Ανάμεσα στην ευτυχία του Ολυμπιακού και τη δυστυχία του Παναθηναϊκού, μετά το 3-1 στο «Καραϊσκάκης», υπάρχει το καταφύγιο της μετριοπάθειας. Πλέον, στην Ελλάδα, αυτή είναι μία άγνωστη λέξη και απαγορευμένη έννοια. «Ρίζα» τη μετριοπάθειας είναι το «μέτρο». Μας τελείωσε. Οι Έλληνες, αντί για το «μέτρο», έχουν στα χέρια τους ένα. υποδεκάμετρο, για να «κόψουν κουστούμι» στον αντίπαλο, με όχημα τα ΜΜΕ και τα social media. Α, το αντίθετο της μετριοπάθειας είναι η αδιαλλαξία, η υπερβολή, η ακραία θέση.
Μετριοπαθείς θέσεις στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, για το ντέρμπι του Φαλήρου δεν έχουν, πια, καμία απολύτως τύχη να ακουστούν, ούτε να διαβαστούν. Έτσι είναι εκπαιδευμένος από τον Τύπο ο οπαδός, με τη σκέψη του στα άκρα και ποτέ κάπου ενδιάμεσα ότι μπορεί κι ο αντίπαλος να έχει κι αυτός δίκαιο. Ο αντίπαλος έχει μονίμως άδικο και ο κάθε αδιάλλακτος ψάχνει και βρίσκει όλα εκείνα τα άρθρα στον Τύπο που να τον «καλύψουν» και θα επιβεβαιώσουν αυτό που πιστεύει βαθιά μέσα του. Το οποίο «πιστεύω» του σφυρηλατήθηκε από τον Τύπο και έτσι ο οπαδός ψάχνει δικαίωση μέσω του Μέσου που του το δημιούργησε! Τη λες και. ναρκοσυμπεριφορά την συγκεκριμένη αναζήτηση της επιβεβαίωσης
Ξαναγυρίζουμε στη μετριοπάθεια. Οι μετριοπαθείς, αυτοί, δηλαδή, που δεν σπεύδουν να αφεθούν στο πνεύμα της ανακοίνωσης της ΠΑΕ, είναι ελεύθερες ελεύθεροι άνθρωποι, στη σκέψη τους. Είναι σκεπτικιστές και καλά κάνουν. Αυτοί δεν άγονται, ούτε φέρονται, ούτε χειραγωγούνται, ούτε ποδηγετούνται. Και φυσικά, ούτε «φασαρία» προκαλούν στα social media, ούτε η ζωή τους όλη είναι ένα like Ποιο είναι το. πρόβλημα μ’ αυτούς; Ότι κάθε μέρα λιγοστεύουν. Δεν τους θέλει ο λαός, ρε παιδί μου.
Όταν γράφει κάποιος στον Τύπο, ένας δημοσιογράφος, ότι το ποδόσφαιρο από τη μία δεν είναι αγγελικά πλασμένο, αλλά στηλιτεύει και την ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να μετράει τα φάουλ και τις μικρολεπτομέρειες του ντέρμπι, αυτός ο γραφιάς, που βλέπει αποστασιοποιημένα τα πράγματα, ο ανένταχτος στη λογική του «άσπρου – μαύρου», κινδυνεύει με αφανισμό! Δεν θέλει μετριοπαθείς η κοινωνία, ούτε αυτή του ποδοσφαίρου. Θέλει φανατίλες. Κι η φανατίλα προκαλεί ρήγμα. Ό,τι καλύτερο για όλους όσοι διαιρούν και βασιλεύουν.
Άγγλος δημοσιογράφος και βαθύς γνώστης της ελληνικής μενταλιτέ, μου έλεγε τις προάλλες, εδώ στην Αθήνα, ότι ο ελληνικός λαός δεν διδάχθηκε τίποτα από την ιστορία, την οποία επιτηδευμένα δεν την ενέταξαν στη φλέβα του και τον έφτασαν στο σημείο ώστε ένα πέναλτι μπορεί εύκολα να τον χωρίσει. Του έστειλα μήνυμα μετά το ντέρμπι. «Μπορεί να μας χωρίσει κι ένα απλό φάουλ». Θέλετε την απάντηση; «Σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχετε, ως έθνος». Πόνεσε αυτό, αλλά είναι και μεγάλη αλήθεια. Στον τόπο που γεννήθηκε ο «μέτρο» κι οι κάτοικοι χρησιμοποιούν το υποδεκάμετρο.
Σχολιάστε :