Σε κρανίου τόπο φοβούνται οι έμποροι ότι θα μετατραπεί η αγορά εν όψει των μέτρων της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014, κάνοντας λόγο για χιλιάδες λουκέτα μόλις τελειώσουν οι καλοκαιρινές εκπτώσεις. Μια τέτοια εξέλιξη, που θα ενσωματώνει και την εκμηδένιση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, σημαίνει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας θυσία στον βωμό της ύφεσης.
Ηδη ο τζίρος πολλών επιχειρήσεων, ακόμη και στις δημοφιλέστερες εμπορικές πιάτσες της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας, παρουσιάζει και κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων μείωση 30%, παρά τον καταιγισμό των προσφορών, οι οποίες φτάνουν έως και το 80%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για το 2012 η πτώση των πωλήσεων θα ξεπεράσει το 53%!
Μπροστά σ' αυτή την αδιέξοδη κατάσταση πολλοί επιχειρηματίες θα κατεβάσουν τα ρολά στα καταστήματα και στις εταιρίες τους, αφού πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο λειτουργικό τους κόστος (εμπορεύματα, ενοίκια, λογαριασμοί, μισθοδοσία, αυτασφάλιση κ.λπ.).
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με την εταιρία MARC, μόνο για τους επόμενους τρεις μήνες 11.000 επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο, ενώ η καθαρή μείωση επιχειρήσεων για του επόμενους 12 μήνες θα είναι 67.000.
Τρομακτικότερη θα είναι όμως η απώλεια θέσεων εργασίας που θα φέρει το πρωτοφανές κύμα λουκέτων στην αγορά τους επόμενους 12 μήνες. Πιο συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι 260.000 εργαζόμενοι (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) θα χάσουν τη δουλειά τους. Μόνο για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 προβλέπεται απώλεια 110.000 θέσεων μισθωτής εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι χάθηκαν 78.000 θέσεις μισθωτής εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2012. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το 65,1% των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι θα μειώσουν προσωπικό θα ήταν διατεθειμένο να διατηρήσει θέσεις εργασίας, εφόσον υπήρχε μια επιδότηση του εργασιακού κόστους.
Η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις, δηλαδή το 25,8%, θεωρεί ότι θα κατεβάσει ρολά μέσα σε έναν χρόνο. Εξι στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους τούς επόμενους μήνες, ενώ το 53,4% αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.
Ας σημειωθεί ότι από τη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει ότι για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο η αναλογία προσλήψεων προς απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι 1 προς 7.
Ενδεικτικό άλλωστε του κλίματος που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι ιστορικοί δρόμοι, όπως η Σταδίου στο ιστορικό κέντρο, η Νοταρά στον Πειραιά, καθώς και οι Τσιμισκή και Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη, έχουν εξελιχθεί σε «νεκροταφεία» με τέσσερα στα 10 μαγαζιά κλειστά.
Ξανθή Γούναρη
dimokratianews.gr
Σχολιάστε :