Γράφει ο Ευάγγελος ΣτεργιούληςΔιδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου Ταξιάρχος ε.α.της ΕΛ.ΑΣ

Γράφει ο Ευάγγελος ΣτεργιούληςΔιδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου
Ταξιάρχος ε.α.της ΕΛ.ΑΣ

Η πρόσφατη και "εκ των ουκ άνευ" μετακίνηση 2000 αστυνομικών στον Έβρο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης επιβεβαιώνει την παντελή έλλειψη στρατηγικής της ΕΛ.ΑΣ και αποδεικνύει περίτρανα την προχειρότητα και τον αυτοσχεδιασμό σε όλο το μεγαλείο τους, για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος κοινωνικού φαινομένου.
Μάλιστα, η ταυτόχρονη απόφαση για τη μείωση 1500 αστυνομικών προς φύλαξη στόχων, όχι για να διατεθούν στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αλλά για να καλυφθεί το κενό που προκύπτει από τη δημιουργία..."του νέου εκστρατευτικού αστυνομικού αποσπάσματος δίωξης λαθρομετανάστευσης" αποδεικνύει την τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ως συνέπεια της κρίσης πανικού.
Για μια ακόμη φορά ο αστυνομικός μεταχειρίζεται ως εργαλείο εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προσωπική του και  οικογενειακή του ζωή αλλά και τόσες άλλες ουσιώδεις ανθρώπινες ανάγκες…
Ποια θα είναι τα καθήκοντα του «νέου εκστρατευτικού αστυνομικού αποσπάσματος» στον Έβρο; Η απώθηση των λαθρομεταναστών; Η σφράγιση των συνόρων; Η σύλληψη των διακινητών; Η εξάρθρωση των δικτύων λαθρομετανάστευσης; Δυστυχώς, απολύτως τίποτε από όλα αυτά!
Σύμφωνα με την υφιστάμενη εθνική νομοθεσία και σε συνδυασμό με την υποχρεωτική τήρηση και εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων, τα καθήκοντα των 2000 και πλέον αστυνομικών που αποσπούνται στον Έβρο θα είναι κυρίως καθήκοντα υποδοχής και διαδικαστικής τακτοποίησης των λαθρομεταναστών.
Δηλαδή, οι συλληφθέντες θα οδηγούνται στον αρμόδιο εισαγγελέα ο οποίος θα διατάξει την κράτηση τους για παράνομη είσοδο στη χώρα. Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα κράτησης του,  οι συλληφθέντες θα ασκήσουν προσφυγή στο αρμόδιο διοικητικό Πρωτοδικείο, το οποίο θα διατάξει να αφεθούν ελεύθεροι.
Με βάση την απόφαση του Πρωτοδικείου, ο Διευθυντής της αρμόδιας Αστυνομικής Διεύθυνσης θα εκδώσει διαταγή στην οποία θα μνημονεύεται ότι οι αφεθέντες ελεύθεροι εφοδιάστηκαν με υπηρεσιακά σημειώματα και υποχρεούνται να αναχωρήσουν από τη χώρα εντός τριάντα ημερών οικειοθελώς…. Μάλιστα στα Υπηρεσιακά σημειώματα καταγράφεται με "περισσή αυστηρότητα" ότι οι αφεθέντες ελεύθεροι δεν δικαιούνται να παραμένουν στην εδαφική αρμοδιότητα της Αστυνομικής Διεύθυνσης εντός της οποίας συνελήφθησαν και ως εκ τούτου αναχωρούν.... για Αθήνα ή για οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας....πάντα κατ’ ιδία βούληση και χωρίς α δηλώνουν συγκεκριμένη διεύθυνση διαμονής….παρά μόνο ότι θα διαμένουν σε ξενοδοχεία πέριξ του κέντρου της πλατείας ομονοίας!
Δεν τελειώνει όμως εδώ....αλλά έπεται συνέχεια. Μετά από ένα μήνα και ελέγχοντας την εθνική βάση δεδομένων στην οποία καταχωρήθηκαν οι αφεθέντες ελεύθεροι, διαπιστώνεται ότι είναι ακόμη καταχωρημένοι και άρα δεν εξήλθαν τη χώρας. Τότε ακολουθεί άλλη κατεπείγουσα διαταγή προς όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες να....προβούν σε αναζήτηση των εν λόγω αλλοδαπών και σε περίπτωση εντοπισμού να...εφαρμοστούν τα νόμιμα!!!
Και η κρίση πανικού συνεχίζεται...μονό που ο πανικός είναι πολύ κακός σύμβουλος και διαιωνίζει καταστάσεις «απείρου κάλους» όπως για παράδειγμα η εν μία νυκτί απόσπαση 2000 χιλιάδων αστυνομικών στα σύνορα, όταν τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφάλειας, λόγω της συστηματικής αποδυνάμωσης τους τα τελευταία χρόνια,  δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε καν στη στοιχειώδη εξυπηρέτηση των πολιτών…πόσο μάλλον να ανταπεξέλθουν στην καταπολέμηση της συνεχούς αυξανόμενης εγκληματικότητας.
crimesonair

Μαντατοφόρος

Ο MadatoForos δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Μπορείτε να προβείτε σε σχόλιο παρακάτω...

Σχολιάστε :