Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές σε θέματα μετανάστευσης και πολιτικής ασύλου είχε την ευκαιρία να μεταφέρει η Ευρωπαία Επίτροπος, κυρία Σεσίλια Μάλμστρονγκ, στη διάρκεια των επαφών που είχε στη χώρα μας.....
«Τα προβλήματα της παράνομης μετανάστευσης και της μη αποτελεσματικής πολιτικής ασύλου δεν προέκυψαν στην Ελλάδα λόγω της κρίσης. Τα πράγματα όμως, τώρα έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα κι έλαβα κι από τις ελληνικές αρχές την πολιτική δέσμευση για συντονισμένη δράση σε αυτούς τους τομείς» τόνισε στην διάρκεια συνέντευξης τύπου λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.
Η χώρα μας πρόκειται να λάβει την επόμενη χρονιά πόρους ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ για την εφαρμογή Προγραμμάτων σχετικών με τη μετανάστευση, από τα τέσσερα Ευρωπαϊκά Ταμεία που τα χρηματοδοτούν, ενώ η εθνική της συμμετοχή έχει μειωθεί στο 5% λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, όπως επισήμανε η Επίτροπος. Για τα έτη 2011 - 2012 η χρηματοδότηση έφτασε τα 170 εκατ. ευρώ. «Σκοπεύουμε να ζητήσουμε την άμεση συνδρομή της Task Force στη βάση αυτών των προγραμμάτων, ώστε να επιτύχουμε μεγιστοποίηση του οφέλους για την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Αναγνωρίζοντας τη θέση - κλειδί της χώρας μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και το ρόλο που παίζει η γειτονική Τουρκία στο θέμα της παράνομης εισόδου μεταναστών μέσω των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μας, η κυρία Μάλμστρονγκ διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει με κάθε τρόπο να εντατικοποιήσει τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές. «Έχουμε ήδη επιτύχει μια συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, η οποία όμως δεν την έχει ακόμη επικυρώσει. Ελπίζουμε ότι αυτή θα φέρει μόλις εφαρμοστεί άμεσα αποτελέσματα», τόνισε.
Ως προς το θέμα των προσφύγων από τη Συρία, οι οποίοι επιθυμούν να βρουν δίοδο προς την Ευρώπη η αρμόδια Επίτροπος ανέφερε την έντονη ανησυχία που υπάρχει, αλλά συγχρόνως τόνισε ότι «οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόσφυγες κι έχουν το δικαίωμα να λάβουν προστασία». Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή 250.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, με τις 9.000 από αυτούς να κατευθύνονται προς χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Σουηδία, προκειμένου να ζητήσουν άσυλο.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο πόσο πίσω βρίσκεται ακόμα η Ελλάδα σε θέματα ασύλου, καθώς μόλις το 1% των αιτήσεων ασύλου γίνεται δεκτό στη χώρα μας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη αγγίζει το 25%
Τέλος, αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Ξένιος Ζευς» δήλωσε πως είναι ενήμερη, αναγνωρίζει την ανάγκη λόγω των δύσκολων συνθηκών για συντονισμένη δράση των ελληνικών αρχών, όμως «αυτό πρέπει να γίνεται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» προειδοποίησε.
πηγη
Σχολιάστε :