Είναι δυνατόν ένας υπουργός που στην τελευταία δήλωσή του περί «πόθεν έσχες» εμφανίζει συνολικές αποταμιεύσεις πάνω από 3 εκατ. δολάρια να αξιώνει από το Ελληνικό Δημόσιο ημερήσια αποζημίωση... 20 ευρώ; Κι όμως, είναι!
Αν και εκατομμυριούχος (βάσει «πόθεν έσχες»), ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου χρεώνει το Δημόσιο με εισιτήρια 7.500 ευρώ για ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και μαζεύει αποζημιώσεις για εκτός έδρας παρουσία ακόμα και για ευτελή ποσά
Είναι δυνατόν ένας υπουργός που στην τελευταία δήλωσή του περί «πόθεν έσχες» εμφανίζει συνολικές αποταμιεύσεις πάνω από 3 εκατ. δολάρια να αξιώνει από το Ελληνικό Δημόσιο ημερήσια αποζημίωση... 20 ευρώ; Κι όμως, είναι!
Είναι δυνατόν ο ίδιος υπουργός να χρεώνει το Δημόσιο με χιλιάδες ευρώ γιατί δεν δέχεται να ταξιδέψει με το αεροπλάνο στην economy class όπως κάνουν οι περισσότεροι συνάδελφοί του υπουργοί κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού; Κι όμως, είναι!  Κι αν ήταν ο μόνος, ενώ όλοι οι άλλοι στην κυβέρνηση ήταν συγκρατημένοι στα έξοδά τους, θα μιλούσαμε απλώς για μια παραφωνία. Αλλά ο πολυτελής βίος υπουργών και συνεργατών τους, κατά τις μετακινήσεις τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τείνει να γίνει κανόνας, πληγώνοντας κάθε μέρα όλο και περισσότερο το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι παράνομο. Ολα τα έξοδα και οι δαπάνες που θα διαβάσετε παρακάτω προβλέπονται από τους κανόνες λειτουργίας και μετακίνησης κυβερνητικών στελεχών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Αλλά δεν είναι ηθικό να παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα σε μια περίοδο όπου το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να απονείμει τις συντάξεις στους συνταξιούχους που περιμένουν έως και τρία χρόνια για να τις εισπράξουν.
Τα ίδια -και πολύ χειρότερα- έχουν γίνει και στο παρελθόν, από υπουργούς που δεν σεβάστηκαν το δημόσιο χρήμα και το κατασπατάλησαν με κάθε τρόπο. Αλλά όπως ήταν προκλητικό τότε, άλλο τόσο είναι προκλητικό να συμβαίνει και τώρα. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να είναι προσεκτικοί στις δαπάνες τους και έχει ρητώς απαγορεύσει να ταξιδεύουν πολυτελώς και να προκαλούν με τα έξοδά τους.

Οπως προκύπτει λοιπόν από τα επίσημα έγγραφα που έχουν δημοσιευτεί στη «Διαύγεια», στα έξοδα μετακίνησης των υπουργών και των συνεργατών τους τον τελευταίο μήνα πρωταθλητής στην πολυτέλεια αναδεικνύεται ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης (Δήμος) Παπαδημητρίου. Ο κ. Παπαδημητρίου βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αμερική και εν συνεχεία θα επισκεφθεί και το Λονδίνο για να έχει επαφές με κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους τραπεζικών και επενδυτικών funds. 

Μόνο για τα αεροπορικά του εισιτήρια χρέωσε το Ελληνικό Δημόσιο με 7.250 ευρώ όταν η συνεργάτιδά του στο υπουργείο που τον συνοδεύει, για τα ίδια αεροπορικά εισιτήρια χρέωσε το Δημόσιο 4.760 ευρώ. Με μια απλή αναζήτηση όμως των ίδιων εισιτηρίων στο site της United Airlines διαπιστώνει κανείς ότι προσφέρονται για τις ίδιες ημέρες (18-27 Ιουνίου) από 2.500-3.500 ευρώ. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ο υπουργός απαιτεί να ταξιδεύει στην Business Class κάθε φορά που μπαίνει σε αεροπλάνο .

Στις 7 Ιουνίου ο κ. Παπαδημητρίου ταξίδεψε στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ και το αεροπορικό του εισιτήριο κόστισε 750 ευρώ όταν όλων των άλλων κυβερνητικών στελεχών που ταξίδεψαν στην ίδια πόλη, την ίδια περίοδο, το εισιτήριo κόστισε 350 ευρώ.
Στις 9 Μαΐου ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης μετέβη στη Λευκωσία και εν συνεχεία στις Βρυξέλλες. Το κόστος των αεροπορικών του εισιτηρίων ανήλθε στις 2.120 ευρώ.

Το πιο εντυπωσιακό, όμως είναι ότι ο πιο πλούσιος υπουργός της κυβέρνησης δεν χαρίζει στο Δημόσιο ούτε ένα ευρώ από αυτά που τυπικά δικαιούται. Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα παραστατικά που αναρτήθηκαν στην «Διαύγεια» ο κ. Παπαδημητρίου επισκέφθηκε την 1η Ιουνίου τη Λαμία μαζί με δύο συνεργάτες του για να παραστεί σε πανελλήνια έκθεση. Πήγε με το αυτοκίνητο του υπουργείου του και πιθανότατα δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ για καφέ, αφού κι αυτόν τον πρόσφεραν οι φορείς που τον υποδέχθηκαν. Αλλά τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του εισέπραξαν από το Δημόσιο από 20 ευρώ ως ημερήσια αποζημίωση! Το ίδιο συνέβη και τον Μάρτιο, όταν ο υπουργός παραβρέθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Οπως είναι γνωστό, σε αυτό ήταν παρόντες οι περισσότεροι υπουργοί, αλλά μόνον εκείνος δέχτηκε να εγγράψει στις σχετικές πιστώσεις και να εισπράξει ημερήσια αποζημίωση 20 ευρώ!

Για έναν υπουργό με έσοδα την προηγούμενη χρονιά 337.104 δολάρια και αποταμιεύσεις στο εξωτερικό που ξεπερνούν τα 3 εκατ. δολάρια η συμπεριφορά του αυτή θεωρείται, ακόμη κι από συναδέλφους του, τουλάχιστον κατακριτέα. Διότι στην ίδια κυβέρνηση υπάρχουν υπουργοί και στελέχη με πολύ χαμηλότερη οικονομική επιφάνεια που δεν καταδέχονται να χρεώνουν το Ελληνικό Δημόσιο με ημερήσιες αποζημιώσεις. Για παράδειγμα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, με επιστολή του και υπεύθυνη δήλωση που έχει υπογράψει και κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες, έχει παραιτηθεί από τις 23/11/2016 από κάθε αποζημίωση που δικαιούται για έξοδα μετακίνησης και διαμονής εκτός Αθήνας, όπως ρητώς αναφέρεται στις σχετικές αποφάσεις.  

Για του λόγου το αληθές, το ίδιο ταξίδι, στις ίδιες ημέρες (ενδεχομένως και στην ίδια πτήση), για την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου κόστισε στο Δημόσιο 670 ευρώ. Στην Economy Class ταξιδεύει και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία όμως εισπράττει επιπλέον ημερήσια αποζημίωση 100 ευρώ για κάθε μέρα που βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ αρκετοί συνάδελφοί της υπουργοί την έχουν αποποιηθεί. Οπως προκύπτει από το έγγραφο για την καταγραφή που έκανε όταν επισκέφθηκε πρόσφατα την Documenta έξω από το Μόναχο, η υπουργός Πολιτισμού έχει ήδη συμπληρώσει 27 ημέρες εκτός έδρας (!) και δικαιούται να εισπράξει επιπλέον του μισθού της 2.700 ευρώ!

Ενα απλό σερφάρισμα εξάλλου στη «Διαύγεια» αποκαλύπτει το μέγεθος της σπατάλης που γίνεται για την κάλυψη αδικαιολόγητων δαπανών από συνεργάτες υπουργών και υφυπουργών.
Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα μόνο για τις τελευταίες εβδομάδες είναι: 

■ Ο αστυνομικός Κ.Μ. που ανήκει στην ασφάλεια του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ταξίδεψε στις 15 Ιουνίου Business Class από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη κοστίζοντας στο Δημόσιο 350 ευρώ. Προφανώς στην ίδια θέση ταξίδεψε και ο υπουργός του για μια πτήση 30 λεπτών. Διότι δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι ο υπουργός ταξίδεψε στην οικονομική θέση και ο φρουρός του μόνος στην business!

■ Ο ίδιος αστυνομικός, μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του, εισέπραξαν ημερήσια αποζημίωση 20 ευρώ επειδή την 1η Ιουνίου συνόδευσαν τον υπουργό τους στη Λαμία!

■ Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέγραψε πρόσφατα απόφαση με την οποία εγκρίνει εκ των υστέρων όλα τα έξοδα μετάβασης, διαμονής και διατροφής, καθώς και ημερήσια αποζημίωση τριών ημερών των ιδιωτών (όπως τους αποκαλεί το σχετικό έγγραφο) Κιμ Γκλεν και Πίτερ Λεγκλέρ από το Λονδίνο στην Αθήνα. Ακόμη και σήμερα, η σχέση εργασίας του κ. Γκλεν με το υπουργείο Οικονομικών παραμένει άγνωστη, ενώ ακόμη πιο άγνωστη είναι η σχέση της κυβέρνησης με τον κ. Λεγκλέρ, για τον οποίο γνωρίζουμε απλώς ότι ήταν στέλεχος της Lehman Brothers και εραστής της συμπρωταγωνίστριας του James Bond στην ταινία «Spectre».

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι στην απόφαση του υπουργού δεν αναφέρεται κανένα απολύτως ποσό για την έγκριση δαπανών μετάβασης από το Λονδίνο, διαμονής και διατροφής, αλλά ούτε και το γενικό σύνολο! Αναφέρεται μόνο ότι «το εκτιμώμενο κόστος των εν λόγω μετακινήσεων» ανέρχεται στα 2.777 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι και οι σύμβουλοι του υπουργού Οικονομικών πηγαινοέρχονται στην Αθήνα πολυτελώς με έξοδα του Δημοσίου, ενώ δεν γνωρίζουμε ούτε πόσο μας κοστίζουν όταν βρίσκονται στην Ελλάδα. 

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :