Έφηβος από την Κατερίνη Ν.Πιερίας και τη Μακεδονία, γνώστης 10, μέχρι στιγμής, γλωσσών, αναδεικνύεται ως το πιο μικρό μέλος τού Διεθνούς Οργανισμού Υπερπολύγλωσσων (Hyperpolyglot International Association - HYPIA) και είναι ο πρώτος Έλληνας -μέχρι στιγμής ο μοναδικός υπερπολύγλωσσος Έλληνας- που είναι μέλος τού HYPIA.
Έφηβος από την Κατερίνη Ν.Πιερίας και τη Μακεδονία, γνώστης 10, μέχρι στιγμής, γλωσσών, αναδεικνύεται ως το πιο μικρό μέλος τού Διεθνούς Οργανισμού Υπερπολύγλωσσων (Hyperpolyglot International Association - HYPIA) και είναι ο πρώτος Έλληνας -μέχρι στιγμής ο μοναδικός υπερπολύγλωσσος Έλληνας- που είναι μέλος τού HYPIA. 
Πρόκειται για τον 16χρονο Γιώργο Κυραϊλίδη, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, μαθητή 1ης Λυκείου τού Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, που μιλά Ελληνικά, Αρχαία Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Εβραϊκά, Αραβικά, Σουηδικά, Ινδικά, και Εσπεράντο.

Επίσης, αυτό το διάστημα μαθαίνει Κινέζικα, Ιαπωνικά, Σουαχίλι, Νοηματική, Γαλλικά, Ισπανικά και Ιταλικά, οπότε στο μέλλον αναμένεται να προσθέσει στο βιογραφικό του επτά επιπλέον γλώσσες, οπότε, συνολικά, ο Γιώργος Κυραϊλίδης θα μιλά 17 γλώσσες.
Ο HYPIA (The International Association of Hyperpolyglots: HYPIA) είναι ένας Διεθνής Οργανισμός Υπερπολύγλωσσων, ο οποίος ιδρύθηκε το 2016 από τον Usman Chohav. Ο HYPIA έχει ως βασικό του σκοπό να αντιπροσωπεύει τον μοναδικό και συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό των υπερπολύγλωσσων καθώς επίσης και να προωθεί τα μέλη του σε διάφορες περιοχές τού κόσμου.

Προκειμένου να γίνει μέλος τού HYPIA ο Γιώργος Κυραϊλίδης κατέθεσε στις 28 Οκτωβρίου 2017 μια αίτηση μαζί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πιστοποιητικά. Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Υπερπολύγλωσσων αφού εξέτασε ενδελεχώς τα στοιχεία φακέλου τού 16χρονου, έλαβε θετική απόφαση και ανακοίνωσε την 1η Δεκεμβρίου 2017 ότι τον δέχεται επίσημα ως Μέλος του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την 1η Δεκεμβρίου 2017 ο Γιώργος Κυραϊλίδης ήταν μόλις 15,5 ετών!
Επόμενη κίνηση του HYPIA ήταν να πάρει μια συνέντευξη από το νέο Μέλος του. Στη συνέντευξη αυτή, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα τού Διεθνούς Οργανισμού Υπερπολύγλωσσων (https://www.polyglotassociation.org/george-kyrailidis), ο Γιώργος Κυραϊλίδης, αν και έφηβος, αποδεικνύεται τελικά ότι είναι αρκετά ώριμος χωρίς όμως να χάνει τη φρεσκάδα, τη δυναμικότητα και τα νεανικά όνειρα ενός παιδιού τής ηλικίας του.
Πρόκειται για μια συνέντευξη όπου ο Γιώργος Κυραϊλίδης αποφεύγει τα πολλά - πολλά λόγια και δίνει λιτές αλλά περιεκτικές και σαφείς απαντήσεις. Είναι όμως και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη, επειδή, σε ορισμένα σημεία της, οι απαντήσεις που δίνει είναι βαθιά φιλοσοφημένες!
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
HYPIA: Ποια είναι η ιστορία σου;
Γ.Κ.: Άρχισα να μαθαίνω ξένες γλώσσες από την ηλικία των επτά ετών, αλλά πριν από τρία χρόνια συνέχισα να μαθαίνω όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, με πραγματικό όμως πάθος.
HYPIA: Ποια ή ποιες είναι οι γλώσσες που θα ήθελες να εξασκείς περισσότερο;
Γ.Κ.: Θα ήθελα να εξασκώ τα Εβραϊκά, διότι νομίζω ότι είναι η πιο δύσκολη γλώσσα για να μάθει κανείς.
HYPIA: Ποιες γλώσσες θα ήθελες να μάθεις στο μέλλον;
Γ.Κ.: Θα ήθελα να μάθω Κινέζικα, Σουαχίλι, Πορτογαλικά, Δανέζικα και Ιαπωνικά.
HYPIA: Λοιπόν, ας είμαστε ειλικρινείς, ποια είναι η πιο ρομαντική γλώσσα;
Γ.Κ.: Θεωρώ ότι η γλώσσα τής αγάπης είναι μοναδική σε κάθε χώρα!
HYPIA: Ποια είναι η ευχαρίστησή σου, όταν μιλάς όλες αυτές τις γλώσσες;
Γ.Κ.: Ευχαριστιέμαι όταν καταλαβαίνω εις βάθος τούς φυσικούς ομιλητές και όταν μπορώ να επικοινωνώ μαζί τους.
HYPIA: Κάποιοι λένε ότι σε εκατό χρόνια θα υπάρχουν στον κόσμο πολύ λίγες γλώσσες. Εσύ τί πιστεύεις;
Γ.Κ.: Αυτό δεν ισχύει, διότι ο κόσμος έχει διάφορες κουλτούρες και οι γλώσσες είναι κομμάτι τους.
HYPIA: Ποιο είναι το μήνυμά σου στους νέους αλλά και στους μεγαλύτερους που ενδιαφέρονται να μάθουν πολλές γλώσσες;
Γ.Κ.: Το μήνυμά μου είναι το εξής: Ό,τι κι αν κάνουν, να το κάνουν με ευχαρίστηση και πάθος!
Διαβάζοντας τις απόψεις τού Γιώργου Κυραϊλίδη στην ιστοσελίδα τού HYPIA, νιώσαμε την ανάγκη να συζητήσουμε μαζί του, ώστε να διευκρινιστούν ορισμένα ζητήματα που αφορούν τις σκέψεις του περί την εκμάθηση των πολλών ξένων γλωσσών σε σχέση με τα ελληνικά και την Ελλάδα.
Από τη συζήτηση που είχαμε, αντιληφθήκαμε εύκολα ότι μέσα από τη γρήγορη και συνεχή εκμάθηση ξένων γλωσσών αισθάνεται μεν πολίτης τού κόσμου, ωστόσο έχει ιδιαίτερη αγάπη στην Ελλάδα και στην ελληνική γλώσσα, αγαπά την Κατερίνη που είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε, αγαπά και τη Μακεδονία ως την ευρύτερη περιοχή καταγωγής του.

Νιώθει λοιπόν Έλληνας και πολίτης τού κόσμου, αποκλείει ωστόσο το ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν, κάποια μέρα, πολλές από τις υπάρχουσες γλώσσες να σβήσουν από τον παγκόσμιο χάρτη ή και να περιοριστούν δραστικά.
Κατά την άποψή του, αυτό δεν θα ήταν λογικό, επειδή οι γλώσσες δεν είναι μόνο απλά γλωσσικές επικοινωνίες μεταξύ των ανθρώπων αλλά είναι και τρόποι σκέψης και ζωής στο ιστορικό γίγνεσθαι, είναι μυρίπνοα και πολύχρωμα άνθη στον κήπο τού παγκόσμιου πολιτισμού.

Στο κλείσιμο αυτής της συζήτησης, ρωτήσαμε τον Γιώργο Κυραϊλίδη, τί θα ήθελε να ασκήσει ως επάγγελμα τα επόμενα χρόνια; «Θα ήθελα να σπουδάσω γλωσσολογία, διότι είναι μια επιστήμη η οποία ασχολείται με τη μελέτη τής ανθρώπινης γλώσσας ως καθολικό φαινόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπάρχει μια παράδοση στην Ορθόδοξη Εκκλησία όπου ανήμερα του Πάσχα, το απόγευμα, στον Εσπερινό τής Αγάπης, διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο όχι μόνο στα Αρχαία Ελληνικά αλλά και σε διάφορες ξένες γλώσσες.

Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, ότι ο Γιώργος Κυραϊλίδης, το απόγευμα τού φετινού Πάσχα θα ήταν στον Ιερό Ναό τής Αγίας Άννας τής Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Εκεί ο 16χρονος μαθητής θα συμμετείχε στον Εσπερινό τής Αγάπης και θα διάβαζε το Ευαγγέλιο στα Αραβικά!

Κατά τη διάρκεια του Πασχαλινού Εσπερινού στον Ι.Ν. Αγίας Άννας και σύμφωνα με όσα είπε ο Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος, αυτή η παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας για ανάγνωση του Ιερού Κειμένου σε διάφορες ξένες γλώσσες σχετίζεται με το γεγονός ότι το Ευαγγέλιο, αν και γράφτηκε στα αρχαία ελληνικά, δεν αφορά μόνο τους Έλληνες αλλά είναι ένα κείμενο σωτηρίας που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Έτσι, στον φετινό Εσπερινό τής Αγάπης είδαμε και ακούσαμε τον Γιώργο Κυραϊλίδη μαζί με άλλους εννέα νέους και νέες να διαβάζουν το Ευαγγέλιο (ευαγγελική περικοπή) σε διάφορες ξένες γλώσσες.

Τα Αραβικά είναι μια από τις πλέον δύσκολες γλώσσες τού κόσμου. Και ο έφηβος Γιώργος όχι απλώς διάβασε το Ευαγγέλιο στα Αραβικά αλλά οι πιστοί που βρέθηκαν εκεί στον Εσπερινό τής Αγάπης, διαπίστωσαν ότι διάβαζε το κείμενο με αραβική προφορά!

stalagmaties.blogspot.gr

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :