
Την τελευταία διετία έχουν σημειωθεί αυξήσεις έως και 27,6% σε βασικά προϊόντα στο καλάθι της νοικοκυράς, ενώ ο πληθωρισμός την ίδια περίοδο ήταν 5%, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Χαρακτηριστικό της ακρίβειας στην Ελλάδα είναι αυτό που συμβαίνει με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα ακρίβειας της Eurostat για τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Σημειώνεται ότι, ειδικά γιατην περίπτωση του γάλακτος το υπουργείο Ανάπτυξης από κοινού με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου από 5 σε 9 ημέρες. Κάτι τέτοιο θα έχει ως συνέπεια να μειωθεί το κόστος επιστροφών που έχουν οι γαλακτοβιομηχανίες και επομένως να μειωθεί η τιμή του.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους η ζάχαρη έχει ανατιμηθεί 14,9% από πέρυσι, τα αναψυκτικά 8,2%, οι χυμοί φρούτων 6,9%, τα αυγά 6,8%, ο καφές 5,9%, τα νωπά φρούτα 5,7%, τα κατεψυγμένα ψάρια 4,5%, το νωπό παστεριωμένο γάλα 4,4%, τα νωπά λαχανικά 4,3%, η μαργαρίνη 4,2%, το γιαούρτι και το βούτυρο 3,2% .
Πρόκειται, όπως αναφέρει το in.gr, για αυξήσεις πολλαπλάσιες του γενικού δείκτη τιμών, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
πηγη
Σχολιάστε :