Όσοι έχουν αντιληφθεί τον τρό­πο με τον οποίο διοικείται πλέ­ον η Ελλάδα δεν χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια για να καταλά­βουν ότι η εφαρμογή της...

Όσοι έχουν αντιληφθεί τον τρό­πο με τον οποίο διοικείται πλέ­ον η Ελλάδα δεν χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια για να καταλά­βουν ότι η εφαρμογή της... «καθετοποιημένης» μορφής άσκησης της εξου­σίας από τους δανειστές έχει ως πρώτο πεδίο εφαρμογής τις τράπεζες.

Η τρόικα είπε στους δικούς μας με δυο λόγια: «Τελειώνετε» με τα τραπε­ζικά μικρομάγαζα, που δεν μπορούν να συντηρηθούν, αλλιώς τέρμα η ρευστό­τητα της ΕΚΤ. Μάλιστα, πολύ πριν από τις επαφές του περασμένου Σαββατο­κύριακου για τα μέτρα των 11,5 δισ. οι ξένοι είχαν «αφήσει» τις οδηγίες τους για το πώς θα εξελιχθεί το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα. Το οποίο σκο­πεύουν μεταγενέστερα να ελέγξουν πλήρως...

Η τύπου... fast track συμφωνία για την ΑΤΕ ήταν απλώς η πρώτη ένδειξη. Οριοθέτησε τόσο την ταχύτητα όσο και τον τρόπο με τον οποίο θα προχω­ρήσουν τα πράγματα, έστω κι αν οι τε­χνικές λεπτομέρειες θα είναι διαφορε­τικές για κάθε περίπτωση. Κι έτσι τους επόμενους δύο μήνες το τραπεζικό σύστημα θα αλλάξει κατά τόσο δρα­ματικό τρόπο, ώστε δεν θα θυμίζει σε τίποτε τον εαυτό του της περασμένης δεκαετίας.

Και μαζί με τα πανίσχυρα σχήματα και συστήματα η δίνη της αλλαγής θα συμπαρασύρει δίκτυα, καταστήματα, δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους, αλλά και χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά που στή­ριζαν την ευη­μερία τους στη «χρυσή εποχή» των τραπεζών.

Το «Π», πριν από έναν και πλέον χρόνο, είχε επισημάνει την προο­πτική της εξέλιξης αυτής, που από τον Ιούλιο έχει αρχί­σει  να   καταγρά­φεται σε όλες τις διαστάσεις της και σήμερα κινδυ­νεύει να γίνει ο πυρήνας του ελληνικού σπι­ράλ του θανάτου. Ας δούμε πώς από τις πανηγυρικές ανακοινώσεις για τα τραπεζικά ντιλ ή τους υπόγειους πολέμους των τραπεζιτών για την εξουσία περάσαμε στην επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών που κρύβει μόνο δυ­σκολίες.



Τα επόμενα βήματα

Η τρόικα έχει ζητήσει να έχει ολο­κληρωθεί από τον Αύγουστο κιόλας ο πρώτος γύρος συγχωνεύσεων ή απορ­ροφήσεων τραπεζών. Δηλαδή, εκτός από τον διαχωρισμό της ΑΤΕ και την πώ­ληση του «καλού» τμήματός της στην Πειραιώς, προβλέπονται ακόμη:

1 Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύ­σεων μεταξύ της Credit Agricole (σημερινής ιδιοκτήτριας της Emporiki Bank) και τριών ελληνικών τραπε­ζών (Εθνική Τράπεζα, Alpha Ban k, Eurobank) για την απόκτηση του πλει­οψηφικού ποσοστού της Εμπορικής μέ­σω διαδικασίας συγχώνευσης.

2 Η ανακεφαλαιοποίηση και η πώλη­ση ενός ποσοστού 34%+10% που διατηρεί το Δημόσιο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

3 Οι αποφάσεις του έτερου γαλλικού ομίλου, της Societe Generale, για το μέλλον της Γενικής Τράπεζας, που επίσης προβλέπεται να αλλάξει χέρια.

4 Και οι τελικές αποφάσεις της κυ­βέρνησης και του οικονομικού επι­τελείου για το μέλλον του Ταμείου Πα­ρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) που θα ακολουθήσει με τη σειρά του τον ρου των εξελίξεων.



«Σφίγγουν» τα γάλατα

Με τον ορίζοντα του Αυγούστου (που ζήτη­σε η τρόικα) να επικρέ­μαται ως απειλή, για να ολοκληρωθούν   και   οι τέσσερις κινήσεις, η κυ­βέρνηση θα πρέπει παράλληλα να προσδιορίσει τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να μπορούν να υπολογιστούν και τα κε­φάλαια που θα χρειαστούν τα νέα τραπεζικά σχήματα.

Από τις αρχές του καλοκαιριού και ιδιαίτερα στο ενδιάμε­σο των εκλογικών αναμετρή­σεων οι εκπρόσωποι των δανει­στών δεν έκρυψαν τη δυσαρέ­σκειά τους για τις καθυστε­ρήσεις στον τελικό σχεδια­σμό των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τρα­πεζών, που, όπως λένε, έγιναν  ακόμη πιο...  ελληνικοί, αφότου οι τέσσερις μεγάλες τρά­πεζες πήραν τις εγγυήσεις των 18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτι­κής Σταθερότητας.

Με την καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης των 31 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 23,8 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τρα­πεζών, η κατάσταση «σφίγγει» ακό­μη περισσότερο. Έτσι εξηγείται και η ελληνική εγρήγορση των τελευταίων ημερών. Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, όσες εξαγορές ή απορροφήσεις προ­χωρήσουν, θα γίνουν με τη διαδικασία της ανταλλαγής μετοχών καθώς το ΤΧΣ

δεν μπορεί να εγκρίνει χρήση των προ­σωρινών εγγυήσεων για προσφορά τι­μήματος.

Άλλωστε η τρόικα έχει προδιαγρά­ψει ότι, είτε πριν είτε μετά την ανακεφαλαιοποίηση, οι συγχωνεύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (εθελο­ντικές ή αναγκαστικές) θα οδηγήσουν σε δύο ή τρεις μεγάλους ομίλους, και όχι σε τέσσερις ή πέντε, όπως οι πε­ρισσότεροι προέβλεπαν στην αρχή του έτους.
topontiki

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :