Σε καιρό κρίσης η Θεσσαλονίκη παράγει και εξάγει περισσότερα απορρίμματα
Των Χρύσας Κυριακού και Βαγγέλη Στολάκη
Εξελίξεις στα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης αναμένεται να φέρει η έλευση του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας και εντεταλμένου της Άνγκελα Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, καθώς σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στην «Κ» ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του δήμου, Ηλίας Μανουσαρίδης «ο Μπουτάρης ετοιμάζεται να δώσει τα σκουπίδια στους Γερμανούς». Την ώρα μάλιστα, που η πόλη εξάγει καθημερινά τόνους σκουπιδιών οι διοικούντες όπως καταγγέλλει ο κ. Μανουσαρίδης είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τα κέρδη από την επεξεργασία τους σε ιδιώτες. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας εκτιμά πως οι ξεχειλισμένοι κάδοι απορριμμάτων οφείλονται στην… αυξητική τάση παραγωγής σκουπιδιών εν μέσω οικονομικής κρίσης (!) και χαρακτηρίζει προκλητική τη στάση των πολιτών, που όπως αναφέρει «επιμένουν να κατεβάζουν συχνά πυκνά σακούλες σκουπιδιών και ογκώδη».
Την ίδια ώρα, το πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων παραμένει ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο… πόλεμος για τα ανακυκλώσιμα. Σπείρες αλλοδαπών από τα Βαλκάνια, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία «αλωνίζουν» τους μπλε κάδους αφαιρώντας μεγάλης αξίας ανακυκλώσιμο υλικό, ενώ δεν διστάζουν να επιτεθούν ακόμα και σε πολίτες που επιχειρούν να τους σταματήσουν.
Ξεχειλισμένοι κάδοι από σακούλες σκουπιδιών, μπάζα, ψυγεία ακόμα και καναπέδες παρατημένα πάνω στα πεζοδρόμια αποτελούν καθημερινές εικόνες της πόλης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Θανάσης Παπάς «το γεγονός πως παράγονται περισσότεροι τόνοι σκουπιδιών από ό,τι θα περίμενε κανείς και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης μάλλον οφείλεται στην κακή ανακύκλωση που κάνουμε ως Θεσσαλονικείς». Ο ίδιος αποδίδει τις άσχημες εικόνες κυρίως στην παρουσία ογκωδών αντικειμένων τα οποία είναι υποχρεωμένοι βάσει του κανονισμού καθαριότητας να διαχειρίζονται οι ίδιοι οι δημότες μόνοι τους. «Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν αναθέτουν σε επαγγελματίες μπάζα, προϊόντα κατεδαφίσεων και ανακαινίσεων και προτιμούν να τα εγκαταλείπουν στους κάδους απορριμμάτων», λέει χαρακτηριστικά.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πριν λίγες ημέρες να σημειωθούν αλλεπάλληλες και πρωτοφανείς βλάβες στους τράκτορες μεταφοράς απορριμματοκιβωτίων και να τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας το σύστημα και ο προγραμματισμός της αποκομιδής απορριμμάτων. Αυτό με τη σειρά του, προκάλεσε νέα αλυσιδωτά προβλήματα εξαιτίας των τόνων σκουπιδιών που παρέμεναν στα απορριμματοφόρα, αντί να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
«Τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης είναι χρυσός»
Σύμφωνα πάντως με τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης, κ. Μανουσαρίδη πρόκειται για πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής να εμφανίζει προβλήματα στη διαχείριση και την αποκομιδή απορριμμάτων προκειμένου ο τομέας αυτός να ανατεθεί σε ιδιώτες. «Τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης είναι χρυσός και τα οφέλη πολλαπλά. Η αξία των ανακυκλώσιμων είναι αμελητέα μπροστά στα κέρδη της ενέργειας που παράγεται από την καύση τους» συμπληρώνει ο κ. Μανουσαρίδης. Ο ίδιος δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη να συζητηθεί μεταξύ του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και του Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ η ανάληψη της διαχείρισης των απορριμμάτων από γερμανικές εταιρίες.
Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Καζαντζίδης ο οποίος σχολιάζει στην «Κ» πως «δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να καθαριστεί η πόλη». «Δυο χρόνια τώρα δεν έχουν χρόνο να επισκευάσουν τα απορριμματοφόρα;» αναρωτιέται και κατηγορεί τη διοίκηση του δήμου και για λάθος χειρισμούς σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του έμψυχου προσωπικού. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ενώ τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούνταν εννέα εποπτείες για την καθαριότητα τα Σαββατοκύριακα, σήμερα αξιοποιούνται μόλις τέσσερις και οι εργαζόμενοι που έχουν βάρδιες τα Σαββατοκύριακα αναγκάζονται σε… ρεπό για να μην πληρωθούν επιπλέον. Ο κ. Καζαντζίδης σχολιάζει πως «η διοίκηση Μπουτάρη επιθυμεί να αναθέσει τον τομέα της Καθαριότητες σε ιδιώτες» και συμπληρώνει πως ακόμα παραμένουν αναπάντητα τα κίνητρα ιδιωτικής εταιρίας να κάνει δωρεά δεκαέξι απορριμματοφόρων στο δήμο Θεσσαλονίκης. «Μετά τις καταγγελίες που έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο αναγκάστηκαν να επιστρέψουν μερικά από αυτά» καταλήγει.
Φταίνε… οι καταστηματάρχες
Από την πλευρά του πάντως, ο κ. Παπάς μιλώντας στην «Κ» ξεκαθαρίζει πως τα περισσότερα προβλήματα οφείλονται σε γραφειοκρατικά κωλύματα. Ο ίδιος συστήνει στους καταστηματάρχες να συσκευάζουν επιμελημένα όλες τις συσκευασίες και να ειδοποιούν για την αποκομιδή τους. Μάλιστα συμπληρώνει πως καταβάλλει προσπάθειες ώστε να επικαιροποιηθεί ο κανονισμός της καθαριότητας και να εγκριθεί έτσι ώστε οι επόπτες της καθαριότητας να μπορούν πλέον να διαπιστώνουν παραβάσεις και να επιβάλλουν πρόστιμα.
Μάχη για τα ανακυκλώσιμα
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και η μάχη για τα… ανακυκλώσιμα. Ομάδες αλλοδαπών Ρομά, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία συνεχίζουν να επιδίδονται σε πλιάτσικο δίχως τέλος με το 10% των ανακυκλώσιμων υλικών που βρίσκονται στους μπλε κάδους να κάνει φτερά, με αποτέλεσμα η ζημία για το ελληνικό δημόσιο και τον κορβανά του δήμου Θεσσαλονίκης να γιγαντώνεται. Αλλοδαποί ρακοσυλλέκτες μάλιστα δε διστάζουν να επιτίθενται και σε πολίτες που προσπαθούν να τους εμποδίσουν. Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία δημότη από την ανατολική Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου πως συγκεκριμένος αλλοδαπός της επιτέθηκε με σιδηρολοστό. Πάντως, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης δεν επιβεβαιώνει πως υπάρχει κάποια συγκεκριμένη και επώνυμη καταγγελία.
« Άφαντοι οι Βούλγαροι αστυνομικοί»
Το ζήτημα έχει απασχολήσει αρκετές φορές το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί. Αλλοδαποί Ρομά «βουτούν» καθημερινά, όπως είχε αναφερθεί στο παρελθόν και σε σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, περίπου οκτώ με δέκα τόνους ανακυκλώσιμου υλικού, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρουν σε υπόγεια διαμερίσματα και αποθήκες. Τελικός προορισμός είναι οι μάντρες με τα ανακυκλώσιμα εντός αλλά και εκτός συνόρων. Οι αστυνομικές αρχές από την πλευρά τους δεν μπορούν πρακτικά να συνεισφέρουν στην πάταξη του φαινομένου και αρκούνται σε ελέγχους των πιστοποιητικών που φέρουν οι αλλοδαποί και στη συνέχεια τους αφήνουν ελεύθερους, καθώς οι τελευταίοι διατηρούν την ιδιότητα των ευρωπαίων πολιτών, γεγονός που τους επιτρέπει να βρίσκονται στην Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής πάντως το πρόγραμμα συνεργασίας με Βούλγαρους αστυνομικούς, οι οποίοι θα έρχονταν στη Θεσσαλονίκη και σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία θα προχωρούσαν σε συλλήψεις ατόμων που παραβατών, παραμένει μια εξαγγελία της διοίκησης Μπουτάρη που έχει πέσει στο κενό. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης πάντως χαρακτηρίζει «αισχρή την κλοπή ανακυκλώσιμου υλικού» και σχολιάζει πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μόνο εάν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης «μάθουν πως γίνεται σωστά η ανακύκλωση»! Ο ίδιος σε παλαιότερες δηλώσεις του στην «Κ» είχε αναφέρει πως «οι πολιτικές της διοίκησης θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου».
«Οι Ρομά κάνουν τη δουλειά του δήμου»
Την άποψη πως «αν προλάβαινε ο δήμος Θεσσαλονίκης να αδειάσει τους μπλε κάδους δεν θα φτάναμε στο σημείο να λεηλατούνται από τους Ρομά», υποστηρίζει στην «Κ» ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, Στάθης Αβραμίδης. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει «αν είχαμε στη διάθεσή μας περισσότερα απορριμματοφόρα, και η αποκομιδή γινόταν έστω μέρα παρά μέρα δεν θα μιλούσαμε τώρα για το θέμα αυτό». «Έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε ότι οι Ρομά κάνουν τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει ο δήμος
Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ακούστηκε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ότι ευτυχώς που υπάρχουν οι Ρομά γιατί εμείς δεν μπορούμε να τα μαζέψουμε», συμπληρώνει.
Να αλλάξει το σύστημα
Με δηλώσεις του στην «Κ» ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης αναφέρεται στο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης από την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης) για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών υποστηρίζοντας ότι είναι το πιο προβεβλημένο, που κάνει τις μεγαλύτερες εισπράξεις από τους υπόχρεους, οι οποίοι και εισπράττουν από το προϊόν τους το τέλος ανακύκλωσης από τους καταναλωτές δηλαδή μπαίνει στην τιμή αγοράς πχ ενός αναψυκτικού. «Το σύστημα αυτό καίτοι έχουν παρέλθει περισσότερα από 10 χρόνια δεν μπορεί να καλύψει όλη την Ελλάδα, κατά τον καλύτερο τρόπο. Το σύστημα αυτό από το 2004 προσπάθησα με διάφορες παρεμβάσεις στον αρμόδιο οργανισμό, στον οποίο συμμετείχε και η ΚΕΔΚΕ, να το αλλάξω», είπε ο κ. Ζουρνάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα αυτό στηρίζεται στα εξής: δίνει τους μπλε κάδους, όπου τοποθετούνται όλες οι συσκευασίες ανακατεμένες, δίνει σακούλες στις οικογένειες για να μαζεύουν ανακυκλώσιμα, δίνει απορριμματοφόρο (ένα για κάθε συγκεκριμένο αριθμό μπλε κάδων στους δήμους) και κάνει τη διαφήμιση- προβολή της ανακύκλωσης. «Σε ορισμένες περιπτώσεις κατασκευάζει κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών σε κάποιο οικόπεδο δήμου, που θα το δεχθεί. Ενώ το βασικό του σκεπτικό είναι ότι οι δήμοι σκουπίδια μάζευαν, σπουπίδια μαζεύουν και συνεπώς δεν πρέπει να πάρουν χρήματα για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων, τα οποία παραδίδουν στα ΚΔΑΥ ιδιωτικά και μη, με αποτέλεσμα η συμφωνία αυτή να είναι ετεροβαρής οικονομικά για τους δήμους. Και αυτό γιατί ένα απορριμματοφόρο, που συγκεντρώνει σύμμεικτα σκουπίδια με 70 κάδους γεμίζει ενώ το απορριμματοφόρο που είναι μικρότερο χρειάζεται μεγαλύτερη διαδρομή και περισσότερους κάδους. Έτσι επιβαρύνονται πάρα πολύ οι δημότες που πληρώνουν τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά και τα μεροκάματα των εργαζομένων στην ανακύκλωση», λέει και συμπληρώνει: «Αντίθετα αυτός που έχει το ΚΔΑΥ, τα παίρνει έτοιμα από τους δήμους, τα διαλέγει, παίρνει αυτά που έχουν αξία, τα πουλά και εισπράττει ένα ποσό ανάλογα με το είδος, χωρίς από αυτά να δίνει τίποτα στους δήμους. Σε κάποιες περιπτώσεις τα υπολείμματα του ΚΔΑΥ τα πηγαίνουν οι δήμοι στο ΧΥΤΑ, που σημαίνει ότι επιβαρύνονται περισσότερο».
Είναι πολλά τα λεφτά!
Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι το σύστημα αυτό έπρεπε να αλλάξει και να έχει το χαρακτήρα της ανταποδοτικότητας διότι τα χρήματα που ξοδεύονται από τους δήμους είναι από τα λεγόμενα ανταποδοτικά τέλη, που πληρώνουν οι δημότες από τις αποδείξεις της ΔΕΗ. «Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και ο ΕΟΣΔΑΠ, που σκοπό έχει τον έλεγχο των συστημάτων ανακύκλωσης και ιδιαίτερα την πορεία των ανακυκλώσιμων υλικών για να διαπιστώνει το πόσα υλικά ανακυκλώθηκαν, που διατέθηκαν και τι έγιναν στη συνέχεια. Αυτό είναι απαραίτητο διότι τα ποσά που διακινούνται κατά έτος είναι πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», τονίζει. Με τα λεγόμενα του κ. Ζουρνά για το χαρακτήρα ανταποδοτικότητας που θα έπρεπε να έχει το σύστημα ανακύκλωσης συμφωνεί και ο πρώην αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Στάθης Αβραμίδης. «Ο κάθε δήμος θα μπορούσε να κάνει μια συμφωνία με την εταιρεία και να εισπράττει ένα μικρό ποσό, ώστε να μην επιβαρύνεται ο πολίτης. Με ένα ελάχιστο κέρδος θα μπορούσε στη συνέχεια να γινόταν μείωση από πλευράς δήμου των ανταποδοτικών τελών για τους δημότες», σχολιάζει.
Πηγή: http://www.karfitsa.gr
Σχολιάστε :