.
Υπό το πρίσμα των τελευταίων απανωτών σοκ που έχει δημιουργήσει η εντατικοποίηση της κρίσης στην ευρωζώνη από το καλοκαίρι του 2011 όπως σημειώνει στην σχετική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα- με αποκορύφωμα την εκτίναξη των επιτοκίων για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία - το ΔΝΤ καλεί τώρα τους Ευρωπαίους να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τις αποφάσεις που έλαβαν στην τελευταία σύνοδο Κορυφής.
Το Ταμείο περιμένει τα πρώτα δείγματα γραφής το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο προς την κατεύθυνση του να τεθούν οι βάσεις για την οικοδόμηση της «τραπεζικής ένωσης» και ενός κεντρικού μηχανισμού για την διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη με απώτερο στόχο την δυνατότητα του μηχανισμού ESM για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς την μεσολάβηση των κυβερνήσεων των κρατών- μελών.
Παράλληλα το ΔΝΤ πετάει το «γάντι» στην ΕΚΤ ζητώντας της να παίξει έναν ενεργότερο ρόλο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους μέσω της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, αγοράς ομολόγων και παροχής περισσότερης ρευστότητας από μέρους της. Το ΔΝΤ αναφέρει ακόμα ότι η ανεξάρτητη ΕΚΤ, η οποία δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις, μπορεί να αναλάβει τις αρμοδιότητες ενός δανειστή έκτακτης ανάγκης και να σπάσει την επικίνδυνη αλληλεξάρτηση μεταξύ κρατών και τραπεζών.
Στην σχετική έκθεση το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη είναι επιτακτική ανάγκη για να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ δημόσιου χρέους ενός κράτους και του τραπεζικού του συστήματος. Ταυτοχρόνως το ΔΝΤ ζητάει μία ακόμα πιο ενισχυμένη δημοσιονομική ενοποίηση ενώ επιμένει στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευελιξίας.
Για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το ΔΝΤ εκτιμά πως από το 1,5% κατά μέσο όρο 1, το 2011, θα υποχώρηση στο -0,3 το 2012 και θα ανακάμψει κατά 0,7% το 2013.
skai
Σχολιάστε :