Του Γιώργου Ι. Αλλαμανή
Μία θεμελιώδης παρεξήγηση εδραιώνεται στις συνειδήσεις κάποιων συνελλήνων αυτήν την εποχή. Βλέποντας τηλεόραση κινδυνεύουν να πιστέψουν ότι η σύγχρονη Τουρκία είναι ένα υβρίδιο του «Ντάλας» και των άγριων ανατολίτικων παραδόσεων. Δηλαδή κάτι σαν έγκλημα τιμής με το πτώμα της «άτιμης» σφαγμένης κόρης ανάσκελα στο γκαζόν δίπλα στην πισίνα.
Η πενία των μισοχρεοκοπημένων ντόπιων καναλιών που κατεργάζεται τη μαζική αγορά φτηνών σίριαλ από τη γείτονα, βαδίζει χέρι - χέρι με τα στερεότυπα που αναπαράγουν τα ελληνικά σχολεία (οι Τούρκοι «είναι βάρβαροι, τεμπέληδες, ανθέλληνες…»).
Είναι στερεότυπα ανατριχιαστικά «ισάξια» με εκείνα που αναπαράγουν τα τουρκικά σχολεία στην άλλη πλευρά του Αιγαίου (οι Έλληνες «είναι πανούργοι, κλέφτες, ύπουλοι…»).
Εθνοφαυλισμοί και ιδεοληψίες: τα βρόμικα όπλα των παλαιοπολιτικών, των παπάδων και των μουεζίνηδων, του παρακράτους των χρυσαυγιτών εδώ, των Γκρίζων Λύκων εκεί.
Πού βρίσκεται μια καθαρή ματιά για τη σημερινή Τουρκία; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Υπάρχει απάντηση: στη Θεσσαλονίκη, στην αποθήκη Α’ στο λιμάνι - και όχι μία, αλλά 25 «ματιές»! Όσοι και οι 25 κορυφαίοι ξένοι φωτογράφοι - Αμερικανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Βέλγοι κ.ά., ανάμεσά τους και ο Νίκος Οικονομόπουλος -, τους οποίους προσκάλεσε η εφημερίδα «Zaman» να ταξιδέψουν και να φωτογραφίσουν τη σημερινή Τουρκία, με τις αντιφάσεις, τα όνειρα και τα βάσανα των ανθρώπων της. Αφορμή στάθηκε η επέτειος των 25 χρόνων από την έκδοση της εφημερίδας, μιας, σημειωτέον, μετριοπαθώς ισλαμικής αλλά ανυποχώρητα κοσμικής εφημερίδας, με θεωρητική αναφορά στην ανεκτικότητα του σουφισμού. Η έκθεση «Time in Turkey» παρουσιάστηκε ήδη σε έντεκα τουρκικές πόλεις και στο Λονδίνο, πριν στηθεί σε ελληνικό έδαφος με πρωτοβουλία του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Τσιμεντένια προάστια, ανθρακωρυχεία, εργοστάσια. Τσιγγάνικοι γάμοι, θρησκευτικές μειονότητες, αστυνομικές επιχειρήσεις. Αγώνες ποδοσφαίρου, φράγματα που πνίγουν μοναδικές αρχαιότητες. Η φύση που αντιστέκεται στην ισοπεδωτική ανάπτυξη. Μόχθος, χαρές, λύπες και, πάνω απ’ όλα, άνθρωποι παντού: από τις ακτές του Αιγαίου μέχρι τα βάθη της Ανατολίας, σε περισσότερες από 1 50 φωτογραφίες.
Μέχρι τις 22 Οκτωβρίου που το μεγάλο τσίρκο των «αληθινών» εικόνων θα ξεστηθεί, οι Θεσσαλονικείς έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι η Τουρκία δεν είναι σαπουνόπερα. Τουλάχιστον όσοι δεν παίρνουν γραμμή από Ψωμιάδηδες, Άνθιμους, Βελόπουλους (τι απέγινε αυτός ο εξ αίματος δισέγγονος του Παλαιολόγου;) και λοιπούς επαγγελματίες τουρκοφάγους.
topontiki
Σχολιάστε :