Την ανέγερση αυτοτελούς συμπληρωματικού κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες των δύο σχολείων που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στο υπάρχον κτίριο, ζήτησαν με παρέμβασή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης γονείς και εκπαιδευτικοί του 3ου Σχολικού Συγκροτήματος της πόλης.

Την ανέγερση αυτοτελούς συμπληρωματικού κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες των δύο σχολείων που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στο υπάρχον κτίριο, ζήτησαν με παρέμβασή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης γονείς και εκπαιδευτικοί του 3ου Σχολικού Συγκροτήματος της πόλης.

Πρόκειται για το κτίριο του 3ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου Κατερίνης, που δεν διαθέτουν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ή αίθουσα γυμναστηρίου, με συνέπεια να γίνεται χρήση του υπόγειου χώρου του σχολείου, χώροι που θεωρούνται ακατάλληλοι για την ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων. Το θέμα είχε ενταχθεί ως τακτικό στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και κατά την έναρξη της συζήτησης διανεμήθηκε υπόμνημα προς τους συμβούλους.

Όπως σημειώνουν στο έγγραφό τους, η κατασκευή νέου συμπληρωματικού κτιρίου, γυμναστηρίου ή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, στον ευρύτερο χώρο της αυλής του σχολείου, είναι μια υπόσχεση που έχει δοθεί τόσο από τη Νομαρχιακή όσο και από τη Δημοτική Αρχή και ζήτησαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2013 του Δήμου Κατερίνης να ενταχθεί το έργο της ανέγερσης του νέου κτιρίου.
"Οι επανειλημμένες παραστάσεις προς τη δημοτική, την περιφερειακή και τις εκπαιδευτικές αρχές δεν είχε κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα και η αντιμετώπιση από τη δημοτική και τις άλλες αρχές μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν έχει γίνει κατανοητό στο μέγεθος και τις διαστάσεις που έχει το οξύ στεγαστικό και λειτουργικό πρόβλημα του σχολικού μας συγκροτήματος, ενός από τα μεγαλύτερα της πόλης με περισσότερους από 700 μαθητές, αναφέρουν και συνεχίζουν.
"Τα δύο σχολεία χρησιμοποιούν ένα διώροφο κτίριο που διαθέτει ως λειτουργικούς χώρους μόνο αίθουσες διδασκαλίας, τρεις από τις οποίες έχουν μετατραπεί σε εργαστήρια και γραφεία καθηγητών. Μάλιστα, το 2011 -12 προστέθηκαν και έξι μικρές προκατασκευασμένες αίθουσες, σε δύο μπλοκ των τριών αιθουσών".

Όπως τονίζεται στο υπόμνημα το σχολείο δεν περιλαμβάνει:
Κανένα λειτουργικό χώρο στον οποίο να μπορεί να συγκεντρωθεί το σύνολο των μαθητών ενός σχολείου, όπως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Κανένα κλειστό χώρο που να μπορεί να γίνει το μάθημα της Φυσικής Αγωγής ή άλλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως γυμναστήριο.
Κανέναν λειτουργικό χώρο στον οποίο να μπορούν να συγκεντρωθούν έστω οι μαθητές δύο τμημάτων, όπως αμφιθέατρο.
Κανέναν χώρο διαθέσιμο για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων, όπως εργαστήριο τεχνολογίας, αίθουσα καλλιτεχνικών για το Γυμνάσιο.
Επίσης, σημειώνεται ότι η έλλειψη αυτών των χώρων και η μη δυνατότητα αναπλήρωσής τους καθιστούν προβληματικό το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο των δύο σχολείων με αποτέλεσμα η εκπαίδευση που παρέχεται να υπολείπεται των άλλων σχολείων της Πιερίας, τόσο στη διοργάνωση σχολικών εορτών, στην ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων, παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών, η δημιουργία βιβλιοθήκης.
Όπως αναφέρεται οι καθηγητές αναζητούν διαρκώς εξωτερικούς χώρους για να μπορέσουν να κάνουν δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για το σημερινό σχολείο. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρούν ότι για να καλυφθούν οι δραστηριότητες αυτές έχουν κάνει χρήση του υπογείου, για το οποίο οι προδιαγραφές του κτιρίου το προορίζουν μόνο για αποθηκευτικό χώρο και μετά από γνωματεύσεις αρμοδίων υπηρεσιών κρίθηκαν ακατάλληλοι.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων του Λυκείου και του Γυμνασίου, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας Θεόδωρος Σιαμάγκας και ο Διευθυντής του 3ου Λυκείου Γιώργος Περδίκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τονίζοντας την έλλειψη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και ζήτησαν μέσω κάποιου προγράμματος να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την ανέγερση του κτιρίου.
Ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, απαντώντας στον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον των αρμοδίων, αναφέρθηκε σε παλαιότερες παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε ο Δήμος Κατερίνης, αλλά και στις προκατ αίθουσες που τοποθετήθηκαν την περσινή χρονιά. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το 3ο σχολικό συγκρότημα παρουσίαζε πολλές ελλείψεις οι οποίες αποκαταστάθηκαν από το Δήμο Κατερίνης, όπως η οικοδομική άδεια και η μελέτη πυρασφάλειας και τόνισε ότι η λογική είναι να μην γίνονται προσθήκες αιθουσών, αλλά νέα κτίρια.
Για την κατασκευή του Γυμναστηρίου είπε ότι κατατέθηκε πλήρης μελέτη στο ΕΣΠΑ από το 2008, όμως δεν εγκρίθηκε κτιριολογικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας, καθώς δεν υπάρχει, όπως απαντήθηκε από την κυβέρνηση δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για κατασκευή γυμναστηρίων σε σχολεία. "Η μελέτη μας είναι έτοιμη. Ο Δήμος δεν μπορεί εξ ιδίων να κατασκευάσει σχολεία. Να το ξανακαταθέσουμε στο ΕΣΠΑ και να προχωρήσουμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε να εγκριθεί ένα κτιριολογικό πρόγραμμα".
"Θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί αυτό που πρέπει και να κάνουμε ένα καινούργιο κτίριο, χωρίς να κάνουμε παραπήγματα", είπε ο δήμαρχος, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της χωροταξικής κατανομής των μαθητών, που θα λύσει γενικότερα τα προβλήματα της έλλειψης αιθουσών.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ
Με επιστολή του στον Τύπο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου και 3ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης δηλώνει ότι είναι σύμφωνος και συνυπογράφει όλα όσα συμπεριλαμβάνονται στο υπόμνημα το οποίο μοιράστηκε στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
Το κείμενο αναφέρεται, όπως τονίζουν στα προβλήματα του σχολείου και δεν κατανοούν το λόγο που προκάλεσε τόσο έντονες αντιδράσεις και έγινε αφορμή να ακουστούν προσβλητικά λόγια σε βάρος του διευθυντή του λυκείου από το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου που όπως επισημαίνουν «δυστυχώς φάνηκε σαν να ήθελε να τιμωρήσει τον εκπαιδευτικό επειδή αγωνιά για την ασφάλεια των παιδιών μας».
Επίσης οι δυο σύλλογοι μετά τα όσα απαράδεκτα, όπως τονίζουν, άκουσαν από τον κ. Μηλιώτη για την χρήση ως εκπαιδευτικές αίθουσες των υπογείων στα σχολεία, δηλώνουν τα εξής:
1.Τον προσκαλούμε να επισκεφτεί το υπόγειο του σχολείου μας και να μας απαντήσει αν το θεωρεί κατάλληλο χώρο για να πραγματοποιούνται μαθήματα και λοιπές μαζικές συγκεντρώσεις μαθητών.
2.Τον ενημερώνουμε ότι η χρήση του υπογείου απαγορεύτηκε με την υπ’αριθμ. 4519/10-8-2010 φάκελος 701,1 έκθεση απόφαση του τότε διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης κ. Καραλιά Ιωάννη.
Στη μελλοντική γενική συνέλευση των συλλόγων θα ενημερωθούν οι γονείς για την πορεία και την πρόοδο των αιτημάτων μας, συνεχίζοντας μ’αυτόν τον τρόπο τον αγώνα μας, καλώντας το δημοτικό συμβούλιο, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να μας συμπαρασταθούν για την υλοποίηση των αιτημάτων μας».
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :