Μαθήματα "social media etiquette" ( ορθής συμπεριφοράς διαδικτύου και κοινωνικών δικτύων ) με δόσεις σαρκασμού...
Μαθήματα "social media etiquette" ( ορθής συμπεριφοράς διαδικτύου και κοινωνικών δικτύων ) με δόσεις σαρκασμού...
1. Στο internet δεν είναι όλοι φίλοι και σίγουρα δεν έχουν όλοι την ίδια ανοχή και κατανόηση σε οτι γράφεται. Προσοχή στις συζητήσεις με αγνώστους καθώς ο γραπτός λόγος εύκολα παρεξηγείται.
2. Η όποια γραφή σε κείμενο γίνεται πάντα με μικρά και αν είναι εύκολο περνάει και από ορθογράφο. Η κεφαλαία γραφή που συνηθίζουν αρκετοί δηλώνει ένταση , φωνή και ενοχλεί και στην ανάγνωση. Για αυτό και τα κείμενα χωρίζονται σε επικεφαλίδες και σώμα.
3. Η ειρωνία δείχνει έλλειψη επιχειρημάτων τόσο στην πραγματική όσο και στην εικονική ζωή. Η ειρωνία μπορεί να ασκηθεί από τον καθένα. Η συζήτηση από λίγους.
4. dont feed the trolls. Με απλά Ελληνικά, μην δίνετε σημασία σε κακεντρεχείς και προσβλητικούς. Νιώθουν οτι αποκτούν αξία αφού το πρόβλημα τους είναι να τραβήξουν την προσοχή παρά να κοινωνικοποιηθούν. Σαν τους τρελούς και γραφικούς στην πλατεία του χωριού ένα πράγμα.
5. Μην βάζετε με το ζόρι τις επαφές σας σε ομάδες και σελίδες. Πέρα από το οτι είναι ενοχλητικό για όποιον αντιλαμβάνεται πώς μπήκε στην ομάδα "πως αναπαράγεται ο κούκος", δείχνει και έλλειψη σεβασμού καθώς δεν υπάρχει καμία ερώτηση για την δική τους επιθυμία. Είναι όπως στην πραγματικότητα να σε γράφουν με το ζόρι σε ένα σύλλογο ακτιβιστών "υπέρ του αλληλέγγυου κορμοράνου" ενώ εσύ δεν ξέρεις καν τι είναι αυτό.
6. Μην μοιράζετε κείμενα αντιγράφοντας τα και μάλιστα χωρίς αναφορά πολλές φορές στον αρχικό αρθρογράφο τους. Πέρα από ότι δείχνει έλλειψη σεβασμού, ανά περιπτώσεις είναι και ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ. (βλ. κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας). Πατήστε το κουμπάκι share αν είναι δημόσια εκτεθειμένο... αν είναι μόνο για φίλους, ρωτήστε τον δημιουργό.
7. Άλλο η έκφραση γνώμης άλλο η τελική κρίση. Γνώμη έχουμε όλοι ανεξαρτήτως γνώσης του όποιου θέματος. Τελική κρίση έχουν μόνο οι ειδικοί. Και οχι... δεν είναι όλοι ούτε όμοιοι, ούτε ίσοι επί τέτοιων συζητήσεων. Οι παντογνώστες ειδικοί ανήκουν στις κινηματογραφικές ταινίες με πρωταγωνιστή τον Θ. Βέγγο.
8. Το ότι είσαι πίσω από την οθόνη δεν σου δίνει πρόσθετη προστασία αν γίνεις απειλητικός ή εριστικός. Μια χαρά σε βρίσκουν και μια χαρά θα τρέχεις για αγωγές και μηνύσεις αν ο άλλος ενοχληθεί. Δεκάδες τέτοιοι "τσαμπουκάδες" με παντόφλες αρκουδάκια και σωβρακοφανέλες που είναι πολεμιστές του πληκτρολογίου, μέχρι να έρθει το χαρτί και να αρχίσουν τις κλάψες.
9. Αν περπατούσατε στον δρόμο και σας πλησίαζε κάποιος με μια μάσκα και συστηνόταν ως Σκοτεινός Αστραχάν, θα του μιλάγατε; Θα αντιδρούσατε αρνητικά;... γιατί νομίζετε λοιπόν πώς πρέπει να υπάρξει θετική αντίδραση από κάποιον τρίτο σε αίτημα αποδοχής επαφής, αν το προφίλ σας μοιάζει με το παραπάνω σαν εικόνα;
10. Το pm (personal message) είναι ακριβώς αυτό. Είναι για προσωπικά μηνύματα και οχι για αναλύσεις , δημοσιεύσεις ειδήσεων, τοποθετήσεις απόψεων κοκ.. Υπάρχει δημόσιος χώρος για αυτά, βάλτε τα εκεί. Προσωπικά ελάχιστες φορές εστιάζω σε προσωπικά μηνύματα που περιέχουν τα παραπάνω.
11. κάθε προφίλ είναι ιδιωτικό και έχει τους δικούς του κανόνες απο τον ιδιοκτήτη του. Άλλος θέλει να κάνει μόνο χαβαλέ, άλλος μόνο σοβαρές συζητήσεις, άλλος να έχει μόνο ομοιδεάτες του. Με την τοποθέτηση σχολίου εκεί είτε αποδέχεσαι το τι ισχύει, είτε απλά δεν γκρινιάζεις αν σε κλωτσήσει εκτός.
12. Μην κάνετε spaming. Είναι πολλές φορές που κάποιος γράφει κάτι για ένα θέμα που τον αφορά και από κάτω θα μπεί ο τάδε ή ο δείνα χωρίς άδεια και θα βάλει κάποιο link για την σελίδα του προς διαφήμιση. Αυτό μπορεί να γίνει όπως ανέφερα μόνο με άδεια και ανοχή από τον ιδιοκτήτη προφίλ, είτε θα πέσει κλωτσιά στον κάδο.
13. Ελατώστε την στοιχομυθία. Είναι πολλοί που στέλνουν σχόλια και προσωπικά μυνήματα με μια μόνο πρόταση μέσα κάθε φορά. Δηλαδή βλέπεις ένα inbox με 6 προσωπικά μηνύματα που το κάθε ένα είναι συνέχεια του άλλου με μόνο μια πρόταση μέσα. Αυτό είναι φοβερά εκνευριστικό όταν είσαι συνδεδεμένος με κινητό ή τάμπλετ καθώς το ηχητικό σήμα είναι συνεχές. Πατώντας το κουμπάκι shift και το κουμπί enter αλλάζει σειρά.. δοκιμάστε το.
14. Ουδείς είναι υποχρεωμένος να δίνει αναλύσεις σελίδων μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα επειδή κάποιοι βαριούνται να σκεφτούν και να ψάξουν μόνοι τους. Άσε που πληρώνονται τέτοιου είδους εργασίες.
15. κανείς δεν είναι 24/7 πάνω από τον όποιο λογαριασμό του σε κοινωνικά δίκτυα. Ούτε καν οι υπηρεσίες πληροφοριών. Λίγο υπομονή δεν βλάπτει.
16.... όλα όσα γράφουν κάποιοι, όπως κάνω και εγώ εδώ, είναι πράγματα που απεικονίζουν τον ίδιον και δεν υποχρεώνουν κανέναν ,... εκτός και αν θέλουν να σχολιάσουν στο συγκεκριμένο προφίλ...

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :