Ένα ακόμη "σενάριο" της αεροναυτικής άσκησης "Θαλασσόλυκος" -αυτό της... παραβίασης του ελληνικού εναερίου χώρου- δοκίμασαν οι Τούρκοι στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, προβαίνοντας σε 57 παραβιάσεις του FIR Αθηνών και σε 22 παραβάσεις Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας. Παράλληλα, τέσσερα μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και 11 ελικόπτερα που συμμετείχαν στην τουρκική άσκηση Deniz Kurdu 2017 σημείωσαν 35 και 22 παραβιάσεις αντίστοιχα ενώ στην σκηνή έφθασαν και δύο τουρκικά F-16 τα οποία ήταν οπλισμένα.

Για την αναγνώριση και αναχαίτισή τους η Πολεμική Αεροπορία έστειλε ένα ζευγάρι μαχητικών F-16 και δύο μεμονωμένα αεροσκάφη του ιδίου τύπου, όλα από αεροδρόμια της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι των ελληνικών F-16 από το αεροδρόμιο Καστελλίου αναχαίτισε τον τουρκικό σχηματισμό των F-16 με αποτέλεσμα να σημειωθεί στις 09:20 πμ εμπλοκή νοτίως της Ρόδου. Τα άλλα τουρκικά αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν όπως προβλέπει η διεθνής πρακτική από τα ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την Σούδα.

Η Τουρκία δεν χάνει ευκαιρία να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αίγαιο με πρόφαση διάφορες ασκήσεις. Η άσκηση ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ (DENIZ KURDU) έχει ξεκινήσει από τις 13 Μαίου 2017 μεταξύ της Θάλασσας του Μαρμαρά, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με αντικειμενικό σκοπό την διαπίστωση της αποτελεσματικότητας της τουρκικής Διοίκησης σε πολεμική ετοιμότητα και τον έλεγχο όλων των δομών υπό ρεαλιστικές συνθήκες.

Μάλιστα, για την διεξαγωγή της εν λόγω άσκησης η Τουρκία δεν δίστασε να δεσμεύσει μέρος του ελληνικού εναερίου χώρου και της... Τερματικής Περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα "Διαγόρας" της Ρόδου! (Διαβάστε περισσότερα εδώ) Και ενοχλήθηκε σφόδρα, όπως δείχνουν οι αντιδράσεις του φιλοκυβερνητικού Τύπου (ο Ερντογάν έχει φροντίσει να υπάρχει μόνο τέτοιος, προβαίνοντας σε συλλήψεις όσων δημοσιογράφων έχουν άποψη διαφορετική από την δική του) όταν ο Έλληνας πρεσβευτής κάλεσε τις χώρες που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ να μην στείλουν εκπροσώπους τους στην άσκηση, επισημαίνοντας ότι η τουρκική κίνηση όχι μόνο παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και είναι αντίθετη με τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά θέτει σε κίνδυνο και την ασφάλεια πτήσεων.

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :