Αν σκέφτεστε ίδρυσηεταιρείας στην Βουλγαρία αυτό το άρθρο θα σας δώσει όλες της απαραίτητες πληροφορίες πως να το κάνετε σωστά.
Αν σκέφτεστε ίδρυσηεταιρείας στην Βουλγαρία αυτό το άρθρο θα σας δώσει όλες της απαραίτητες πληροφορίες πως να το κάνετε σωστά. Τι νομική μορφή να επιλέξετε και ποιους τοπικούς συνεργάτες ώστε να διασφαλίσετε την σωστή λειτουργία της νέας σας εταιρείας. Εμείς στην KB Accounting Bulgaria έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία στην παροχή συμβουλών σε πελάτες στον τομέα ίδρυσης και λειτουργίας εταιρειών και μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε την σωστή μορφή που αντιστοιχεί στο επιχειρηματικό σχέδιο και τις φιλοδοξίες σας.

Η επαγγελματική μας ομάδα θα σας καθοδηγήσει βήμα - βήμα στη διαδικασία δημιουργίας μιας επιχείρησης, καθώς και θα σας ενημερώσει για όλα τα συνοδευτικά έγγραφα που χρειάζονται για να λειτουργήσει η επιχείρηση σας. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας σε όλη την διάρκεια της ίδρυση της εταιρείας σας και την επιλογή της νομικής της μορφή. Για να έχετε την δυνατότητα να κάνετε την καλύτερη επιλογή εμείς θα σας παρέχουμε περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τα χαρακτηριστικά των διαφόρων τύπων εταιρειών.

1. Μορφές εταιρειών στη Βουλγαρία

Στη Βουλγαρία υπάρχουν οι εξής μορφές εταιρειών:

   - Εταιρείες περιορισμένης ευθύνης;
   - Ανώνυμες εταιρείες;
   - Ομόρρυθμες εταιρείες;
    - Ετερόρρυθμες εταιρείες;
    - Ετερόρρυθμες εταιρίας με μετοχές.

Οι εμπορικές εταιρείες είναι ξεχωριστές από τους ιδρυτές της. Ανεξάρτητα από την εθνικότητα των ιδρυτών τους, όλες οι εταιρείες που έχουν έδρα στην Βουλγαρία θεωρούνται βουλγαρικά νομικά πρόσωπα και υπάγονται στην βουλγαρική νομοθεσία. Η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο ξένων επενδυτών μπορεί να φτάσει και στο 100%.

Οι νέες εταιρείες γίνονται νομικά πρόσωπα από τη στιγμή της εγγραφής τους στο εμπορικό μητρώο που τηρείται στον Οργανισμό Μητρώον. Οι πιο διαδεδομένες μορφές εταιρειών είναι οι ανώνυμες εταιρείες (ΑΕ) και οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), διότι οι εταίροι και μέτοχοι είναι υπεύθυνοι για τα εταιρικά χρέη ως τον βαθμό του κεφαλαίου τους.

Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης

Η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) έχει ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις και απλή δομή διακυβέρνησης, η οποία την καθιστά ως προτιμώμενη μορφή για τους επενδυτές στη Βουλγαρία. Για την ίδρυση μιας εταιρεία περιορισμένης ευθύνης το απαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο από τον νόμο είναι μόλις 2 λέβα. Οι περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Βουλγαρία είναι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης. Η ευθύνη των μελών είναι μέχρι το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου και οι μετοχές μπορούν να πωλούνται και να κληρονομούνται. Κατά την μεταβίβαση των μετοχών σε τρίτους απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση της Γενικής συνέλευσης των μετόχων. Η μεταβίβαση των μετοχών γίνεται με υπογραφές σε συμβολαιογράφο και αυτές εγγράφονται στο Εμπορικό Μητρώο.

Η δομή διαχείρισης μιας ΕΠΕ αποτελείται από την Γενική συνέλευση των μετόχων, έναν ή περισσότερους διευθυντές οι οποίοι διοικούν και εκπροσωπούν την εταιρεία. Δεν υπάρχει απαγόρευση κάποιος ξένος να διοριστεί ως διευθυντής στην εταιρεία.

Μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης μπορεί επίσης να είναι και μονοπρόσωπη (ΜΕΠΕ), η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο είναι στον αριθμό των μετόχων που κατέχουν ολόκληρο το μετοχικό κεφαλαίου. Στην Μ.Ε.Π.Ε. το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον μοναδικό ιδιοκτήτη.

Ανώνυμη εταιρεία

Οι μεγάλες εταιρείες επιλέγουν να έχουν ανώνυμες μετοχές και μορφή ανώνυμη εταιρεία (ΑΕ). Όπως και στην ΕΠΕ οι μέτοχοι ευθύνονται μέχρι το ποσό του καταβεβλημένου κεφαλαίου. Το πλεονέκτημα μιας ΑΕ είναι η έλλειψη νόμιμων περιορισμών στη μεταβίβαση των μετοχών της – χωρίς να χρειάζεται έγκριση από τη Γενική συνέλευση ή την καταχώρηση τους στο Εμπορικό Μητρώο.

Το ελάχιστο κεφάλαιο για την ίδρυση μιας ανώνυμης εταιρείας είναι 50 (πενήντα) λέβα (περίπου 26 ευρώ). Η δομή της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελείται από την Γενική συνέλευση των μετόχων και Διοικητικό Συμβούλιο, όταν το σύστημα διακυβέρνησης είναι ενιαίο, ή από το Εποπτικό συμβούλιο και το Διοικητικό συμβούλιο, όταν το σύστημα διαχείρισης είναι δύο ταχυτήτων. Κάθε συμβούλιο πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Ανώνυμη εταιρεία μπορεί να ιδρύσει και ένας μόνο μέτοχος, είτε αυτός είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Οι άλλες νομικές μορφές εταιρειών δεν προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα στης επιχειρήσεις και ως εκ τούτου δεν είναι δημοφιλής και ο αριθμός τους είναι αμελητέος.

2. Έλεγχος για την μοναδικότητα του ονόματος της εταιρείας

Το όνομα της εταιρείας είναι η εμπορική επωνυμία υπό την οποία η επιχείρηση λειτουργεί και αποτελεί το πρόσωπό της στον κόσμο. Το όνομα της εταιρείας πρέπει να είναι μοναδικό – δεν μπορεί να υπάρχουν δυο εταιρείες με το ίδιο όνομα. Πριν την καταγραφή του ονόματος στο Εμπορικό Μητρώο οφείλετε να ελέγξετε αν το όνομα που θέλετε να έχει η εταιρεία σας είναι μοναδικό και μπορείτε να κάνετε κράτηση πληρώντας ένα τέλος 50 λέβα.

3. Προετοιμασία όλων των απαραίτητων εγγράφων ανάλογα με την νομική μορφή της εταιρείας

Μετά τον προσδιορισμό του είδος του νομικού προσώπου πρέπει να προετοιμάσετε και να μας δώσετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εγγραφή. Μερικά από αυτά τα έγγραφα είναι σημαντικά και για την περαιτέρω δράση της εταιρείας.

Για την ίδρυση ΕΠΕ, είναι απαραίτητα: Αίτηση για εγγραφή Α4, Εταιρικό συμβόλαιο για της (ΕΠΕ) ή Ιδρυτική πράξη για της (ΜΕΠΕ), Ιδρυτικό πρωτόκολλο για της (ΜΕΠΕ) ή Πρωτόκολλο της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων για της (ΕΠΕ), Δείγμα των υπογραφών του καθενός από τους διορισμένους διευθυντές, με συμβολαιογραφική πράξη, Δήλωση σύμφωνα με το άρθρο 142 του Εμπορικού νόμου, υπογεγραμμένη από κάθε διευθυντή ξεχωριστά, Δήλωση σύμφωνα με το άρθρο 141, παρ. 8 του Εμπορικού νόμου, υπογεγραμμένη από κάθε διευθυντή ξεχωριστά, Πιστοποιητικό για το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας στον εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό, Απόφαση της διαχειριστικής αρχής ή του οργάνου εκπροσώπησης του νομικού προσώπου, Απόσπασμα από το Εμπορικό Μητρώο για συνεταίρο ξένο νομικό πρόσωπο, Πιστοποιητικό για καταβληθέντος τέλους για τη ίδρυση Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, Δήλωση σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ. 4 του νόμου για το Εμπορικό Μητρώο, υπογεγραμμένη από τον διευθυντή, Κατάλληλη άδεια ή έγκριση, σύμφωνα με την ειδική νομοθεσία για την εκτέλεση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Για την ίδρυση ΑΕ απαιτούνται τα ακόλουθα έγγραφα: Αίτηση για εγγραφή Α4, Καταστατικό ή Ιδρυτική πράξη, Ιδρυτικό πρωτόκολλο των μετόχων, Πρακτικό συμμετοχής στην ιδρυτική συνέλευση των μετόχων, Κατάλογος των προσώπων που έχουν εγγράψει μετοχές στην Συντακτική Συνέλευσης, Δήλωση από τον ιδρυτή σύμφωνα με το άρθρο 160, παρ. 2 του Εμπορικού νόμου, Δείγματα των υπογραφών του Διευθυντή, Δήλωση σύμφωνα με το άρθρο 234, παρ. 2 και παρ. 3 του Εμπορικού νόμου, Δήλωση σύμφωνα με το άρθρου 237 του Εμπορικού νόμου, Πρακτικά της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, Πιστοποιητικό από την τράπεζα για το καταβεβλημένο εταιρικό κεφάλαιο, Απόφαση της διαχειριστικής αρχής και του οργάνου εκπροσώπησης, Απόσπασμα από το Εμπορικό Μητρώο για συνεταίρο ξένο νομικό πρόσωπο, Πιστοποιητικό για καταβληθέντος τέλους για τη ίδρυση ανώνυμης εταιρείας, Δήλωση σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ. 4 του νόμου για το Εμπορικό Μητρώο, υπογεγραμμένη από τον διευθυντή, Κατάλληλη άδεια ή έγκριση, σύμφωνα με την ειδική νομοθεσία για την εκτέλεση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Εμείς στην KB Accounting Bulgaria μπορούμε να προετοιμάσουμε επαγγελματικά, εξοικονομώντας σας χρόνο και ανησυχίες, όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την ίδρυση της εταιρείας σας.

4. Επόμενα βήματα για την ίδρυση εταιρείας

Κατά την εγγραφή της εταιρείας δεν είναι υποχρεωτικό οι αλλοδαποί υπήκοοι να βρίσκονται στην Βουλγαρία. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω συμβολαιογραφικών πληρεξουσίων. Χάρη σε αυτό, μπορείτε να αφήσετε την υλοποίηση της όλης διαδικασίας στα χέρια μας.

Μπορούμε να βοηθήσουμε και στην συμβολαιογραφική πιστοποίηση των εγγράφων όπου είναι απαραίτητη, όπως η συγκατάθεση για την αποδοχή της διαχείρισης, και του δείγματος της υπογραφής του διευθυντού. Αυτό πρέπει να φέρει συμβολαιογραφική πιστοποίηση και υπογραφή από τον διευθυντή.

Μόλις τα έγγραφα έχουν συνταχθεί, ακολουθεί η δημιουργία εταιρικού τραπεζικού λογαριασμό σε τράπεζά της επιλογής σας στη Βουλγαρία. Εκεί κατατίθεται το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, όπως αναφέρεται στην αίτηση και το Καταστατικό. Στην τράπεζα παρέχετε το Καταστατικό και το Ιδρυτικό πρωτόκολλο της εταιρείας και πληρώνετε το κρατικό τέλος.

Όταν τα χρήματα έχουν πιστωθεί στο λογαριασμό του Εμπορικού Μητρώου, τα απαιτούμενα έγγραφα υποβάλλονται στον Οργανισμό Μητρώον (Registry Agency), μαζί με το πιστοποιητικό από το καταβεβλημένο κεφάλαιο της τράπεζας της εταιρείας και την απόδειξη του πληρωμένου κρατικού τέλους.

Η περίοδος κατά την ολοκλήρωση της εγγραφής μιας εταιρείας είναι 14 ημέρες, αλλά στην πράξη συχνά η απόφαση βγαίνει για 2 ή 3 ημέρες.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε με τη έκδοση της σφραγίδας της εταιρείας, η οποία περιέχει και το όνομα της εταιρείας.

5. Επιλογή της πλέον συμφέρουσας για εσάς εγγραφή στο νόμο ΦΠΑ

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί το ζήτημα της εγγραφής στον νόμο ΦΠΑ.

Η εγγραφή στον νόμο ΦΠΑ είναι απαραίτητη για να μπορέσει να σας επιστραφεί από το κράτος ο φόρος προστιθέμενης αξίας, ο οποίος ονομάζεται «πίστωση φόρου».

Η εγγραφή στον νόμο ΦΠΑ είναι δύο ειδών – υποχρεωτική εγγραφή και από επιλογή. Είναι επίσης υποχρεωτική εγγραφή, με πρωτοβουλία της ΔΟΥ, εάν διαπιστωθεί ότι η εταιρεία θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένη.

Υποχρεωτική εγγραφή

Σύμφωνα με τον νόμο για το ΦΠΑ κάθε φορολογούμενο πρόσωπο με φορολογητέο κύκλο εργασιών άνω των 50.000 λέβα για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους 12 συνεχείς μήνες πριν από τον τρέχοντα μήνα υποχρεούται εντός 14 ημερών από τη λήξη της φορολογικής περιόδου να υποβάλει εγγραφή στο μητρώο ΦΠΑ.

Η αίτηση για εγγραφή κατατίθεται εντός 14 ημερών από τη λήξη της φορολογικής περιόδου κατά την οποία ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 50.000 λέβα.

Προαιρετική καταχώρηση

Κάθε πρόσωπο που δεν υπόκειται στην υποχρεωτική εγγραφή μπορεί να εγγραφεί προαιρετικά στον νόμο ΦΠΑ.
6. Απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή στον νόμο ΦΠΑ

Όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή στον νόμο ΦΠΑ μπορεί να γίνουν σε επαγγελματικό επίπεδο από την KB Accounting Bulgaria, και η εγγραφή μπορεί να γίνει με την προσωπική σας παρουσία ή δι “αντιπροσώπου.

Η εγγραφή γίνεται με την υποβολή αίτησης εγγραφής στην τοπική διεύθυνση της Εθνικής Υπηρεσίας Εσόδων (ΔΟΥ).

Η αίτηση υποβάλλεται:

    - Προσωπικά, όταν ο φορολογούμενος είναι φυσικό πρόσωπο ή ατομική επιχείρηση.
    - Από πληρεξούσιο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι νομικό πρόσωπο ή συνεταιρισμός.
    - Από πληρεξούσιο με εξουσίες εκπροσώπησης στο πλαίσιο των Ιδρυτικής πράξης ή Καταστατικού, όταν ο φορολογούμενος είναι συλλογική επιχείρηση ή ασφαλιστικό ταμείο.
    - Από διαπιστευμένο αντιπρόσωπο, όταν ο φορολογούμενος είναι αλλοδαπός ο οποίος δεν ζει στη χώρα.
    - Από πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση να υποβάλλει την αίτηση από τα πρόσωπα της παρ. 1, 2, 3 και 4, με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.


Οι παραπάνω πληροφορίες καλύπτουν της βασικές παραμέτρους της εγγραφής μιας εταιρείας στη Βουλγαρία. Μπορείτε να μας ζητήσετε συμπληρωματικές πληροφορίες ειδικά για την περίπτωση σας. Με την επιλογή συνεργασίας σας με την KB Accounting Bulgaria εσείς βάζετε τα σωστά θεμέλια για την ανάπτηξη της επιχείρησής σας στη Βουλγαρία. Αν αναζητάτε προσωπικό λογιστή στην Βουλγαρία εμείς έχουμε όλες της προδιαγραφές για να ικανοποιήσουμε της απαιτήσεις σας. Η ομάδα μας θα σας προσφέρει σαφείς και επαγγελματικές συμβουλές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την επιχείρησή σας και θα σας εξοικονομήσει περιττά έξοδα, δυσκολίες, χρόνο πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα.

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :