Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τη χρήση στατίνων συστήνουν οι γιατροί, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες κατέληξαν ασθενείς,

Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τη χρήση στατίνων συστήνουν οι γιατροί, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες κατέληξαν ασθενείς, πιθανώς λόγω του συνδυασμού τους με άλλα φάρμακα της ίδια κατηγορίας. Την ίδια στιγμή, την υπόθεση αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μετά το σάλο, διέταξε εκτεταμένες μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο. Στην Ελλάδα πάντως, το "πύρινο μπαλάκι" αλλάζει συνεχώς χέρια, καθώς ΕΟΦ, Bayer Hellas και ο γιατρός που παρακολουθούσε το περιστατικό θανάτου αποποιούνται πάσης ευθύνης, επιρρίπτοντας το σφάλμα ο ένας στον άλλο.

Το φάρμακο που χορηγείται για τη θεραπεία της πρωτοπαθούς υπερχοληστερολαιμίας ξεκίνησε να κυκλοφορεί σε χώρες του εξωτερικού πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ στην Ελλάδα κυκλοφορεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ΕΟΦ στο health.in.gr, το φάρμακο είχε λάβει την έγκριση αφού είχαν διενεργηθεί όλοι οι προβλεπόμενοι από τις διεθνείς οδηγίες κλινικοί έλεγχοι.


Οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΦ

"Η απόσυρση του φαρμάκου Lipobay κατά της χοληστερόλης από την εταιρεία Bayer, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τουλάχιστον 52 θάνατοι καρδιοπαθών σχετίζονται με τη χορήγηση του φαρμάκου σε συνδυασμό με άλλα καρδιολογικά φάρμακα, μπορεί να σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για μια μεγάλη ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των λιπιδίων στο αίμα".

Αυτό άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάριος Μαρσέλος, ο οποίος είπε επί λέξει ότι "οι στατίνες -ομάδα φαρμάκων στην οποία ανήκε και το Lipobay- έχουν μπει πλέον στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμακοεπαγρύπνησης, καθώς εκτιμάται ότι ο συνδυασμός των φαρμάκων αυτών με τις φιβράτες, άλλα καρδιολογικά φάρμακα, προκαλεί αρκετά συχνά μια πάθηση των σκελετικών μυών, τη ραβδομυόλυση, η οποία οδηγεί ακόμη και στο θάνατο".

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ δήλωσε ότι διερευνάται διεθνώς το ενδεχόμενο οι στατίνες να συνδέονται πολύ συχνά με παρενέργειες οι οποίες αναγράφονται μεν στις οδηγίες χρήσης, αλλά σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα δεν είχαν προβλεφθεί.

Όπως έγινε γνωστό μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο είχαν χρησιμοποιήσει το Lipobay περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα, κυρίως στεφανιαία νόσο.

Στην Ελλάδα, όπως εξήγησε ο κ. Μαρσέλος, έχουν αναφερθεί επίσημα στον ΕΟΦ εννέα περιπτώσεις ραβδομυόλυσης μέχρι σήμερα, εξαιτίας της χρήσης του φαρμάκου Lipobay, ανεξάρτητα από το αν αυτό συνδυάστηκε με άλλα φάρμακα.

Το εντός των συνόρων περιστατικό

Όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, εκτός από τα περιστατικά αυτά, και ένας 72χρονος καρδιοπαθής πέθανε στα τέλη Ιουνίου από τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου.

Επρόκειτο για έναν ασθενή που ζούσε στην επαρχία, για τον οποίο όμως ο κ. Μαρσέλος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Αξιοσημείωτο είναι ότι από την ημέρα που καταγράφηκε ο θάνατος, αλλά και μέχρι τη στιγμή που αποσύρθηκε το φάρμακο, κανένας δεν είχε μπει στη διαδικασία να ενημερώσει τον ΕΟΦ.

Το χρονικό της ανευθυνότητας

Ούτε ο γιατρός που παρακολουθούσε το περιστατικό, αλλά ούτε και η φαρμακευτική εταιρεία, η οποία ενημερώθηκε καθυστερημένα από το γιατρό, δεν πληροφόρησαν τον ΕΟΦ.

Στις 10 Αυγούστου, ο ΕΟΦ με επείγον δελτίο Τύπου είχε καλέσει τους χρήστες του φαρμάκου να σταματήσουν να το παίρνουν και να συμβουλευτούν το γιατρό τους. Παρ΄ ότι η Bayer γνώριζε από τον Ιούλιο για το θανατηφόρο περιστατικό, τελικώς, όπως εξήγησε ο κ. Μαρσέλος, ενημέρωσε τον ΕΟΦ στις 13 Αυγούστου. Ο ιατρικός διευθυντής της Bayer Hellas εξήγησε ότι όντως γνώριζαν για το περιστατικό από τα τέλη Ιουλίου και απλώς καθυστέρησαν να ενημερώσουν τον ΕΟΦ, καθώς έπρεπε να διερευνήσουν τα ακριβή αίτια θανάτου και κατά πόσο αυτός σχετιζόταν με το φάρμακο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την περίοδο αυτή όλοι οι καρδιοπαθείς συνέχιζαν να παίρνουν κανονικά το φάρμακο αυτό και τους συνδυασμούς του.

Συχνά το Lipobay συνδυάζονταν με το Lopind, αν και οι καρδιολόγοι είχαν επισημάνει ότι αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την πρόκληση ραβδομυόλυσης.

Ο κ. Μαρσέλος ρωτήθηκε εάν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους ανθρώπους που είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το φάρμακο και ο πρόεδρος του ΕΟΦ απάντησε ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται, καθώς όταν διακόπτεται το φάρμακο δεν υπάρχουν παρενέργειες.

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες του ΕΟΦ απέναντι στο κοινό, ο κ. Μαρσέλος υποστήριξε ότι "ο ΕΟΦ έκανε ό,τι χρειαζόταν για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με το φάρμακο Cerivastatin".

Οι στατίνες, η χρήση τους και ο συνδυασμός τους με φάρμακα και... φρούτα

Η ομάδα των στατίνων ενοχοποιείται για την πρόκληση της ραβδομυόλυσης, σοβαρής βλάβης των μυών που μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο.

Η εμφάνισή της έχει παρατηρηθεί κυρίως όταν το φάρμακο χορηγείται σε υψηλές δόσεις, όταν χρησιμοποιείται από ηλικιωμένους ασθενείς και ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με το επίσης αντιλιπιδαιμικό φάρμακο gemfibrozil, κάτι που αναγράφεται στο φύλλο οδηγιών.

Μάλιστα έχουν αναφερθεί και προβλήματα σε ασθενείς που κατανάλωναν παράλληλα γκρέιπ φρουτ. Το καλύτερο πάντως που έχουν να κάνουν όσοι λαμβάνουν στατίνες είναι να συμβουλευτούν εκ νέου τους θεράποντες ιατρούς τους και να μην προχωρήσουν σε καμία αλλαγή δοσολογίας (αύξηση ή μείωση) με δική τους πρωτοβουλία.


health.in.gr

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :