Τα σκουπίδια, που σχηματίζουν βουνά πλέον σχεδόν σε όλη τη χώρα, εξαιτίας της απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίας, κάνουν την κατάσταση αφόρητη πλέον, ενώ υπάρχουν και κίνδυνοι για την υγεία.
Τα σκουπίδια, που σχηματίζουν βουνά πλέον σχεδόν σε όλη τη χώρα, εξαιτίας της απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίας, κάνουν την κατάσταση αφόρητη πλέον, ενώ υπάρχουν και κίνδυνοι για την υγεία.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Αυτό προανήγγειλε ο Πάνος Σκουρλέτης, έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, για να βρεθεί μία λύση σε αυτό το μεγάλο ζήτημα. Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς οι εργαζόμενοι ζήτησαν να ενημερωθούν αναλυτικά για αυτή τη ρύθμιση.

«Μετά από τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, την Δευτέρα στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους που μέχρι τώρα απασχολούνταν στην καθαριότητα, θα προβλέπεται, μέσα από νέα σύμβαση, να απασχοληθούν μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων των επιτυχόντων του διαγωνισμού. Μιλάμε για διαγωνισμό ο οποίος θα γίνει με ευθύνη του ΑΣΕΠ», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών έπειτα από τη σύσκεψη.

«Θέλω επίσης, να πω ότι όσοι πίστευαν ότι με αφορμή το προσωρινό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να εισβάλουν ιδιωτικές εταιρίες στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, θα μας βρουν απέναντι.

Νομίζουμε ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και θέλουμε να καλέσουμε την Ομοσπονδία των εργαζομένων, καθώς και την ΚΕΔΕ, ο καθένας από τη μεριά του, να συμβάλουν έτσι ώστε, πολύ γρήγορα, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση», συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Η απάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι ζητούν λεπτομερείς διευκρινίσεις για τη ρύθμιση που προτίθεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

«Να μας καταθέσουν λεπτομερώς ποια ακριβώς είναι η νομοθετική πρωτοβουλία και να συναντηθούμε για να βρεθεί λύση. Οσα ξέρουμε μέχρι τώρα είναι μόνο κάποιες δηλώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους Δήμους έχει αποφασίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με αποκλεισμό όλων των αμαξοστασίων των Δήμων της χώρας μέχρι και την προσεχή Τετάρτη. Την Πέμπτη 29 Ιουνίου έχει προκηρυχθεί νέα γενική 24ωρη Πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα.

«Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του»

Λίγο αργότερα, ο κ. Σκουρλέτης, μέσω του ΣΚΑΪ, κάλεσε τους εργαζόμενους σε σύσκεψη στις 12:00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη νομοθετική ρύθμιση, κάτι που αποδέχθηκε ο κ. Τράκας.

«Ηδη επικοινωνούν συνεργάτες μου με τον κ. Τράκα από χθες. Τους καλούμε σήμερα στις 12:00 στο υπουργείο να τους παρουσιάσουμε τη νομοθετική πρόταση που θα καταθέσουμε τη Δευτέρα. Αν θέλουν περισσότερο χρόνο για να μην απαντήσουν σήμερα, τον έχουν, να μας απαντήσουν αύριο. Αν θέλει ο κ. Πατούλης, να του στείλουμε τη νομοθετική διάταξη πριν την καταθέσουμε ή να έρθει στις 2 μ.μ. στο υπουργείο να του εξηγήσουμε. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης.

ΚΕΔΕ: Να μας ενημερώσει υπεύθυνα η κυβέρνηση αν μπορούν να γίνουν προσλήψεις

«Η εξαγγελία για διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων μας βρίσκει καταρχήν σύμφωνους. Θα θέλαμε όμως να μας ενημερώσει υπεύθυνα η Κυβέρνηση, αν μπορούν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους τα επόμενα δύο χρόνια , ή αν έχουμε αναλάβει ως χώρα δέσμευση απέναντι στους δανειστές με το μνημόνιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβερνητική πλειοψηφία, να μην γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση για την περίοδο 2018-2019», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έπειτα από τις προαναγγελίες Σκουρλέτη μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Ολόκληρη η δήλωση Πατούλη

«Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι οι επανειλημμένες εκκλήσεις της ΚΕΔΕ να αναλάβει πρωτοβουλία ο Πρωθυπουργός για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που δημιούργησε ο κος Σκουρλέτης έπιασαν τόπο. Αναμένουμε την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης, που θα επιλύσει με συνταγματικά νόμιμο τρόπο, το ζήτημα των συμβασιούχων της καθαριότητας στους Δήμους.

Στόχος αυτής της ρύθμισης πρέπει να είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των συμβασιούχων και να απαλλαγούν άμεσα οι πόλεις μας από τους τόνους των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευθεί.

Ελπίζουμε να έχουν διδαχθεί οι συντάκτες της ρύθμισης αυτής από τα λάθη των προηγούμενων και να μην οδηγηθούμε σε νέο φιάσκο. Οι πόλεις μας και οι τοπικές μας κοινωνίες δεν αντέχουν άλλη ταλαιπωρία και άλλη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Μέχρι να δούμε το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης, είμαστε επιφυλακτικοί.

Η εξαγγελία για διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων μας βρίσκει καταρχήν σύμφωνους. Θα θέλαμε όμως να μας ενημερώσει υπεύθυνα η Κυβέρνηση, αν μπορούν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους τα επόμενα δύο χρόνια , ή αν έχουμε αναλάβει ως χώρα δέσμευση απέναντι στους δανειστές με το μνημόνιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβερνητική πλειοψηφία, να μην γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση για την περίοδο 2018-2019.

Τέλος, θα επισημαίναμε στον κ. Σκουρλέτη ότι είναι εκείνος που άνοιξε την κερκόπορτα της εισβολής ιδιωτών στην αποκομιδή απορριμμάτων. Είναι αυτός που έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του, αλλά και την ψήφο του στο επίμαχο νομοσχέδιο. Ο προκάτοχος του κ. Κουρουπλής είχε αρνηθεί τρείς φορές να υπογράψει το σχέδιο νόμου που υπέγραψε "με τη μία" ο κ. Σκουρλέτης.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεσμεύεται ότι θα συμβάλει με υπεύθυνο τρόπο στην προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τους συμβασιούχους, χωρίς ασφαλώς να δίνει άλλοθι στους λανθασμένες και παράνομες μεθοδεύσεις που προηγήθηκαν. Οι ευθύνες για την απαράδεκτη εικόνα των πόλεων μας έχουν ονοματεπώνυμο: Παναγιώτης Σκουρλέτης».

Προειδοποιήσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Στο μεταξύ, ήδη το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία η εκτεταμένη συσσώρευση απορριμμάτων, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς, είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων.

Με την ανακοίνωσή του, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά την λήψη των παρακάτω μέτρων πρόληψης:

Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.

Συνιστάται επίσης, οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν και η συλλογή απορριμμάτων να γίνεται σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά την επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί, αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο. Γι΄ αυτό, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.


Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :