Διάβασα σε μία συνέντευξη του εθνικού μας διασκεδαστή και καλού ηθοποιού Σπύρου Παπαδόπουλου

Διάβασα σε μία συνέντευξη του εθνικού μας διασκεδαστή και καλού ηθοποιού Σπύρου Παπαδόπουλου ότι το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι η φτώχεια αλλά η μιζέρια! Πράγματι, τι μιζέρια να καθηλώνεσαι τα Σαββατόβραδα μπροστά στο δέκτη της τηλεόρασής σου και ν’ανεβάζεις τα νούμερα τηλεθέασης της εκπομπής του εν λόγω κυρίου, ενώ θα μπορούσες άνετα να πεταχτείς με το ταχύπλοό σου μέχρι την Μύκονο και να ξεμιζεριάσεις. Ποιος δηλαδή σε υποχρεώνει αν όχι η γκρίνια σου; Η φτώχεια σου; Μα αυτή είναι πλάσμα της φαντασίας σου.

Με αφορμή λοιπόν αυτή τη συνέντευξη σκέφτηκα ότι ο δημόσιος λόγος, που διατυπώνεται στα χρόνια της βαθειάς κρίσης την οποία διανύουμε, είναι ευθέως ανάλογος των εισοδημάτων εκείνου που τον διατυπώνει. Εύκολα θα μπορούσε ένας επαρκής αναγνώστης των συνεντεύξεων να εξαγάγει με ακρίβεια και το φορολογητέο εισόδημα των συνεντευξιαζομένων. Πες μου πόσα βγάζεις να σου πω και τι θα πεις.
Κάπως έτσι έχει το πράγμα.

«Μίζερε ανθρωπάκο, έλα να διασκεδάσεις μαζί μας- στην υγειά σου ρε κορόιδο- απόψε που έχουμε μεταξύ των καλεσμένων μας και τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Ξέρετε, αυτόν που μαζί τα φάγατε αλλά, αντίθετα μ’εσάς, ο Θοδωρής κρατάει ακόμα ψηλά τη σημαία του ξεφαντώματος. Έτσι δεν είναι Θοδωρή; Έτσι και λίγα τους λες Σπύρο. Πάμε τώρα για ένα τραγουδάκι για να πάνε τα φαρμάκια τους κάτω». Αυτό είναι το πίσω κείμενο, όπως λέγεται στο θέατρο.

Γιατί προκαλούν εκεί μέσα από τον χρυσοφόρο σωλήνα τους και δεν λουφάζουν όπως χιλιάδες άλλοι «απενοχοποιημένοι» ομογάλακτοί τους, που δρέπουν ακόμα από τα συντρίμμια της κρίσης σωπαίνοντας;

- Η μία απάντηση είναι ότι ο σωλήνας στον οποίο διαβιούν έχει τοιχώματα αδιαπέραστα. Έτσι η επικοινωνία με τον έξω κόσμο έχει καταντήσει προβληματική.
- Η άλλη εκδοχή είναι η αναλγησία τους νέτα σκέτα. Κάθε προσπάθεια επομένως να την ερμηνεύσεις αποτελεί ματαιοπονία. Ιδού το φωτοαντίγραφο των απόψεών σας κύριοι, δηλαδή τα εισοδήματά σας.

Σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης ο ηθοποιός «αποφαίνεται» ότι είχαμε κακομάθει σκορπώντας το βιος μας στον τζόγο και τα μπουζούκια και τώρα μας κακοφαίνεται. Σε ποιους απευθύνεται και για ποιους μιλάει ο κύριος; Τα δύο εκατομμύρια άνεργοι και τα στίφη των εξαθλιωμένων συμπολιτών του τιμωρούνται τώρα για τις παλιές ασωτείες τους; Τότε που σκορπούσαν τους παχυλούς μισθούς τους των χιλίων και χιλίων πεντακοσίων ευρώ στα σόδομα και τα γόμορα;

Ο πιο χοντροκομένος και υποκριτικός τρόπος για να διατυπώσεις ένα ψέμα είναι να πετάξεις ένα ψήγμα αλήθειας και να το αναγάγεις σε κανόνα. Πρόκειται για την γνωστή μέθοδο των δελτίων των οκτώ, που ασμένως και ασέμνως την χρησιμοποιεί ο Παπαδόπουλος.

Παιδιά του χρυσοφόρου σωλήνα, σωπάστε. Είναι προς το συμφέρον σας. Όταν αποφασίσετε να βγείτε στον πραγματικό κόσμο δεν θα αναγνωρίζετε κανέναν και κανένας δεν θα σας αναγνωρίζει έτσι αλλαγμένοι και απόκοσμοι που θα είστε.

[Του Κίμωνα Ρηγόπουλου από tvxs.gr]

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :