Κλείνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), για μία εβδομάδα, από τις 13 Φεβρουαρίου, προειδοποιητικά, ενώ στις 21 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η Σύγκλητος εκ νέου για να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία της.
Σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΔΠΘ, Κωνσταντίνο Ρέμελη, πρώτον: τελειώνουν την επόμενη εβδομάδα τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης και δεύτερον, υπάρχει αδυναμία πραγματοποίησης οποιασδήποτε δαπάνης, από τη στιγμή που δεν υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός. Η έγκριση δεν έχει γίνει καθώς δεν έχει διορισθεί ακόμα, εδώ και τρεις μήνες από την Πολιτεία, το νέο Συμβουλίο Διοίκησης του Ιδρύματος, το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο. Δηλαδή τα χρήματα, λόγου χάρη για τη θέρμανση έχουν βρεθεί, αλλά το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να τα απορροφήσει, καθώς, η Πολιτεία δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τις διαδικασίες.
«Το είχα πει από την αρχή, ότι αυτός ο νέος νόμος, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, έτσι όπως έχει δομηθεί. Αυτό δεν ήταν μεταρρύθμιση, αλλά απορύθμιση», υποστήριξε ο κ. Ρέμελης. Επι πλέον πρόσθεσε ότι, λόγω της αυστηρότητας που διέπει τις νέες διαδικασίες, θα μπορούσε από αυτή τη διαδικασία, όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ότι ο Υπουργός θα μπορούσε να εγκρίνει τον προϋπολογισμό, κατ’ εξαίρεσιν. «Εμείς ωστόσο, συγκαλέσαμε τη Σύγκλητο, ως το όργανο που έχει τη γενική αρμοδιότητα, προχωρώντας στην έγκριση του προϋπολογισμού. Αποστείλαμε την απόφαση στο Υπουργείο Παιδείας και μίλησα μάλιστα και με τον γενικό γραμματέα, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα το εξετάσει σοβαρά», σημείωσε ο κ. Ρέμελης.
Εξ άλλου, για το άλλο μεγάλο θέμα του σχεδίου συγχώνευσης – κατάργησης τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, «Αθηνά», στάθηκε αρχικά στο γεγονός ότι τόσο το Πανεπιστήμιο της Θράκης, αλλά και της Ηπείρου, επειδή ακριβώς είναι «ευαίσθητες» οι περιοχές και προβληματικά τα Πανεπιστήμια, θα έπρεπε να ενισχυθούν και όχι να υποβαθμισθούν περαιτέρω. Πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι των συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων, για το ΔΠΘ, προβλέπεται συγχώνευση του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, από το τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης, «το οποίο έχει μια ακαδημαϊκή λογική. Πάντως δεν φταίμε εμείς, αν εδώ και 4 χρόνια το τμήμα που συγχωνεύεται, είχε ΜΗΔΕΝ μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού( ΔΕΠ) και κανείς δεν διόρισε κανέναν. Πάντως το άλλο τμήμα, -Πολιτικών Επιστημών- παραμένει σε ισχύ, αν και αλλάζει όνομα σε Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.
Εκεί που δεν υπάρχει καμμία συνάφεια, ακαδημαϊκή λογική, εντελώς διαφορετικά αντικείμενα, είναι η απορρόφηση του τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας, από το Παρευξεινίων Γλωσσών. Δημιουργείται, μια τεράστια Σχολή Κομοτηνής, -πέρα από τη Νομική και τα ΤΕΦΑΑ- με σχολές από ετερόκλητα αντικείμενα: Οικονομία, Μαθηματικά, Φιλολογία, Ιστορία…Και εκείνο που επίσης δεν καταλαβαίνω, είναι γιατί αυτή η υπερβολική βιασύνη, της διαβούλευσης, μόνο 40 ημερών, για να προλάβουμε το Μηχανογραφικό του 2013. Άλλες χώρες όπως η Δανία και η Φινλανδία έκαναν διάλογο για 5 χρόνια», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Ρέμελης.
πηγή: thrakinews.gr
Σχολιάστε :