Μεγάλα οδικά, σιδηροδρομικά και τηλεπικοινωνικά έργα, συμμάζεμα της «τρύπας» στις συγκοινωνίες...

Μεγάλα οδικά, σιδηροδρομικά και τηλεπικοινωνικά έργα, συμμάζεμα της «τρύπας» στις συγκοινωνίες, συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ειδικές οικονομικές ζώνες, υδατοδρόμια, διευκολύνσεις για τους δανειολήπτες και πολιτική για την καινοτομία. Αυτό ήταν το «πιάτο» που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης  υπό τον Κ. Χατζηδάκη, παραδιδόμενη ουσιαστικά στις επιδιώξεις τόσο των ξένων δανειστών όσο και των εγχώριων συμφερόντων, ιδιαίτερα των μεγάλων εργολάβων.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως υποστήριξε ο υπουργός, είναι η αποκατάσταση της κλίματος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα εντός κι εκτός της χώρας, μέσα «από την μάχη της γενιάς μας».
Στο «πακέτο Χατζηδάκη» κορυφαία θέση έχει η επανεκκίνηση και επιτάχυνση μεγάλων έργων – πέραν των αυτοκινητοδρόμων που πραγματοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης –, όπως οι επεκτάσεις του Μετρό Αθήνας και του Τραμ στον Πειραιά, η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Λαυρίου, η εκτέλεση του Προαστιακού της Αθήνας και η επανεκκίνηση των σιδηροδρομικών έργων στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο, προχωρά η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα (στο τμήμα Λεύκτρο – Σπάρτη του αυτοκινητόδρομου Μορέα θα υπάρξει καθυστέρηση λόγω αρχαιολογικών ανασκαφών) και συνεχίζονται οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας «Θεσσαλονίκη – Σέρρες Προμαχώνας» και «Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή», τα έργα σε ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ στην Κρήτη.
Ακόμη, επιταχύνονται οι συνδέσεις του ΠΑΘΕ με την Πάτρα και το λιμάνι της, οι κάθετοι άξονες Κομοτηνή – Σύνορα και Αρδάνιο – Ορμένιο της Εγνατίας, τα έργα στο Πέταλο του Μαλιακού και ο αερολιμένας «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, τίθεται ως προτεραιότητα η επαναδημοπράτηση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, για το οποίο είναι μέχρι στιγμής αδύνατον οι υποψήφιοι παραχωρησιούχοι να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότησή του από τις τράπεζες.
Για το τμήμα «Πειραιάς – Τρεις Γέφυρες» του Προαστιακού της Αττικής, που έμεινε ανολοκλήρωτο λόγω της διάλυσης της σύμβασης 994 από τον ΟΣΕ και θα δημοπρατηθεί εκ νέου τον Δεκέμβριο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «είναι μία ταλαιπωρημένη σύμβαση η οποία εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα». Σύμφωνα, με τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Στ. Καλογιάννη, «υπάρχει μία δικαστική εμπλοκή που δεν έχει ξεπεραστεί», ωστόσο, όπως σημείωσε, η κοινοτική συμβολή του έργου δεν έχει χαθεί.
Παράλληλα, σε ότι αφορά τα έργα του Μετρό, ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι κατεύθυνση του υπουργείου είναι να γλιτώσει η Ελλάδα την ανάκληση των ευρωπαϊκών πόρων, που είχαν δοθεί για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό, και η οποία καθυστέρησε και τέθηκε εκτός χρονοδιαγράμματος, λόγω της εμπλοκής του έργου με το σκάνδαλο της SIEMENS. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, υπάρχει μελετητική ωριμότητα για το τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό (Άλσος Βείκου – Πανεπιστήμιο) όμως είναι δύσκολο να βρεθούν τα χρήματα για να προχωρήσει το έργο.
Επίσης, όπως συμπλήρωσε ο κ. Καλογιάννης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, θα θεσπιστεί νέα εθνική πολιτική διοδίων, οι διεργασίες για την οποία είχαν σταματήσει. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Χατζηδάκη, το χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους, δηλαδή η επίτευξη συμφωνίας στις 30 Σεπτεμβρίου, θα τηρηθεί, ενώ όπως παραδέχθηκε, «το σκηνικό πόρρω απέχει από την εποχή της υπογραφής των συμβάσεων».
Ο υπουργός τόνισε την σημασία των ΣΔΙΤ σε μία σειρά έργων, ύψους 1 δισ. ευρώ, όπως η διαχείριση απορριμμάτων (συνεχίζονται διαγωνισμοί σε Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο) με στόχο να προκηρυχθούν όλα τα σχετικά έργα εντός του 2012. Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε έργα ΣΔΙΤ για επιλεγμένες κοινωνικές υποδομές (σχολεία δικαστήρια κτλ) και αξιοποίηση δημόσιας και δημοτικής περιουσίας με ανταποδοτικά έργα, όπως το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια στη Νάουσα, που δημοπρατείται τον Σεπτέμβριο.
Επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πρόταση στην Κομισιόν για την θέσπιση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), οι οποίες θα έχουν διακριτά φορολογικά και διοικητικά κίνητρα, σε μία προσπάθεια για προσέκλυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όπως τόνισε, θα γίνει μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μάλιστα, μπορεί να μην οδηγήσει και πουθενά, αφού, όπως σημείωσε, ήδη υπάρχουν και οι πρώτες ενστάσεις για το εγχείρημα. Πάντως, το υπουργείο ετοιμάζεται να εκπονήσει σχετική μελέτη.
«Η θεσμοθέτηση δεν προϋποθέτει πρόσθετους πόρους. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Τους ανέργους σκεπτόμαστε», τόνισε ο υπουργός και δεσμεύτηκε για τον πλήρη σεβασμό του εργατικού δικαίου στις ΕΟΖ. «Η διαπραγμάτευση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Αντιμετωπίζουμε ενστάσεις, θα χρειαστεί να δώσουμε μάχη. Δεν μπορώ να εγγυηθώ. Δεν ξέρω άμα πετύχουμε», είπε χαρακτηριστικά
press-gr

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :