ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΙΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΙΡΑΝΩΝ
ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ
ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

Ο K.ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΡΕΚΑΛΕΣΕ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ


Με το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κκ. Αναστάσιο είχε συνάντηση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, μαζί με όλα τα μέλη της αποστολής των κοινοβουλευτικών ομάδων Ελλάδας και Κύπρου, στο περιθώριο της Φθινοπωρινής Συνδιάσκεψης του ΟΑΣΕ που πραγματοποιείται στα Τίρανα αυτό το διήμερο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ένας από τους πλέον πεφωτισμένους Ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, παρουσίασε τις πολύ ενδιαφέρουσες θέσεις του για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία, την ελληνική εθνική μειονότητα και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αυτή.

Ο κ. Αναστάσιος ζήτησε από τα μέλη της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας να μεταφέρουν το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση και στη Βουλή ότι «πρέπει να ενθαρρύνουν και να εντείνουν τις προσπάθειες για την ταχύτερη εισδοχή της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα συμβάλλει στην επίλυση πολλών ζητημάτων και κυρίως διμερών».

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της μη απόδοσης των εικόνων που είχε «εξαφανίσει» το καθεστώς Χότζα και Ραμίζ Αλία και οι οποίες βρίσκονται στα χέρια του Αλβανικού Κράτους και τις οποίες χρόνια τώρα επιζητά να ανακτήσει η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή των Τιράνων.

Επιπλέον, έθεσε και το θέμα των αρχείων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας που βρίσκονται και αυτά στην κατοχή των αρχείων του Αλβανικού Κράτους χωρίς να αποδίδονται στον κ. Αναστάσιο και στην Αρχιεπισκοπή, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα.

Τέλος, ο κ. Αναστάσιος ζήτησε να επισημανθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί επί της ουσίας η Επιτροπή που έχει συσταθεί εδώ και καιρό για τις διαπραγματεύσεις με την αντίστοιχη αλβανική για τη δημιουργία Κοιμητηρίου στην Αλβανία των Ελλήνων θυμάτων στο Αλβανικό Έπος του '40.

«Με τις βραδύτατες διαδικασίες που προχωρά αυτή η υπόθεση και με την τακτική της αλβανικής κυβέρνησης να καθυστερεί συνεχώς τις συζητήσεις, όταν θα φτάσουμε σε μία λύση μετά από πάρα πολλά χρόνια, δεν θα έχει απομείνει τίποτα για να ενταφιαστεί στο νεκροταφείο», τόνισε με έμφαση ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ και όλα τα μέλη της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας υποσχέθηκαν ότι θα στηρίξουν όλα τα δικαιολογημένα αυτά αιτήματα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας.

Χθες βράδυ ο Τέρενς Κουίκ είχε συνάντηση και με δύο παλιούς καλούς του φίλους της ελληνικής εθνικής μειονότητας που πολιτεύονται στην Αλβανία: τον πρώην Υπουργό Εργασίας και σήμερα Βουλευτή Κώστα Μπάκα και το σημερινό Υπουργό Εργασίας Σπύρο Ξέρα. Οι δύο πολιτικοί της ελληνικής εθνικής μειονότητας συζήτησαν μαζί του για όσα ζητήματα απασχολούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και ειδικότερα σε επίπεδο εργασιακών, συνταξιοδοτικών και μεταφορών θεμάτων.

Πριν από λίγο, σήμερα Παρασκευή (05.10.2012) ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της πρωινής συνεδρίασης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών του ΟΑΣΕ, με ομιλία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ο οποίος κυρίως αναφέρθηκε σε ζητήματα που ο ίδιος αναδεικνύει ως σημάδια τεράστιας προόδου και για τη Δημοκρατία της Αλβανίας, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Μάλιστα τόνισε με έμφαση ότι πριν 20 χρόνια η χώρα του ήταν η τρίτη φτωχότερη στον κόσμο, ενώ σήμερα –για παράδειγμα- η διαχείριση του εθνικού συστήματος υγείας της Αλβανίας είναι η τρίτη καλύτερη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.
πηγη

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :