Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον μακροχρόνιο ρόλο της στην ένωση της ηπείρου, ανακοίνωσε σήμερα η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον μακροχρόνιο ρόλο της στην ένωση της ηπείρου, ανακοίνωσε σήμερα η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

Το βραβείο αυτό θεωρείται ηθική υποστήριξη προς την ΕΕ η οποία αγωνίζεται να επιλύσει την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει.

Η Επιτροπή εξήρε την 27μελή ΕΕ για την ανοικοδόμηση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και για το ρόλο της στην εδραίωση της σταθερότητας σε πρώην κομμουνιστικές χώρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, θα απονεμηθεί στο Όσλο, στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε "βαθειά συγκινημένος για την τιμή αυτή προς την ΕΕ".

"Ευρωπαϊκή Ενωση σημαίνει συμφιλίωση. Μπορεί να αποτελέσει έμπνευση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα μοναδικό σχέδιο ενοποίησης που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη και το μίσος με την αλληλεγγύη", πρόσθεσε ο Μάρτιν Σουλτς.

Ζακ Ντελόρ: Το βραβείο αυτό δείχνει ότι οι αξίες της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης μπορούν να οδηγήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο!

Η βράβευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί ένα ισχυρό "ηθικό και πολιτικό μήνυμα" που θα ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους παρά τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν, δήλωσε συγκινημένος ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέγας ευρωπαϊστής Ζακ Ντελόρ.

"Μήνυμα ηθικό στο μέτρο που χαιρετίζονται οι χώρες που, εγκαταλείποντας τη στάση του χθες, έκαναν μεταξύ τους ειρήνη. Και μήνυμα πολιτικό τη στιγμή που υπάρχουν πολλές επικρίσεις, πολλές στατιστικές και πολλές προβλέψεις αρνητικές για την Ευρώπη", προσθέτοντας πως θεωρεί ότι "όλοι οι αρχηγοί των κρατών και των πληθυσμών θα θεωρήσουν το βραβείο ως ενθάρρυνση". "Είμαι πολύ συγκινημένος. Οι τρεις τελευταίες δεκαετίες ήταν πολύ δύσκολες", πρόσθεσε.

"Η Ευρώπη προχωρεί παρά τις κρίσεις. Δεν είναι ένα μακρύ και ήρεμο ποτάμι, αλλά εδραιώνεται", δήλωσε ο Ζακ Ντελόρ.

"Εγώ έχω πλέον αποτραβηχτεί, αλλά είχα προειδοποιήσει ότι αν δεν ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ τους, η Οικονομική και Νομισματική Ενωση δεν θα κρατήσει. Το βραβείο αυτό δείχνει ότι οι αξίες της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης μπορούν να οδηγήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο!".

Η Α. Μέρκελ και ο Γκ. Σρέντερ χαιρέτισαν τη βράβευση της ΕΕ

 Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την βράβευση με Νόμπελ Ειρήνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «ενθάρρυνση» για το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης το οποίο συνέβαλε να διατηρηθεί η ειρήνη στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπός της.

«Διαπιστώνουμε μια ενθάρρυνση του μεγάλου ειρηνευτικού σχεδίου που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου, στην διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέφερε σε δήλωσή του ότι πρόκειται για «μια σημαντική και ορθή απόφαση από την Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ» και «μια μεγάλη ενθάρρυνση για το λαό της Ευρώπης. Σημειώθηκε τη σωστή στιγμή για μεγαλύτερη ομοψυχία στην Ευρώπη και ενισχύει τις δυνάμεις εκείνες που πιέζουν να υπάρξει στενότερη ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είναι μια ξεκάθαρη απόρριψη του εθνικισμού και της επιδίωξης μόνον εθνικών σκοπών. Η Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ αξίζει το σεβασμό μας για την απόφαση αυτή. Και (οι αξιωματούχοι σε) όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιληφθούν αυτή την υψηλή τιμή ως κίνητρο για να συνεχίσουν με όλη τους την δύναμη τον δρόμο της στενότερης ολοκλήρωσης. Με αυτόν τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υπηρετήσει ως μοντέλο για άλλες περιφέρειες», πρόσθεσε ο Σρέντερ, ως μια «κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά και πολιτικά επιτυχημένη κοινότητα».

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :