"Θα ενθαρρύνω την Ελλάδα να παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων", δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel από το Βερολίνο, λίγο πριν το δείπνο εργασίας με τον Γάλλο πρόεδρο, Francois Hollande. "Είναι σημαντικό για μένα να τηρήσουμε όλοι τις δεσμεύσεις μας".
Από την πλευρά του ο Hollande επανέλαβε ότι θέλει η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη και κάλεσε τη χώρα μας να ενισχύσει τις προσπάθειες για να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
"Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Είναι μια ευχή που διατυπώνουμε από την αρχή της κρίσης", είπε ο Γάλλος πρόεδρος. "Είναι στο χέρι των Ελλήνων να κάνουν τις απαιτούμενες προσπάθειες για να πετύχουν αυτό το στόχο".
Ο ίδιος ανέφερε εξάλλου πως Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν πως πρέπει να κινηθούν γρήγορα για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη.
Πέραν της Ελλάδας, που θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο συζήτησης ενόψει των συναντήσεων των δύο ηγετών με τον Αντώνη Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι, οι Merkel και Hollande θα μιλήσουν επίσης για την επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία, την Ευρωζώνη αλλά και τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την τραπεζική εποπτεία.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία θα αποτελέσει καθοριστικό στάδιο για την μετέπειτα εξέλιξη των πραγμάτων. Κάτι που κατέστησε άλλωστε σαφές και ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε χθες στην Αθήνα.
Οι επιλογές που εξετάζονται από τη γερμανική πλευρά τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνουν εμπροσθοβαρείς καταβολές βοήθειας προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστοτητας, μείωση των επιτοκίων ή επέκταση της διάρκειας ωρίμανσης των δανείων προς την Ελλάδα, αλλά και το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά για τα ομόλογα που βρίσκονται σε «χέρια» κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων, σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η Γερμανίδα Καγκελάριος τονίζει δημοσίως την ανάγκη επίτευξης των στόχων του προγράμματος εκ μέρους της Ελλάδας, ο Γάλλος Πρόεδρος -όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα επικαλούμενο ανώνυμες πηγές της γαλλικής πλευράς- θεωρεί ότι οι στόχοι είναι πλέον υπερβολικά «σκληροί», με δεδομένη και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
capital.gr
Σχολιάστε :