Στα όρια της έκρηξης βρίσκεται το προσφυγικό, καθώς χιλιάδες άνθρωποι είναι πλέον εγκλωβισμένοι στη χώρα μας από το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, ενώ οι ροές από την Τουρκία συνεχίζονται με ένταση.
Ένταση σημειώθηκε  στο κέντρο προσφύγων στα Διαβατά, στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, όπου από χθες φιλοξενούνται περίπου 1.700 άνθρωποι.

Ομάδες προσφύγων, που κατέφθασαν χθες στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, αρνούνται να παραμείνουν στο Κέντρο.

Στόχος τους είναι να φτάσουν στην Ειδομένη προκειμένου να περάσουν τα σύνορα. Ωστόσο τα σύνορα είναι κλειστά.

Κάποιοι από τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, έριξαν τον φράχτη στο πίσω μέρος του στρατοπέδου και άνοιξαν την βοηθητική είσοδο για να φύγουν με τα πόδια.

Με τα πόδια οι πρόσφυγες από τα Τέμπη στην Ειδομένη.

Με τα πόδια ξεκίνησαν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα Τέμπη για την Ειδομένη.

Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν με τα πόδια πάνω στην εθνική οδό, στο ανοδικό ρεύμα, ενώ στο καθοδικό ρεύμα περνούν αυτοκίνητα.

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους σταματήσουν ωστόσο δεν τα κατάφεραν και ήδη έχουν διανύσει δύο χιλιόμετρα.

Οι πρόσφυγες ήταν εγκλωβισμένοι στα Τέμπη δύο 24ωρα.

Αυστρία και Βαλκάνια βάζουν την Ελλάδα σε καραντίνα και εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες.

Στα όρια της έκρηξης βρίσκεται το προσφυγικό, καθώς χιλιάδες άνθρωποι είναι πλέον εγκλωβισμένοι στη χώρα μας από το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, ενώ οι ροές από την Τουρκία συνεχίζονται με ένταση.

Πλέον η προσφυγική κρίση τείνει να λάβει μορφή ανθρωπιστικής, καθώς το σύστημα υποδοχής και διαχείρισης των μεταναστών εξαντλεί τις αντοχές του.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ συνεχίζουν την τακτική της κωλυσιεργίας με αποτέλεσμα η διέλευση Σύρων και Ιρακινών στην Ειδομένη να γίνεται με το σταγονόμετρο, ενώ ένα μπλόκο είναι πιθανό.

Στην αμφιλεγόμενη διάσκεψη που συγκάλεσε η Βιέννη, αποκλείοντας την Ελλάδα, γεγονός που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και διπλωματικά διαβήματα, αποφασίστηκε ουσιαστικά το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων.

Στην Αυστρία αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους συμμαχία, εξωθεσμικά από την ΕΕ, ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων με στόχο τη δραστική μείωση της προσφυγικής ροής και τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα.

Στη Διάσκεψη που συγκάλεσαν εξωθεσμικά η ίδια και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, επίσης του Λαικού Κόμματος, συμφωνήθηκε η λήψη από κοινού μέτρων για σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης.

Οπως ανέφερε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαική λύση, κατά την αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε κατά τη Διάσκεψη της Βιέννης, τονίζεται πως «θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», ενώ η ίδια, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών, και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η «λήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της ΠΓΔΜ, καθώς επίσης ότι θα υπάρξει αύξηση σε 20, του αριθμού των Αυστριακών αστυνομικών στα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Μικλ-Λάιτνερ, η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται. Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε εκ νέου στη συνέντευξη Τύπου, πως όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαική λύση, εξαιτίας όμως της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προσέλθει στη Διάσκεψη κατηγορώντας την Ελλάδαγια έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί στον περιορισμό της προσφυγικής ροής και απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Αθηνας για τη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, που εκφράστηκαν τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

«Η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων» υποστήριξε ο Κουρτς.

Ως προς τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διάσκεψη, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι δλωσε την Τετάρτη πως σε τηλεφωνική συνομιλία των Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ και Νίκο Κοτζιά ο πρώτος επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει ποσόστωση στην επανεγκατάσταση των προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες. Δικαιολογώντας την απόφαση αυτή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν ανέφερε στους δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη ότι «η επιβολή ποσοστώσεων χωρίς τη συναίνεση του πληθυσμού και σε βάρος του, που ίσως αλλάξει τη ζωή του και των επερχόμενων γενεών, ισοδυναμεί με κατάχρηση» χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία διεξαγωγής του. «Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει ρωτήσει τους ανθρώπους στην Ευρώπη εάν θέλουν τις αναγκαστικές ποσοστώσεις ή όχι». Αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπάρχει ακόμη.

Πάντως η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας μαζί με άλλες ανατολικοευρωπαϊκών χωρών ανήκει ανάμεσα στους πιο ισχυρούς πολέμιους της πρόσφατης απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ να επιβάλουν ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εθνικά μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, αλλά εξακολουθεί να επιδιώκει μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, ανέφερε την ίδια στιγμή η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς, αναφερόμενη στη διάσκεψη στη Βιέννη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ωστόσο ξεκάθαρα από βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως η Κομισιόν βρίσκεται σε διαμάχη με την Αυστρία για το προσφυγικό, προειδοποιώντας ότι «ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει».

Πώς θα σφραγίσει το ΝΑΤΟ τα ελληνικά σύνορα.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν αργά χθες το βράδυ επί σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο με στόχο να συνδράμουν την Ελλάδα και την Τουρκία στην αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης προσφύγων προς την Ευρώπη. Η επιχείρηση ξεκινάει την Παρασκευή.

Επειτα από συνομιλίες στις Βρυξέλλες που διήρκεσαν μέχρι αργά τη νύκτα, οι εκπρόσωποι των συμμαχικών χωρών κατέληξαν σε σχέδιο σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας των νατοϊκών πλοίων με τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και με την υπηρεσία Frontex της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα και την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα στο ΝΑΤΟ αποφασίστηκε το εξής:

-Ελλάδα και Τουρκία θα δρουν στις περιοχές που δρουν και σήμερα. «Οι ελληνικές και οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο η μία της άλλης», διευκρίνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

-Τα νατοϊκά πλοία θα μπορούν να πλέουν στα χωρικά ύδατα των δύο χωρών.

-Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή αποστολή ανοικτά των ιταλικών ακτών, στο πλαίσιο της οποίας οι διασωθέντες στη θάλασσα πρόσφυγες μεταφέρονται στις ευρωπαϊκές ακτές, το ΝΑΤΟ θα επιστρέφει στην Τουρκία τους πρόσφυγες που θα διασώζονται ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε μία προσπάθεια σφραγίσματος των ελληνικών , άρα και των ευρωπαϊκών, θαλάσσιων συνόρων.

-Γενικά αν το ΝΑΤΟ διασώζει ανθρώπους που προέρχονται από την Τουρκία, αυτοί θα μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία

«Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας. Ακόμη ανέφερε πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.

Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η ροή των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Άγκυρα πέρυσι. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), πάνω από 78.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην ελληνική επικράτεια μέχρι στιγμής το 2016.

Πίεση φαίνεται ότι ασκήθηκε από συγκεκριμένες χώρες για να δεχθεί η Τουρκία τελικά τη δράση του ΝΑΤΟ. Την σημασία της νατοϊκής αποστολής και της συνεργασίας της Ελλάδος και της Τουρκίας στην προσπάθεια ελέγχου των ροών των προσφύγων προς την Ευρώπη συζήτησε χθες ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο Ολάντ και τον Πρωθυπουργό Κάμερον, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ενώ ανάλογη ανακοίνωση έγινε, από τη Μεγάλη Βρετανία και το γραφείο του Γάλλου Προέδρου.

Σημειώνεται ότιο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κάλεσε το ΝΑΤΟ να εφαρμόσει τα σχέδια για αποστολή πλοίων στο Αιγαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εγκληματικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση προσφύγων στην Ευρώπη, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιχειρεί να υπονομεύσει τη συμφωνία.

«Έστειλα μία επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ζητώντας του να εφαρμοστεί η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε ομόφωνα» είπε ο Πάνος Καμμένος σε δημοσιογράφους την Τρίτη.

«Στην επιστολή ζητώ από τη δύναμη του ΝΑΤΟ να μετακινηθεί ανατολικά των ελληνικών νησιών» τόνισε.

Είπε ότι η Άγκυρα έχει εγείρει νέες απαιτήσεις προκειμένου να δεχτεί να φτάσει στην Ελλάδα η δύναμη του ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία επιχειρεί να ανατινάξει τη συμφωνία» σημείωσε.

Επίσης ενημέρωσε σχετικά τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τον διευθυντή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, και τον διοικητή του 6ου αμερικανικού στόλου Αμερικής, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα και τον προϊστάμενο του Γραφείου ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Πάνο Καμμένο, ο Τούρκος εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας στην στρατιωτική επιτροπή της Συμμαχίας, στράφηκε με πολύ σκληρό χαρακτηρισμό κατά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας του, χαρακτηρίζοντας ως «bullshit» τις προτάσεις της και λέγοντας πως αυτή δεν θα βρει εφαρμογή στην πράξη.

Μετά την αποτυχία στο προσφυγικό τώρα η κυβέρνηση ζητά συναίνεση.

Λίγες ημέρες πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (θα γίνει στις 6 ή τις 7 Μαρτίου) θα συγκαλέσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υιοθετώντας την σχετική πρόταση που κατέθεσε προχθές η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Με το προσφυγικό να έχει φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς η χώρα μετατρέπεται σε έναν απέραντο καταυλισμό ανθρώπων, που δεν μπορούν να μετακινηθούν βόρεια, λόγω του κλεισίματος των συνόρων από εταίρους και μη, ο πρωθυπουργός επιδιώκει ουσιαστικά να πετύχει μία ελάχιστη συμφωνία σε κινήσεις, που πιθανόν αναγκαστεί να κάνει στη σύνοδο κορυφής, όπως η άσκηση βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις.  

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, θα ζητήσει τη σύσκεψη , «προκειμένου να υπάρξει μέγιστη δυνατή συναίνεση για τη θέση της χώρας στην Σύνοδο Κορυφής». «Στη συνάντηση θα ζητήσω να συμφωνήσουμε από κοινού να απαιτήσουμε απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στο relocation από όλες της χώρες της ΕΕ» είπε, για να προσθέσει: «Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να σηκώνουν φράχτες και να μας ρίχνουν το βάρος, να γνωρίζουν ότι δεν είναι ανεκτό. Η Ελλάδα θα αντιδράσει. Είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις για Ελλάδα και Ευρώπη».

Αρχικά η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στην πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά ήταν πιο επιφυλακτική, καθώς προχθές το βράδυ ο πρωθυπουργός δεν ξεκαθάρισε, κατά το τηλεφώνημά του στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πότε προτίθεται να ζητήσει συμβούλιο αρχηγών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να συγκληθεί και μετά τη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο ο ορυμαγδός των εξελίξεων και η ανεξέλεγκτη κατάσταση σε όλη τη χώρα πλέον, σε συνδυασμό με την ανατροπή των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι ευρωπαίοι εταίροι για τα ανοιχτά σύνορα, έκαναν επιτακτική την συζήτηση των αρχηγών.

Αξίζει να επισημανθεί πάντως ότι πέραν του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός επιμένει στην γραμμή όξυνσης της πολιτικής αντιπαράθεσης και συντηρεί την κόντρα, με αιχμή τα θέματα της διαφθοράς και του οικονομικού προγράμματος.

Ως προς το προσφυγικό, μιλώντας στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» τόνισε, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από εδώ και στο εξής από τους εταίρους μας να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, όπως συμπεριφερόμαστε και εμείς. Από εδώ και στο εξής δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά. Ή θα βρισκόμαστε σε μία ένωση με κοινούς κανόνες για όλους που όλοι θα τους τηρούμε ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε το δεύτερο». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε συμφωνίες εάν δεν ισχύουν για όλους. Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να δώσουμε ανθρωπιά, ασφάλεια σε κυνηγημένους και ξεριζωμένους ανθρώπους. Αυτό που δεν πρόκειται να κάνουμε είναι να αποδεχθούμε την μετατροπή της χώρας μας σε μία μόνιμη αποθήκη ψυχών και την ίδια στιγμή να συνεχίζουμε στις Συνόδους Κορυφής σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

Προειδοποίησε ότι «ο σκοταδισμός έρχεται εισαγόμενος από τον ευρωπαϊκό Βορρά και στο Νότο και στη χώρα μας», ενώ αναφέρθηκε και στο «ανατριχιαστικό γεγονός από αρρωστημένους εγκέφαλους, που έκαναν την αθλιότερη πράξη στο κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό. Στο όνομα χριστιανικών μάλιστα ιδεωδών, έβαλαν δίπλα στο φρικιαστικό σύμβολο του κομμένου κεφαλιού γουρουνιού το Σταυρό. Ανόητοι και θλιβεροί υπάνθρωποι επικαλούνται την Θρησκεία και τη Πατρίδα. Να αντιδράσουμε γιατί δεν έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται ούτε την Θρησκεία ούτε την Πατρίδα».

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :