Η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο σκοπεύει να καταργήσει 170.000 θέσεις εργασίας
Αβάνα
Σε έναν αόρατο τοίχο προσκρούει η φιλόδοξη οικονομική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης της Κούβας, που σχεδίαζε να μεταβιβάσει μέσα σε 5 χρόνια το 40%-45% του παραγωγικού τομέα της σε ιδιώτες, , όπως υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
Ως γνωστόν, η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο σκοπεύει να καταργήσει μέχρι το τέλος του έτους 170.000 θέσεις εργασίας από τον δημόσιο τομέα, και να προσθέσει 240.000 στον ιδιωτικό. «Αν όσοι απολυθούν από τον δημόσιο τομέα δεν καταφέρουν να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό, η λαϊκή δυσαρέσκεια και η απογοήτευση θα μεγαλώσουν», υποστηρίζει ο Ορλάντο Μάρκες Χιντάλγκο, εκδότης του περιοδικού Palabra Nueva.
Τα τελευταία δυο χρόνια, από τότε που η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο αποφάσισε να επιτρέψει στους ιδιώτες να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, πολλοί κάτοικοι της χώρας άνοιξαν εστιατόρια, μπαρ και πάσης φύσεως εμπορικά μαγαζιά, με αποτέλεσμα σχεδόν 387.000 Κουβανοί (επί συνόλου πληθυσμού 11 εκατ.) να έχουν σήμερα δικές τους «επιχειρήσεις».
Οι αλλαγές στην χώρα καθυστερούν χαρακτηριστικά, όπως λένε οι - ξένοι -οικονομολόγοι. «Με τους ρυθμούς που κινούνται, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», λέει στην εφημερίδα ο οικονομολόγος του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, Καρμέλο Μέσα-Λάγκο, αν κι ο Κουβανός οικονομολόγος Ραφαέλ Μπετανκούρ διαφωνεί λέγοντας πως «είναι η πρώτη φορά από το 1970 και το 1980 που η χώρα έχει ένα σχέδιο το οποίο σκοπεύει να εφαρμόσει πάση θυσία».
Την κατάσταση επιδεινώνει περαιτέρω και η καθημερινή εισαγωγή στη Κούβα αγαθών κάθε τύπου, από τρόφιμα μέχρι κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς, κυρίως από τον Παναμά, το Εκουαδόρ, τις ΗΠΑ και την Ισπανία. Για να ελέγξει την κατάσταση, ο Κουβανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει από τον Σεπτέμβριο 100% φόρο στα προϊόντα που εισάγονται «ανεπίσημα», μια προοπτική που έχει αποκαρδιώσει τους μικροπωλητές που προβλέπουν ότι δεν θα κατορθώσουν να διατηρήσουν ζωντανές τις νεογέννητες επιχειρήσεις τους.
Οι αρχές της Κούβας ολοκλήρωσαν το 2010 την παροχή 75.000 και πλέον αδειών αυτοαπασχόλησης στα πλαίσια των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προώθησε η κυβέρνηση Κάστρο με σκοπό να «αναβαθμιστεί το σοσιαλιστικό σύστημα».
.tovima.gr
Σχολιάστε :