Η παραοικονομία της Πορτογαλίας εκτοξεύτηκε από το 9,3% του ΑΕΠ της το 1970 στο 24,8% το 2010, γράφει η πορτογαλική ionline.pt. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Πόρτο, το ΑΕΠ της χώρας ανερχόταν στα 130 δισ. δολάρια, ενώ η παράλληλη οικονομία στα 32 δισ. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, τονίζει η ionline.pt, αφού ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 17% και μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν μεγαλύτερα ποσοστά.
 
Η παραοικονομία ανθεί σε μη δηλωμένες παράλληλες εργασίες, στην οικιακή απασχόληση ή σε ενοίκια που καταβάλλονται χωρίς απόδειξη. O τριτογενής τομέας (οικοδομές, ενοίκια, υπηρεσίες, εστιατόρια) έχει επηρεαστεί περισσότερο, με το ΦΠΑ να σκαρφαλώνει από 17% στο 23% την τελευταία δεκαετία. Την κατάσταση εντείνει και η κρίση που πλήττει τη χώρα.
 
 «Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των φόρων και της ανεργίας, θα υπάρξει νέα άνοδος του ΦΠΑ», προειδοποιεί ο Óscar Afonso, συγγραφέας της έρευνας.
 
 «Οι πληρωμές με μετρητά αποτελούν μια τεράστια πηγή εσόδων για την παραοικονομία και τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας προσφέρουν το κίνητρο», επισημαίνει ο Sérgio Vasques, επίσης οικονομολόγος.
 
 Η έρευνα του πανεπιστημίου του Πόρτο υποστηρίζει πως η παραοικονομία εξηγεί «την επιβίωση πληθυσμών σε χώρες όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι κάτω από το επίπεδο διαβίωσης». Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Μπογκαζίτσι της Τουρκίας, η παραοικονομία μπορεί να έχει κάποια θετική επίπτωση σε φτωχές περιοχές, αλλά καθιστά τα στατιστικά στοιχεία αναξιόπιστα.
 
 «Το να λες ότι αναζωογονεί την οικονομία είναι σαν να λες ότι το έγκλημα δημιουργεί θέσεις εργασίας», καταλήγει ο Vasques.
 defencenet.gr

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :