Τη στιγμή που η περιβόητη πλέον δικαστική υπόθεση «Καρούζου» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από πλευράς εισαγγελικών ερευνών, η zougla.gr δημοσιεύει την πρώτη πορισματική αναφορά του ΣΔΟΕ η οποία αποτελεί μέρος της δικογραφίας.
Πρόκειται για την 66σέλιδη έκθεση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος η οποία ήλεγξε τις βασιμότητες των καταγγελιών του κτηματομεσίτη, Ιωσήφ Λιβανού, ο οποίος ενέπλεξε (σε συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά) τα ονόματα του προέδρου της Βουλής, κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη καθώς και των πρώην υπουργών, κ.κ. Λιάπη και Βουλγαράκη, σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» πολιτικού χρήματος, μέσω εξωχώριων εταιρειών.
Από τα συμπεράσματα του πολυσέλιδου πορίσματος που απεστάλη στις εισαγγελικές Αρχές αποδεικνύεται ότι τόσο ο πρόεδρος της Βουλής όσο και οι δυο πρώην υπουργοί είναι -προς το παρόν- αθώοι του αίματος.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, ότι η υπόθεση δεν θα διαλευκανθεί πλήρως μετά και τις καταθέσεις στις εισαγγελικές Αρχές των κ.κ. Λιβανού και Ζωγραφάκη οι οποίοι φέρονται να αποκάλυψαν ένα πολυπλόκαμο κύκλωμα με offshore εταιρείες. Ούτως ή άλλως η συγκεκριμένη υπόθεση εμφανίζεται να έχει πολύ δρόμο ακόμη έως ότου ξεδιπλωθεί πλήρως, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- οι Αρχές προσανατολίζονται να προχωρήσουν ακόμη και σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών προκειμένου να ξετυλίξουν το κουβάρι της ιστορίας.
Επί της παρούσης, όμως, το ενδιαφέρον -για τα πολιτικά πρόσωπα- στην πρώτη πορισματική αναφορά (σ.σ. θα ακολουθήσουν και άλλες) του ΣΔΟΕ βρίσκεται στην 66η και προτελευταία σελίδα. Εκεί οι τρεις ελεγκτές που ολοκλήρωσαν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας τις έρευνες αποφαίνονται ότι:
«Περαιτέρω στο πλαίσιο των ελέγχων που έχουν γίνει ως τώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά του Ιωσήφ Λιβανού».
Δείτε την πορισματική αναφορά
Παρόλο που στο πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν γίνεται λόγος για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, μέσω των σελίδων του ξετυλίγεται το κουβάρι των αγοραπωλησιών ακινήτων μεταξύ της εταιρείας ΦΑΝΤΟΜ και των δύο εταιρειών του ομίλου Καρούζου με πλασματικά τιμήματα με στόχο την αποφυγή πληρωμής φόρων και την απόκρυψη εισοδήματος.
Παράλληλα αποκαλύπτεται κύκλωμα φοροδιαφυγής με αγοραπωλησίες ακινήτων σε εικονικές τιμές μέσω offshore εταιρειών. Όπως αναφέρουν οι ελεγκτές η μεθοδολογία που ακολουθούσαν οι εμπλεκόμενοι είχε ως εξής: Συνέτασσαν συμβολαιογραφικά προσύμφωνα, στα οποία αναγραφόταν η πραγματική αξία της εκάστοτε συναλλαγής, όμως, λίγο πριν το οριστικό συμβόλαιο ακύρωναν με ιδιωτικό έγγραφο το προσύμφωνο. Στη συνέχεια το συνέτασσαν αναγράφοντας σ' αυτό την αντικειμενική αξία ή τιμή μεγαλύτερη της αντικειμενικής.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ελεγκτών η συνολική φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ζημιά του Δημοσίου είναι τουλάχιστον 8,7 εκατομμύρια ευρώ.
Τι είχε αναφέρει ο Λιβανός
Το πλαίσιο γύρω από το οποίο κινούνταν η «οργάνωση» είχε αποκαλυφθεί από την αρχική μηνυτήρια αναφορά του Ιωσήφ Λιβανού, η οποία επίσης βρίσκεται στη διάθεση της zougla.gr.
Σε αυτή καταγγελλόταν ότι το ζεύγος Καρούζου πραγματοποίησε το διάστημα 2004-8 αγοραπωλησίες ακινήτων συνολικής αξίας 147,9 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας εικονικά τιμήματα στις συμβάσεις ύψους 49.1 εκ ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν το δημόσιο να χάσει, όπως λέει, τεράστια χρηματικά ποσά.
Στη μηνυτήρια αναφορά καταγράφεται, επίσης, ότι ενώ στα προσύμφωνα αναγράφονταν τα πραγματικά τιμήματα των ακινήτων εντούτοις στα συμβόλαια το οποία συνέτασσε ο Χ.Σ. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) καταγράφονταν εικονικά τιμήματα.
Ο μηνυτής εμφανίζεται ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και για τα εκατομμύρια ευρώ που φέρονται να απεκρύβησαν κατά τη διάρκεια της πώλησης δυο ακινήτων από τον Καρούζο στην εταιρία «ΦΑΝΤΟΜ Α.Τ.Ε.». Πρόκειται για ένα ακίνητο στην οδό Ζησιμοπούλου και το άλλο στην οδό Κύπρου, τα οποία ενώ είχαν συνολική αξία -σύμφωνα με τη μήνυση- 57 εκ. ευρώ στα αγοραπωλητήρια συμβόλαια φέρονται να πουλήθηκαν αντί 5 εκ. ευρώ!
Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά την μεταβίβαση του ακινήτου της οδού Κύπρου η εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή το προσημείωσε στην «ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ» έναντι 24 εκ. ευρώ, ενώ εκείνο της Ζησιμοπούλου (έξι ημέρες μετά την αγορά) έναντι 18 εκ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των ελέγχων που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ επιβλήθηκε πρόστιμο καταβολής φόρου 31 εκ. στην εταιρία ΦΑΝΤΟΜ καθώς δεν απέδωσε το φόρο μεταβίβασης ακινήτου. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει ήδη έλθει σε διοικητικό συμβιβασμό με την αρμόδια ΔΟΥ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο κ. Βίκτωρας Ρέστης (συμφερόντων του οποίου είναι η εταιρεία ΦΑΝΤΟΜ) αποστασιοποιήθηκε από την υπόθεση επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τους εμπλεκομένους. Σε ό, τι αφορά το πρόστιμο των 31 εκ. ευρώ επεσήμανε ότι: «Η ποινή αφορά πράξεις και παρατυπίες που αφορούν τον κατασκευαστή των ακινήτων και πραγματοποιήθηκαν πριν από την συμμετοχική ή διοικητική εμπλοκή του Ομίλου στην ως άνω εταιρεία. Αυτή έχει προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για το θέμα αυτό».
Σχολιάστε :