Ένα πλήρες αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του Κώστα Γαβρά, του εμβληματικού Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος κατέκτησε όχι μόνο τον ευρωπαϊκό αλλά και τον παγκόσμιο κινηματογράφο, φιλοξενεί η Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Το αφιέρωμα θα γίνει από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πριν από 45 χρόνια, ο Κώστας Γαβράς έφυγε στη Γαλλία για να εξελιχθεί τελικά σ’ έναν σημαντικό δημιουργό με παγκόσμια απήχηση. Ενώ δεν ακολούθησε τις πειραματικές τεχνικές της Nouvelle Vague, χρησιμοποιώντας στοιχεία θρίλερ και φιλμ νουάρ στράφηκε ήδη από την δεύτερή του ταινία, το Ζ, στον πολιτικό κινηματογράφο. Η δολοφονία του Λαμπράκη (Z), η ιστορία του Άρθουρ Λόντον (Η ομολογία), η δράση του Νταν Μιτριόνε στην Ουρουγουάη (Κατάσταση πολιορκίας), η εξαφάνιση του ακτιβιστή Τσαρλς Χόρμαν κάπου στη Λατινική Αμερική (Αγνοούμενος), αποτέλεσαν την θεματική των ταινιών οι οποίες έκαναν τον Γαβρά έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του 20ου αιώνα. Στο πέρασμα στον 21ο αιώνα, αφού μεταφέρει στην οθόνη το περίφημο έργο του Χόχουτ καταγγέλλοντας τη στάση του Βατικανού απέναντι στο Ολοκαύτωμα (Αμήν.), ο Κώστας Γαβράς στρέφεται στα δυο καυτά θέματα της εποχής, την μετανάστευση (Παράδεισος στη Δύση) και τον ρόλο του τραπεζικού κεφαλαίου στην καταστροφή όλων των αξιών του Διαφωτισμού (Το τσεκούρι, Το κεφάλαιο).
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης
Στο πλαίσιο του αφιερώματος, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη συζητηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα: Ο εκπαιδευτικός ρόλος των Ταινιοθηκών ως θεματοφύλακες της εγχώριας κινηματογραφικής πολιτιστικής κληρονομιάς και το μέλλον τους απέναντι στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής (συνθήκες φύλαξης, συντήρησης και προώθησης των αρχείων, αλλά και προσβασιμότητα στις ταινίες).
Ομιλητές:
Κώστας Γαβράς (σκηνοθέτης, πρόεδρος της Cinémathèque française)
Μαρία Κομνηνού (Γενική Γραμματέας Δ.Σ. Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Αναπ. Καθ. Τμήματος ΕΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)
Γρηγόρης Καραντινάκης (σκηνοθέτης, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου)
Κατερίνα Ευαγγελάκου (σκηνοθέτης, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου)
Θάνος Αναστόπουλος (σκηνοθέτης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου)
Συντονίζει η Μαρία Κατσουνάκη (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου)
Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα είναι ανοιχτή για το κοινό.
Αμέσως μετά τη συζήτηση, θα προβληθεί η ταινία του Κώστα Γαβρά, Κατάσταση Πολιορκίας (Etat de Siege, 1972), την οποία και θα προλογίσει ο σκηνοθέτης.
O Κώστας Γαβράς για τον ρόλο των Ταινιοθηκών
«Μέρος της δουλειάς της Ταινιοθήκης είναι να φέρει το κοινό ξανά στις αίθουσες»
Κώστας Γαβράς
Ο Κώστας Γαβράς διετέλεσε πρόεδρος της Cinémathèque française το διάστημα 1981-1986, καθώς και το διάστημα 2007 έως και σήμερα.
«Όταν ο Ανρί Λανγκλουά ίδρυσε την Cinémathèque française, η βασική του μέριμνα ήταν να διατηρήσει τις παλιές ταινίες μεταφέροντάς τες σε πιο μόνιμο υλικό. Σήμερα κανείς δεν καταστρέφει ταινίες. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι είναι πολύτιμες, και έτσι σώζονται οι παλιές ταινίες. Το πρόβλημά μας σήμερα είναι διαφορετικό – να σώσουμε το κοινό! Χάνουμε τους σινεφίλ. Οι άνθρωποι βλέπουν ταινίες στην τηλεόραση κάτι που εγώ θεωρώ φρικτό. Μέρος της δουλειάς της Ταινιοθήκης είναι να φέρει το κοινό ξανά στις αίθουσες. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα πάνω στο οποίο δουλεύαμε για όσο διάστημα ήμουν επικεφαλής της Ταινιοθήκης… Για μένα, η Cinémathèque française ήταν ένα είδος Παρθενώνα του κινηματογράφου. Έλεγα συχνά ότι πρέπει να σώσουμε την Cinémathèque française, γιατί σε πενήντα ή εκατό χρόνια, οι άνθρωποι θα έρθουν να δουν αυτές τις ταινίες. Τα παραδείγματα μου έρχονταν εύκολα. Μπορούσα να τους θυμίζω ότι για είκοσι πέντε αιώνες οι άνθρωποι έρχονταν να δουν τα ελληνικά μάρμαρα. Οι Γάλλοι σέβονται πολύ την ελληνική κουλτούρα και ήταν εύκολο να δεχτούν αυτή την ιδέα».
Απόσπασμα από συνέντευξη του Κώστα Γαβρά στον Dan Georgakas, η οποία δημοσιεύτηκε στην μονογραφία «Κώστας Γαβράς» (επιμέλεια: Ηλίας Κανέλλης, εκδ. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 2001), με αφορμή το αφιέρωμα στον Κώστα Γαβρά που έγινε στις 29/11-5/12 στην Αθήνα και στις 6-12/12 στη Θεσσαλονίκη.
Masterclass
Στο πλαίσιο του αφιερώματος ο Κώστας Γαβράς θα πραγματοποιήσει masterclass με τίτλο «Η τέχνη του σκηνοθέτη», το οποίο θα γίνει την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στις 10.30 π.μ. στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.
Το masterclass απευθύνεται σε σπουδαστές κινηματογράφου & επικοινωνίας και επαγγελματίες του χώρου.
Πρόγραμμα προβολών
ΤΡΙΤΗ 29/01
20.00 Βαγόνι δολοφόνων 95’
Προλογίζει ο σκηνοθέτης
[είσοδος με προσκλήσεις]
ΤΕΤΑΡΤΗ 30/01
19.30 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης
22.00 Κατάσταση πολιορκίας 115’
Προλογίζει ο σκηνοθέτης
ΠΕΜΠΤΗ 31/01
19.45 Η λάμψη μιας γυναίκας 105’
21.45 Αμήν. 132’
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 01/02
19.45 Ειδικό δικαστήριο 118’
22.00 Χάννα Κ. 111’
ΣΑΒΒΑΤΟ 02/02
18.00 Παράδεισος στη Δύση 110’
20.00 Οι αποτυχημένοι 5’
Βαγόνι δολοφόνων 95’ (Ε)
21.50 Η ομολογία 139’
ΚΥΡΙΑΚΗ 03/02
17.45 Οικογενειακή υπόθεση 117’
19.45 Z 127’
22.00 Το τσεκούρι 122’
ΔΕΥΤΕΡΑ 04/02
20.00 Μικρή αποκάλυψη 110’
22.00 Mad City 115’
ΤΡΙΤΗ 05/02
19.45 Οι αποτυχημένοι 5’ (Ε)
Μακί, τα λιοντάρια της κολάσεως 110’
22.00 Μουσικό κουτί 124’
ΤΕΤΑΡΤΗ 06/02
19.45 Το στίγμα της προδοσίας 127’
22.00 Αγνοούμενος 122’
Σχολιάστε :