Η χαμένη ευκαιρία μερικής επίλυσης του προβλήματος στέγασης Ελλήνων Ρομά μέσω χορήγησης δανείων

Η χαμένη ευκαιρία μερικής επίλυσης του προβλήματος στέγασης Ελλήνων Ρομά μέσω χορήγησης δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Άδεια τα σπίτια που χτίστηκαν σε Νεροφράκτη, Αγ. Παρασκευή και Μαυρολεύκη στο νομό Δράμας.Εικόνα εγκατάλειψης, με έντονο το φαινόμενο…«λεηλασίας», έχουν οι οικίσκοι που κατασκευάστηκαν μέσω προγράμματος χορήγησης δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, στα Τοπικά Διαμερίσματα Νεροφράκτη και Αγ. Παρασκευής του Δήμου Δοξάτου αλλά και της Μαυρολεύκης του Δήμου Προσοτσάνης, για να κατοικήσουν Ρομά.Ο καθορισμός των όρων για χορήγηση στεγαστικών δανείων σε Έλληνες Ρομά έγινε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 13576 των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄, 396/04-04-2003) και στη συνέχεια υπήρξε τροποποίηση με την υπ. αριθμ. 6035 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄, 170/30-01-2004), καθώς και ανακαθορισμός και συμπλήρωση των όρων χορήγησης στεγαστικών δανείων με την υπ. αριθμ. 33165 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄, 780/29-06-2006).Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν συνολικό για όλη την Ελλάδα και οι εν δυνάμει ωφελούμενοι ανέρχονταν στον αριθμό των 9.000, έχοντας τη δυνατότητα να λάβουν δάνειο μέχρι 60.000€.
Τι συνέβη στο Νομό Δράμας.Το φθινόπωρο του 2008 ξεκίνησε στο Νομό Δράμας η ανέγερση κατοικιών, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος χορήγησης δανείων, σε Νεροφράκτη, Αγ. Παρασκευή και Μαυρολεύκη. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εν λόγω κατοικιών, με αντίστοιχο αριθμό δανείων, είναι περίπου 100-120. Για να φτάσουμε στο στάδιο ανέγερσης προηγήθηκε η αγορά των οικοπέδων από κατοίκους, οι οποίοι ωφελήθηκαν, καθώς πούλησαν γη σε τιμές οι οποίες ήταν καλύτερες από αυτές που ίσχυαν στην αγορά.Τότε υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και αιρετών, για την επικείμενη μετακίνηση στην Δράμα πληθυσμού, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατοικούσε στο Δροσερό Ξάνθης, αλλά και σε περιοχές του Ν. Σερρών. Οι αντιδράσεις κατοίκων και αιρετών αποτυπώθηκαν σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Εργασία…συν» την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008 (αρ. φύλλου 85).
Η κατάσταση τώρα.Φτάσαμε αισίως στο 2012 και ενώ τα σπίτια ολοκληρώθηκαν οι νέοι κάτοικοι δεν εμφανίστηκαν σε Αγ. Παρασκευή, Νεροφράκτη και Μαυρολεύκη. Και όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες στέγασης που παρείχε το πρόγραμμα, αλλά πολύ περισσότερο υπάρχουν και φαινόμενα «λεηλασίας» των σπιτιών, καθώς, άγνωστο ποιοι, έχουν πάρει από τα σπίτια κουφώματα, είδη υγιεινής, ακόμα και κομμάτια από την οροφή των κτηρίων. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Εργασία…συν» είναι χαρακτηριστικές.
Μάλιστα σε συνομιλίες που είχαμε με τους κατοίκους διατυπώθηκε ξεκάθαρα ο φόβος ότι τα συγκεκριμένα σπίτια ενδεχομένως να καταστούν κέντρα παραβατικής συμπεριφοράς.
Λάθος αντιμετώπιση που δεν έλυσε το πρόβλημα

Το…μακρινό 2003 όταν εκδόθηκε η πρώτη ΚΥΑ για την χορήγηση των στεγαστικών δανείων η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν πολύ διαφορετική. Η Χώρα προετοιμαζόταν να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ευμάρεια του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού ήταν εμφανής, ενώ τα αρχικά Δ.Ν.Τ. ήταν άγνωστα.

Σήμερα, 9 χρόνια μετά, είναι εύλογο να προκύπτουν πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίον η Ελληνική Πολιτεία προσπάθησε να επιλύσει το στεγαστικό πρόβλημα των Ελλήνων Ρομά, οι οποίοι σαφέστατα και έπρεπε να τύχουν ευνοϊκών διατάξεων από το κράτος.

Όμως το μείζον ερώτημα είναι γιατί δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης δανείων για εγκατάσταση αδιακρίτως σε όλη την ελληνική επικράτεια και όχι με δικλείδα ασφαλείας, έτσι ώστε το κάθε δάνειο σε ωφελούμενο του προγράμματος να δίνεται για κατασκευή κατοικίας στον ήδη υπάρχοντα τόπο διαμονής; Τότε μάλιστα υπήρξαν τέτοιου είδους προτάσεις, κυρίως από ανθρώπους από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, οι οποίες όμως δεν εισακούστηκαν.

Τα χρήματα που δόθηκαν μέσω δανείων, εκ του αποτελέσματος, κρίνεται ότι δεν έπιασαν τόπο, ενώ θα έπρεπε, γιατί είχαν ως σκοπό να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πρόβλημα. Και αν π.χ. 120 δάνεια, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, στο Νομό Δράμας, καταστούν μη εξυπηρετούμενα, αυτό μοιάζει με…«σταγόνα» στον «ωκεανό» των δημοσίων δαπανών…

Ελπίζουμε όμως ότι κάποιος εκ των θεσμικών φορέων του Νομού θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε στη διάθεση του κάθε αρμόδιου που θα επιθυμήσει να εξετάσει τι πήγε στραβά στην υπόθεση, για την παροχή πληροφοριών ή φωτογραφικού υλικού.

Aπο την εφημερίδα «Εργασία – συν»
seleo.gr

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :