Του Κώστα Δεληγιάννη

Τη διάθεση της νέας, αναβαθμισμένης έκδοσης του προγράμματος περιήγησής της Chrome ανακοίνωσε σήμερα ο ιντερνετικός κολοσσός. Ο Chrome 21 έχει αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα της Google, ενώ όσοι έχουν χρησιμοποιούν ήδη στον υπολογιστή τους κάποια παλιότερη παραλλαγή του browser, μέσα στις επόμενες ώρες θα ειδοποιηθούν για να εγκαταστήσουν την καινούρια έκδοση.

Από τις βελτιώσεις που φέρνει ο Chrome 21, αναμφισβήτητα ξεχωρίζει το εργαλείο getUserMedia που ενσωματώνει και το οποίο επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές συμβατές με τον browser, οι οποίες θα έχουν απευθείας πρόσβαση στην κάμερα και το μικρόφωνο του υπολογιστή, χωρίς να χρειάζεται να είναι εγκατεστημένο στο μηχάνημα κάποιο πρόσθετο πρόγραμμα (plug-in).

Χάρις σε αυτό το εργαλείο, η Google υποστηρίζει πως σύντομα θα αναπτυχθούν εφαρμογές που θα «βλέπουν» και θα «ακούν» τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας πρωτοποριακές λειτουργίες – από εφαρμογές που θα ταυτοποιούν τον χρήστη αναγνωρίζοντας το πρόσωπό του, μέχρι applications που θα μπορεί κανείς να χειριστεί με νεύματα, αφού θα «καταλαβαίνουν» τις κινήσεις των χεριών.

Για να το δοκιμάσει, η Google είχε ενσωματώσει το εργαλείο από τον Ιανουάριο σε μία πιλοτική έκδοση του Chrome για προγραμματιστές. Με την ενσωμάτωση του getUserMedia στον «επίσημο» Chrome 21, και για την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου, η εταιρεία προέβλεψε ώστε κάθε φορά που μία application πρόκειται να αποκτήσει πρόσβαση στην κάμερα και το μικρόφωνο, να ειδοποιείται ο χρήστης και να ζητείται η άδειά του.

Εκτός από την Google, και η Opera πρώτη ξεκίνησε να πειραματίζεται με το συγκεκριμένο εργαλείο στον δικό της browser. Έτσι κι αλλιώς, το getUserMedia είναι απλώς ένα από τα παραδείγματα για το τις προοπτικές που ανοίγει το πρωτόκολλο WebRTC, που αναπτύσσεται από μία κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι Google, Mozilla και Opera. Σκοπός του WebRTC είναι να επιτρέψει την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων απευθείας μέσα από τον browser, χωρίς την ανάγκη οποιουδήποτε προγράμματος.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες βελτιώσεις που φέρνει ο Chrome 21 είναι η υποστήριξη των οθονών retina, δηλαδή των μόνιτορ υπερυψηλής ανάλυσης της Apple, όπως και η καλύτερη χρήση της υπηρεσίας Cloud Print.

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :