Όσοι έχουν αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο διοικείται πλέον η Ελλάδα δεν χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβουν ότι η εφαρμογή της... «καθετοποιημένης» μορφής άσκησης της εξουσίας από τους δανειστές έχει ως πρώτο πεδίο εφαρμογής τις τράπεζες.
Η τρόικα είπε στους δικούς μας με δυο λόγια: «Τελειώνετε» με τα τραπεζικά μικρομάγαζα, που δεν μπορούν να συντηρηθούν, αλλιώς τέρμα η ρευστότητα της ΕΚΤ. Μάλιστα, πολύ πριν από τις επαφές του περασμένου Σαββατοκύριακου για τα μέτρα των 11,5 δισ. οι ξένοι είχαν «αφήσει» τις οδηγίες τους για το πώς θα εξελιχθεί το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα. Το οποίο σκοπεύουν μεταγενέστερα να ελέγξουν πλήρως...
Η τύπου... fast track συμφωνία για την ΑΤΕ ήταν απλώς η πρώτη ένδειξη. Οριοθέτησε τόσο την ταχύτητα όσο και τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν τα πράγματα, έστω κι αν οι τεχνικές λεπτομέρειες θα είναι διαφορετικές για κάθε περίπτωση. Κι έτσι τους επόμενους δύο μήνες το τραπεζικό σύστημα θα αλλάξει κατά τόσο δραματικό τρόπο, ώστε δεν θα θυμίζει σε τίποτε τον εαυτό του της περασμένης δεκαετίας.
Και μαζί με τα πανίσχυρα σχήματα και συστήματα η δίνη της αλλαγής θα συμπαρασύρει δίκτυα, καταστήματα, δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους, αλλά και χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά που στήριζαν την ευημερία τους στη «χρυσή εποχή» των τραπεζών.
Το «Π», πριν από έναν και πλέον χρόνο, είχε επισημάνει την προοπτική της εξέλιξης αυτής, που από τον Ιούλιο έχει αρχίσει να καταγράφεται σε όλες τις διαστάσεις της και σήμερα κινδυνεύει να γίνει ο πυρήνας του ελληνικού σπιράλ του θανάτου. Ας δούμε πώς από τις πανηγυρικές ανακοινώσεις για τα τραπεζικά ντιλ ή τους υπόγειους πολέμους των τραπεζιτών για την εξουσία περάσαμε στην επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών που κρύβει μόνο δυσκολίες.
Τα επόμενα βήματα
Η τρόικα έχει ζητήσει να έχει ολοκληρωθεί από τον Αύγουστο κιόλας ο πρώτος γύρος συγχωνεύσεων ή απορροφήσεων τραπεζών. Δηλαδή, εκτός από τον διαχωρισμό της ΑΤΕ και την πώληση του «καλού» τμήματός της στην Πειραιώς, προβλέπονται ακόμη:
1 Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Credit Agricole (σημερινής ιδιοκτήτριας της Emporiki Bank) και τριών ελληνικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Alpha Ban k, Eurobank) για την απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού της Εμπορικής μέσω διαδικασίας συγχώνευσης.
2 Η ανακεφαλαιοποίηση και η πώληση ενός ποσοστού 34%+10% που διατηρεί το Δημόσιο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
3 Οι αποφάσεις του έτερου γαλλικού ομίλου, της Societe Generale, για το μέλλον της Γενικής Τράπεζας, που επίσης προβλέπεται να αλλάξει χέρια.
4 Και οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου για το μέλλον του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) που θα ακολουθήσει με τη σειρά του τον ρου των εξελίξεων.
«Σφίγγουν» τα γάλατα
Με τον ορίζοντα του Αυγούστου (που ζήτησε η τρόικα) να επικρέμαται ως απειλή, για να ολοκληρωθούν και οι τέσσερις κινήσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει παράλληλα να προσδιορίσει τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να μπορούν να υπολογιστούν και τα κεφάλαια που θα χρειαστούν τα νέα τραπεζικά σχήματα.
Από τις αρχές του καλοκαιριού και ιδιαίτερα στο ενδιάμεσο των εκλογικών αναμετρήσεων οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις στον τελικό σχεδιασμό των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που, όπως λένε, έγιναν ακόμη πιο... ελληνικοί, αφότου οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες πήραν τις εγγυήσεις των 18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με την καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης των 31 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 23,8 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η κατάσταση «σφίγγει» ακόμη περισσότερο. Έτσι εξηγείται και η ελληνική εγρήγορση των τελευταίων ημερών. Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, όσες εξαγορές ή απορροφήσεις προχωρήσουν, θα γίνουν με τη διαδικασία της ανταλλαγής μετοχών καθώς το ΤΧΣ
δεν μπορεί να εγκρίνει χρήση των προσωρινών εγγυήσεων για προσφορά τιμήματος.
Άλλωστε η τρόικα έχει προδιαγράψει ότι, είτε πριν είτε μετά την ανακεφαλαιοποίηση, οι συγχωνεύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (εθελοντικές ή αναγκαστικές) θα οδηγήσουν σε δύο ή τρεις μεγάλους ομίλους, και όχι σε τέσσερις ή πέντε, όπως οι περισσότεροι προέβλεπαν στην αρχή του έτους.
topontiki
Σχολιάστε :