Σε δρόμους της απόγνωσης μετατρέπονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερες εμπορικές..

Σε δρόμους της απόγνωσης μετατρέπονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερες εμπορικές οδοί ακόμη και στην «καρδιά» του κέντρου της πόλης, αφού τα λουκέτα πλέον πολλαπλασιάζονται με... ιλιγγιώδεις ρυθμούς και όσοι καταστηματάρχες εξακολουθούν να το «παλεύουν», με μεγάλο ζόρι κι αγωνία πλέον ανταποκρίνονται στα μηνιαία λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεών τους.

Πάλαι ποτέ εύρωστες επιχειρήσεις με πολλές δεκαετίες λειτουργίας έχουν κατεβάσει ρολά, ιδιαίτερα ζωηρές πριν από λίγα χρόνια εμπορικές περιοχές μετατρέπονται σε «νεκρές» ζώνες, ενώ για καταστήματα που παλαιότερα έβγαιναν σχεδόν σε... πλειστηριασμό προκειμένου να νοικιαστούν, πλέον δε δείχνει κανείς ενδιαφέρον.

Εμποροι και άλλοι επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν συνηθίσει για πολλά χρόνια καθημερινά να ανοίγουν το μαγαζί τους και από το πρωί να εξυπηρετούν πελάτες, με μάτια γεμάτα απόγνωση και με διάθεση στο ναδίρ πλέον βηματίζουν νευρικά στα καταστήματά τους ή αλλάζουν τις βιτρίνες τους, μήπως και γίνουν πιο δελεαστικές. Στις δε μικρές συνοικιακές εμπορικές επιχειρήσεις τα «φέσια» και οι ανεξόφλητες αγορές «πέφτουν βροχή», αφού οι επιχειρηματίες αναγκάζονται να πουλήσουν με πίστωση, για να μη χάσουν τους λίγους τακτικούς πελάτες τους.

Αδεια επί μήνες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου αλλά και των μεσιτών της Θεσσαλονίκης, σήμερα σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης σχεδόν ένα στα τρία καταστήματα είναι ξενοίκιαστα και αρκετά από αυτά για πολλούς μήνες άδεια. Ωστόσο, υπάρχουν περιφερειακές της «καρδιάς» του εμπορικού κέντρου περιοχές, στις οποίες τα κλειστά μαγαζιά είναι περισσότερα από αυτά που λειτουργούν. Μάλιστα, η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη χειρότερη μετά την τρέχουσα περίοδο των εκπτώσεων και κυρίως μέσα στον ερχόμενο χειμώνα, αφού αναμένεται να έχουμε κι άλλα «κύματα» λουκέτων. Η τελευταία έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο, κατέδειξε ότι το 27% των καταστημάτων ήταν κλειστό. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Κώστας Χατζαρίδης, τους επόμενους μήνες το εν λόγω ποσοστό θα είναι σίγουρα αυξημένο, ίσως και σε σημαντικό βαθμό. Είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν μεγάλες και αρκετά κεντρικές περιοχές, στις οποίες ένα στα δύο καταστήματα θα είναι κλειστά.

«Στην επόμενη έρευνά μας στο τέλος Σεπτεμβρίου και ακόμη περισσότερο στο τέλος του χρόνου θα δούμε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κλειστών μαγαζιών. Εχουμε "γονατίσει" από τη μη ορθολογική φορολογία, αφού το κράτος έρχεται και μας φορολογεί, είτε έχουμε κέρδη είτε όχι. Οποιος επιχειρηματίας είναι φορολογικά, ασφαλιστικά και επιμελητηριακά ενήμερος κι έτσι μπορεί να κλείσει, το κάνει. Εχουν βάλει λουκέτο επιχειρήσεις τις οποίες λειτουργούσαν πολλές γενιές», τόνισε ο κ. Χατζαρίδης.

Η κρίση χτύπησε «καρδιά»

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από λίγα χρόνια ότι κάποτε θα περπατούσε στους πιο κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και θα περνούσε μπροστά από τόσο πολλά άδεια καταστήματα. Ισως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η οδός Αγίας Σοφίας, στην οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τα άδεια καταστήματα καταλαμβάνουν πλέον το... 45% του συνόλου. «Η Αγίας Σοφίας έχει... νεκρώσει. Η εικόνα με τον κόσμο να βηματίζει, τα αυτοκίνητα, τα φώτα, έχει χαθεί όλη», είπε ο κ. Χατζαρίδης.

Εξάλλου και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Κώστα Γεωργάκο, κλειστό είναι το 40% των καταστημάτων στην οδό Ιωνος Δραγούμη, το 25% στην Ερμού και ένα στα πέντε μαγαζιά στη Βενιζέλους. «Στους μικρότερους δρόμους του κέντρου ξενοίκιαστο είναι σίγουρα το 40% των καταστημάτων. Στο γραφείο μας έχουμε ένα μεγάλο αριθμό καταστημάτων που προσφέρονται προς ενοικίαση, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον γι' αυτά. Για μαγαζιά που νοικιάζονταν στο παρελθόν προς 3.000 ή 4.000 ευρώ το μήνα, πλέον ζητούνται 1.000 ευρώ μηνιαίως, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στα αζήτητα. Κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους μισθωτές ψάχνουν για μαγαζί στην Τσιμισκή με ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα», ανέφερε ο κ. Γεωργάκος.

Παράλληλα, σε αρκετές δεκάδες πλέον υπολογίζονται τα ξενοίκιαστα καταστήματα και στον εμπορικότερο δρόμο της πόλης, την οδό Τσιμισκή, αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Μητροπόλεως, ενώ σε σημεία της λεωφόρου Νίκης έχουν σχηματίσει σειρά τα άδεια καταστήματα, αν και είναι ιδιαιτέρως προνομιακά με μεγάλο «μέτωπο» στη θάλασσα.

Η κατάσταση είναι δραματική στο πάνω από την οδό Εγνατία κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου σε πολλούς δρόμους μειοψηφία αποτελούν τα καταστήματα που στεγάζουν κάποια επιχείρηση. Οπως είπε ο κ. Χατζαρίδης, ακόμη και στους κεντρικότερους δρόμους της περιοχής, τις οδούς Κασσάνδρου και Ολυμπιάδος, περισσότερα είναι τα κενά καταστήματα από αυτά που λειτουργούν.

Στη Βασ. Ολγας

Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΘ, «πονεμένη» ιστορία αποτελεί και η οδός Βασιλίσσης Ολγας, στην οποία ξενοίκιαστο είναι σήμερα το 40% των καταστημάτων. «Ας ελπίσουμε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος δε θα "ερημοποιηθεί" εμπορικά. Βέβαια, ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στην οδό Ανθέων», είπε ο κ. Χατζαρίδης.

Η πτώση των ενοικίων καταστημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά μέσο όρο 30% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κατά 50% μπορεί να βοήθησε κάποιους εμπόρους να κρατήσουν «ζωντανή» την επιχείρησή τους, ωστόσο δεν μπόρεσε να αποτελέσει πανάκεια.

Επικρατεί... άπνοια

Στο... μακρινό παρελθόν ανάγονται πλέον οι εποχές κατά τις οποίες οι ιδιοκτήτες ζητούσαν άυλη εμπορική αξία, το γνωστό «αέρα», προκειμένου να εκμισθώσουν το κατάστημά τους σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του κέντρου της πόλης. Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας τα ζητούμενα ποσά είχαν ξεφύγει από κάθε λογική, αφού για μία... «τρύπα» ζητούνταν αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ για τα ιδιαιτέρως προνομιακά καταστήματα δίνονταν ακόμη και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Οπως είπε ο κ. Γεωργάκος, σήμερα ο «αέρας» έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αφού άυλη εμπορική αξία ζητείται πλέον μόνο για κάποια πολύ προνομιακά καταστήματα της οδού Τσιμισκή και της πλατείας Αριστοτέλους. Και γι' αυτά, όμως, οι απαιτήσεις είναι μειωμένες κατά τουλάχιστον 50%.

Ανθρώπινες ιστορίες

Από μικρό παιδί -μόλις είχε κλείσει τα 18 του χρόνια- δούλευε και βοηθούσε στο κατάστημα υποδημάτων του πατέρα του, που βρισκόταν πάνω από την οδό Εγνατία ο 57χρονος σήμερα κ. Παναγιώτης. Σχεδόν 39 χρόνια εξυπηρέτησε πελάτες όλων των ηλικιών και των προτιμήσεων στα υποδήματα και όπως λέει στον «Α», αυτό το μαγαζί ήταν μετά την οικογένειά του όλη του η ζωή. Περίμενε να βγει στη σύνταξη σε κάτι παραπάνω από δύο χρόνια, αλλά οι χαμηλοί τζίροι και τα υψηλά έξοδα τον «λύγισαν», με αποτέλεσμα να κλείσει το κατάστημα πριν από τρεις μήνες. «Αυτό το μαγαζί μάς βοήθησε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια εγώ και η οικογένειά μου και να σπουδάσω τα παιδιά μου. Ηξερα ότι κάποια μέρα θα το κλείσω, αλλά δεν περίμενα αυτό να γίνει από ανάγκη», είπε στον «Α» ο κ. Παναγιώτης.

Από ένα πολύ μικρό μαγαζάκι σε ένα στενό κοντά στην πανεπιστημιούπολη ξεκίνησε να πουλάει παιχνίδια πριν από 17 χρόνια η κ. Σούλα. Οι δουλειές της αυξάνονταν και μπήκε στη «γλυκιά» ταλαιπωρία να μετακομίσει δύο φορές σε μεγαλύτερους χώρους. Τα τελευταία δύο χρόνια οι τζίροι «κατρακύλησαν», είχε και μια ατυχία με κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας δικού της ανθρώπου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντέξει τα έξοδα του μαγαζιού. Ευτυχώς, κατάφερε να βρει δουλειά ως πωλήτρια σε εμπορικό κατάστημα φίλης της.
agelioforos

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :